Na tržniciZt
StoryEditor
CERTIFIKAT TRŽNICE

Imamo svog agronoma pa koristimo sredstva na ekološkoj bazi

Sanda Vidaić, zajedno sa svojom obitelji, ima registrirani OPG u Murvici Gornjoj. Alarm joj zvoni svako jutro u 4 i 30, nakon čega odlazi na tržnicu u Zadru, gdje prodaje svoje proizvode. Uglavnom prodaje povrće, ali kupci mogu kupiti i voće, poput lubenica

Kakve proizvode imate u ponudi?

U ponudi imamo različite proizvode. Mi uvijek pratimo sezonu. Već smo počeli saditi i jesenske kupusarke. Jedan dio je posađen, a na zimu ćemo ostatak. Zemlja nam je već uređena.

Kako se nosite sa štetočinama? Imate li probleme s nekim divljim životinjama?

Štetočine jako ugrožavaju naše proizvode i teško ih se riješiti. Ove godine smo, kako bismo zaštitili lubenice, postavili umjetne orlove. Međutim, životinje su postale pametnije, pa ih ni to više ne spriječava. Fazan je jako opasan. Najviše napada rajčicu i može napraviti puno štete. Osim fazana, problem su i jarebice. U Murvici još uvijek nemamo divlje svinje, a niti jelenove ili srne.

Koristite li pesticide ili imate neki pristup na ekološkoj bazi?

Ne koristimo uopće pesticide. Dosta njih je i ukinuto od kada smo u Europskoj uniji. Koristimo sredstva na ekološkoj bazi. Ta sredstva su nova i strogo provjerena. Mi imamo svog agronoma pa to strogo pratimo.

Imate li problem s navodjavanjem?

Nemamo problem s navodnjavanjem, zato se i bavimo uzgojem. Koristimo bušotine s dosta vode.

Je li cijela obitelj radi u OPG-u? Je li to dovoljno ili trebate uzimati još radnika sa strane?

Tako je. Moja cijela obitelj radi u našem OPG-u. Kćer i zet su dali otkaze na svojim poslovima te sada isključivo rade s nama. To je njihov posao, i tu ostvaruju prihode.

Kako izgleda vaš radni dan?

Budim se jako rano. Već u 4 i 30 mi zvoni alarm, a moja djeca se znaju čak probuditi i ranije kako bi otišli u polje. Sve ovisi o tome kakav je raspored taj dan. Ja odem na tržnicu. Sve sama izložim i sama prodajem. Onda se vratim kući, ručam i malo odmorim. U pet sati popodne smo mi svi već na polju te se pripremamo za tržnicu. Plodovi se beru navečer, pa prodaju odmah ujutro. Dosta dobro radimo pa nam je uvijek svježa roba.

image

Poljoprivredna površina OPG Vidaić

Opg Vidaić
image

Razni plodovi

Opg Vidaić
30.08.2024., 09:24h
20. rujan 2024 01:35