Gradonačelnik Branko DukićSime Zelic/pixsell
StoryEditor
MOŽE I OVAKO

Ide li Branko Dukić po rekordni mandat i zašto na raznim stranama strahuju od fantomske nezavisne liste bivšeg HDZ-ovskog direktora?

Koliko je politika u Zadru shizofrena, pokazuje i to što su odjednom za "politički potencijal" bivšeg gradskog direktora (još uvijek člana HDZ-a!) interes pokazali iz opozicije, iste one političke grupacije iz koje su godinama prema njemu odapinjali tupe strelice kratkog dometa. Neslužbeno i pouzdano: Karlović je odbio ponudu iz zadarske opozicije, ali i nekih stranaka, među kojima najmanje jedna ima svoje predstavnike u Saboru

Tko će biti kandidati za gradonačelnika na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine? Ne znate? Ma nema veze, nemojte brinuti ni nepotrebno se živcirati: pred neki dan su objavljeni podaci da Zadrani za lijekove živčanog sustava izdvajaju skoro 6,5 milijuna eura, pa stvarno nema smisla da vam izdaci za zdravlje dodatno porastu zbog tako trivijalnog događaja kakav je izbor zadarskog gradonačelnika. Tim više što odgovor na to pitanje, šest-sedam mjeseci prije izbora, ne znaju ni oni u čiji opis posla spada "krojenje kadrovske politike" i sklapanje svih mogućih lista kandidata. Ne da ne znaju, nego nemaju blagog pojma. Čak ni u HDZ-u. Pritom, teledirigirane ankete uopće ne pomažu ni njima ni javnosti, nego samo dodatno stvaraju zbunjujuće šumove i mute ionako ustajalu barsku vodu.

‘Urnebesni‘ kadrovski potezi zadarskog gradonačelnika

Što je s aktualnim gradonačelnikom Brankom Dukićem? Neki lokalni mediji već su ga nazvali "najgorim gradonačelnikom u povijesti" smatrajući da je Dukić odrađivanjem drugog mandata već odavno prešao granicu vlastite nesposobnosti i pokazao dovoljan repertoar svog političkog umijeća zbog čega bi ga već trebalo otpisati iz kruga potencijalnih kandidata. Majstorski iritirajući nehadezeovski dio zadarske javnosti, Dukić nije stao na tome: nekim urnebesnimm kadrovskim potezima i serijom skandala izgubio je i naklonost jednog dijela matične stranke, gdje su jedva čekali da mu istekne aktualni mandat i da mu vide leđa, bez pompe koja bi nanijela preveliku štetu HDZ-u. Zbog Dukićevog gesla "pustite ljude neka zarade", grad mu je tonuo u kaos jer su "ljudi", mahom "naši", u rasponu od "podobnih kokičara" do još podobnijih građevinskih poduzetnika, zaista i zarađivali, ne brinući pretjerano o apstraktnom i ometajućem javnom interesu. Zbog dubokog uvjerenja da su "prijateljstva za čitav život", dok je politika samo prolazna i vremenski ograničena, Dukić se nije libio inzistirati na višekratnom zbrinjavanju, primjerice, svojih prijatelja Marija Paleke i Damira Kneževića čak i nakon što su u HDZ-u procijenili da je Dukić tim potezima obarao rejting stranke koja je na kraju ostala bez većine u Gradskom vijeću. Taj dio zadarskog HDZ-a sada niti ne sanja o Dukiću kao kandidatu za gradonačelnika. Iz nekih se njegovih izjava dalo naslutiti da je i on toga svjestan i da ni sam ne želi oboriti rekord i postati prvi trostruki neposredno izabrani zadarski gradonačelnik.

‘Najgori u povijesti‘ želi još jedan mandat?!

Ali, nije to baš tako sigurno kako se svima činilo! Onom dijelu HDZ-a kojem "dobri čovjek sa Stanova" nije baš najbolje legao, pogotovo u drugom mandatu,sada se diže kosa na glavi, jer ovih dana tvrde da je Dukić promijenio priču i da intenzivno lobira i po horizontali i po vertikali stranačke hijerarhije želeći si osigurati smještaj na Narodnom trgu za još četiri godine! Oko toga bi moglo biti sporenja, ali je ipak teško vjerovati da će Dukić "oboriti rekord". Ako su u HDZ-u izvukli nekakvu pouku iz njegova dva mandata, onda će prije određivanja svog sljedećeg kandidata sigurno htjeti biti što sigurniji da im se "slučaj Dukić" neće ponoviti, pa će nastojati izbjeći još jednog čovjeka koji bi se ubrzo mogao uzjoguniti i početi prečesto plivati protiv većinske stranačke matice, računajući na osobni politički autoritet neposredno izabranog gradonačelnika. U Medulićevoj to još uvijek doživljavaju kao odmetničko soliranje koje remeti mir i fiktivnu opću slogu u stranci.

Čudne ‘ankete pipkalice‘

U jednoj od čudnih anketa lokalne dnevne novine, Dukić se nije niti našao među potencijalnim HDZ-ovim kandidatima za gradonačelnika. Čitateljima su ponuđeni Šime Erlić, Ante Babić, Darko Kasap, Ante Ćurković i Denis Karlović. Oko svakog od tih imena postoji najmanje jedna dilema. Za Erlića nije sigurno bi li ga premijer Andrej Plenković s pozicije ministra vratio u Zadar. Ante Ćurković je friški pročelnik i još friškiji član HDZ-a. Darku Kasapu je staž u gradskoj upravi veći od postotka kojeg je dosegnuo, a "partijskog čovjeka" Antu Babića je među kandidate ponajviše lansirala funkcija dogradonačelnika. Jedini na tom popisu koji je izgledao kao unaprijed osuđeni gubitnik i padobranac bio je Denis Karlović. Iznenađujući rezultati objavljeni su 11. rujna: bivši HDZ-ov direktor Višnjika Denis Karlović bio je ispred ministra Erlića, pročelnika Ćurkovića, dogradonačelnika Babića i pročelnika Kasapa. Međutim, redoslijed je "korigiran" dva dana kasnije u istoj novini, kada su se u anketi pojavila ista imena i drugačiji raspored glasova: Erlić ovog puta pobjeđuje, Ćurković je drugi, Babić treći, a Karlović je pao na četvrto mjesto. Kasap je opet posljednji. Jako je diskutabilno koliko su te dvije, kao i mnoge druge predizborne "ankete pipkalice", reprezentativne i zaslužuju li ikakvu pažnju javnosti, a ovdje ih spominjemo samo zbog čudne priče oko navodne političke budućnosti Denisa Karlovića.

HDZ obrisao pod s bivšim direktorom Višnjika

Jednog od najuspješnijih gradskih direktora s Višnjika je odstranio gradonačelnik Branko Dukić. Kao, zbog narušenog povjerenja i nemogućnosti daljnje suradnje. Pred Dukićevim kadrovskim škarama HDZ-u su pale gaće, pa su s Karlovićem obrisali pod. A onda su mu svi zajedno ponudili savjetničko mjesto?! Ne može biti direktor, ali savjetnik – e, to može?! Karlović je tu licemjernu ponudu odbio i otišao s Višnjika. Koliko je politika u Zadru shizofrena, pokazuje i to što su odjednom za "politički potencijal" bivšeg gradskog direktora (još uvijek člana HDZ-a!) interes pokazali iz opozicije, iste one političke grupacije iz koje su godinama prema njemu odapinjali tupe strelice kratkog dometa. Neslužbeno i pouzdano: Karlović je odbio ponudu iz zadarske opozicije, ali i nekih stranaka, među kojima najmanje jedna ima svoje predstavnike u Saboru.

Karlovićev crveni karton i poziciji i opoziciji

Propali su i pokušaji da ga se nagovori na formiranje nekakve nezavisne liste, jer su se u dijelu opozicije nadali da bi to mogao biti put za otkidanje komadića kolača HDZ-u, ali u drugom dijelu opozicije su već kao gotovu stvar vidjeli da bi ta fantomska nezavisna lista brzo i lako ušla u postizbornu koaliciju s HDZ-om. Identično o tome misle i u različitim dijelovima HDZ-a: jedni vide opasnost od "gubitka glasova", a drugi šansu da se ti isti glasovi osvoje poslije izbora. Naviknuti na ljigave prljavštine, političari jednostavno ne mogu vjerovati kad naiđu na nekog tko se odbija uvući u blato. Preciznije rečeno zasad odbija. Odavno je rečeno da u mutnoj vodi i vedro nebo izgleda oblačno.

16.10.2024., 11:33h
:
Predrag Opačić
18. listopad 2024 06:38