Aleksandar Bonačić, čovjek širokog raspona interesaDoris Babić
StoryEditor
Zadarski fotograf Aleksandar Bonačić

Bonačić i na carini stvara dobre fotografije

Osim fotografije, Bonačić je iznimno posvećen i glazbi, svira gitaru, i danas je u bendu, a svaki slobodan trenutak koristi za odlazak na Velebit

Aleksandar Bonačić, dobitnik nagrade “Tošo Dabac” za 2022. godinu, tijekom godina fotografske aktivnosti istaknuo se kao tragač za ljepotom u svakodnevnici, onaj koji vidi i bilježi posebnost u naizgled običnim prizorima.

No, fotografija nije jedina njegova strast, posvećen je i glazbi, planinarenju, djelovanju u društvenoj zajednici...

A valja naglasiti da je njegova umjetnost protkana ljubavlju prema rodnom gradu.

image

Vremenska priča

Aleksandar Bonačić

Nogomet u Stomorici

Prisjetio se djetinjstva na Kalelargi, kod hotela Zagreb, prvih susreta s fotografijom...

- Bilo nas je puno dvorište, baš smo bili ekipa, bilo je zabavnije nego danas. Igrali smo se kukala po Rivi, “neka puca, neka puca”. Imali smo i svoju verziju nogometa u Stomorici, u ostacima crkve, u njenih pet brodova imali smo pet golova, dakle svatko bi imao svoj gol i tko dobije pet golova, taj ispada. Onda ostanu dva koja se pripetavaju, ma super je bilo, trebali smo to patentirati, započinje Bonačić kroz smijeh.

Prvi dodir s fotografijom dogodio se u sedmom, osmom razredu osnovne škole kad je njegov prijatelj nabavio fotoaparat Zenit.

- Taj je fotoaparat još kod mene, s filmom. Zatim je kupio Yashicu pa smo se počeli baviti tim. Kemijali smo u stanu, razvijali filmove, nismo imali aparat za povećavanje, radili smo to na dijaprojektoru, mjerili, osvjetljavali... Super su fotke ispale, prisjeća se Bonačić igre koja se tek godinama kasnije razvila u najveći hobi.

image

Starac i more

Aleksandar Bonačić

Zbog glazbe fotografija pala u drugi plan

U srednjoj školi počeo je svirati gitaru, uključivao se u bendove i fotografija je pala u drugi plan.

- Bilo je bendova i prije, ali kao bitan izdvojio bih Speedy Gonzales. Osnivač je bio Momo Buterin, tu smo se našli s njim, vrhunskim glazbenikom, tada svjetskog kalibra. Ekipa se mijenjala, znalo nas je biti i po desetak u bendu. Bilo je svirki, imali smo autorske stvari, kaže Bonačić i dodaje kako je sve to za 16-godišnjaka velika stvar, toliko velika da mu nije bilo žao svirati u sobičku dok se svi kupaju i dok se prsti grče od sviranja.

Danas svira u bendu, njegove gitarske teme uobličuju njegovi prijatelji i vrhunski glazbenici braća Supičić, a pjeva Mia Burčul.

- Imamo pripremljen album s 12 pjesama koji je zanimljiv jer su svi tekstovi hrvatskih pjesnika. Dakle, tu su naši antologijski pjesnici i pjesnikinje. Teško je uklopiti tu poeziju u jedan prog rock format, ali trudimo se, kaže Bonačić.

image

Onaj osjećaj

Aleksandar Bonačić

Od obiteljskih uspomena do vrhunske nagrade

No, vratimo se na fotografiju, onu začahurenu ljubav iz osnovne škole.

- Godinama poslije, kad mi se rodila prva kćer, pomislio sam da bi bilo dobro da imamo uspomene, sjetio se tog aparata i tako je to ponovno počelo, postalo ozbiljnije, otkriva Bonačić koji kao najveći uspjeh ističe svoju obitelj - dvije kćeri i suprugu.

Dakle, želja za bilježenjem obiteljskih trenutaka malo po malo dovela ga je do nagrade “Tošo Dabac”.

- Lijepo je dobiti takvo priznanje, to je priznanje struke, nije neki natječaj na kojem se ocjenjuje jedna fotografija. Pratio se moj rad i dobio sam vrhunsku nagradu, za cjelokupni rad, radi unaprjeđenja umjetničke fotografije u Hrvatskoj, govori Bonačić.

Svojim vrhunskim umjetničkim fotografijama redovno dodjeljuje naslove kojima zapravo bilježi ono što je vidio u tom trenutku i tako naslovi postaju neodvojivim dijelom umjetničkog djela.

- Naslov nastane prije fotografije, scena mi izazove asocijaciju i to je to, dodaje Bonačić.

image

Mladost brzo prolazi

Aleksandar Bonačić

Velebit - posebna ljubav

Premda, kako kaže u šali, voli komfor, spreman je visiti na stijeni na Velebitu radi dobre fotografije.

- Imam jako velik fundus planinskih fotografija, njih bih možda trebalo napraviti u obliku digitalnog vodiča, to su fotografirane ture od početka do kraja. Svatko bi onda mogao vidjeti sve segmente staze, kazuje planinar koji je upoznao Velebit kad je imao osam godina i tamo, na Paklenici, dočekao novu godinu.

Danas ide na Velebit kad god mu to obveze dopuste, uživa u tome, poznaje Velebit kao svoj džep i naravno, ima priliku za vrhunske kadrove.

A neke fotografije, vjerovali ili ne, nastale su na njegovom radnom mjestu - na carini.

- Pa nije carina baš toliko dosadna, ha-ha, ima tu svega, i tu je bilo dobrih fotki, na primjer kada bismo išli na brodove koji dolaze po tunu, hranjenje tune je vrlo atraktivno, ponio bih aparat i zabilježio što vidim, odgovara Bonačić.

16.01.2024., 13:44h
29. travanj 2024 10:46