Chef Ivan Oljica, meštar od kužineVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
CHEF IVE OLJICA

Nedostatak radne snage iz kuta domaćeg chefa kuhinje

Lokalno i državno vodstvo trebalo bi na razne načine pa i financijski poticati srednjoškolce koji se odluče baviti kuharskim poslom, kazao je chef Ivan Oljica

Nedostatak radne snage sve veći je problem iz godine u godinu, a naročito eskalira s dolaskom turističke sezone. Na tržištu rada već vlada poprilična panika, a sve češće se mogu uočiti oglasi u kojima se traže radnici bez ikakvog radnog iskustva s ponudama koje uključuju smještaj i prehranu te relativno pristojnu naknadu.

- Problem radne snage nameće se kao jedno od gorućih pitanja u ugostiteljstvu i turizmu pa i kod obrtnika, kazao je poznati chef Ivan Oljica iz Sukošana, koji se osvrnuo na probleme koji brinu većinu dalmatinskih ugostitelja.

Nezaposlenost više nije problem koji muči politiku, poslodavce i sindikate, pače, kao i u ostatku EU, rastući je problem kako naći radnika.

image

U sezoni ugostiteljski radnici vrijedni zlata

VELIMIR BRKIĆ

Umjesto Hrvata, Nepalci, Filipinci, Ukrajinci

- Zbog odlaska velikog broja mladih ljudi u inozemstvo stvorio se manjak kvalificiranih radnika koji će se i ove godine pokušati nadomjestiti uvozom radne snage iz dalekih zemalja, reći će Ivan te nastavlja:

- U restoranu Piazzetta, gdje sam chef već dvije godine i ovu sezonu ću najvjerojatnije biti jedini zaposlenik hrvatske nacionalnosti. Surađujem s kolegama iz Nepala, Filipina i Ukrajine. Radi se o vrlo vrijednim ljudima kojima se ovim putem zahvaljujem, a i moram priznati da mi ukrajinski jezik sve bolje ulazi u uho, tvrdi Ivan, meštar od kužine.

Chef Ivan nudi konkretna rješenja koja bi unaprijedila tržište rada u kuharskoj industriji.

- Smatram da bi osnovne i ugostiteljske škole trebale više promovirati kuharstvo, općenito ugostiteljstvo kao zanimanje koje učenicima po završetku školovanja osigurava siguran i berićetan poslovni i životni put, naglasio je Ivan, chef u konobi na glavnom trgu Gornja vrata u Sukošanu, kod Gertraud Wojciechowski.

- Kad je riječ o kuharstvu mislim da se radi o deficitarnom zanimanju i da bi lokalno i državno vodstvo trebalo na razne načine pa čak i financijski poticati srednjoškolce koji se odluče baviti ovim poslom, naglasio je Ivan.

Uzeo “valižu” i u zagrebački Westin

- Moram pohvaliti svoje trenutačne poslodavce u restoranu Piazzetta u centru Sukošana koji su našim stranim radnicima omogućili smještaj dostojan čovjeka, prehranu i niz drugih pogodnosti, uvjerljiv je Oljica.

S tek navršenih 20 godina se odvažio, uzeo “valižu” i s puno elana otišao raditi u kuhinju zagrebačkog hotela Westin, u bivši hotel Intercontinental.

- Kriza i nedostatak posla su i mene prisilili na promjenu životne sredine, pa sam tako vođen izazovom i željom učenja ovog posla otišao raditi u Zagreb, konkretno u hotel Westin gdje sam proveo punih 5 godina. A nije bilo lako raditi u Westinu gdje su različite kulture i narodnosti. Međutim, u Westinu sam naučio sve što se naučiti moglo u kulinarstvu, objašnjava Oljica.

Iz današnje perspektive gledanja, kaže on, bila mu je to najbolja dosadašnja odluka u životu.

image

Bogatstvo dalmatinsko-mediteranske kuhinje

VELIMIR BRKIĆ

- Sretan sam i ponosan na svoj rad u tom hotelu. Mogla bi se napisati životno-kulinarska knjiga i snimiti neki hollywoodski film, sasvim ozbiljno će chef Ive.

Kuharski posao, osim lijepih trenutaka ima i one manje lijepe. Kuhanje kao posao ponekad zahtijeva težak rad i nažalost nosi i stres. I sam sam prvih godina kroz to prolazio. Zahvaljujući sakupljenom iskustvu sada mi se sve čini tako jednostavno mada je bilo dana kada sam govorio sebi što mi sve to treba, prisjeća se Oljica.

Zahtjevan, ali sladak kuharski život

Nakon Westina proveo je četiri godine radeći u restoranima Bota Šare u Zagrebu i u Stonu. Ostale su uspomene za cijeli život. Na poziv vlasnice restorana Piazzetta odlučio se vratiti u svoj Sukošan.

- Sada mislim kako više nikad neću napustiti svoje rodno mjesto. Kako vrijeme nezaustavljivo ide sve više sam svjestan onih pravih životnih vrijednosti. U slobodno vrijeme volim pomagati svome ocu Anti u ribarenju, branju maslina i trešanja. Sukošan je mjesto ugodno za život i svakome nudi prigodu da pronađe sebe, poručio je mladi sugovornik, sin popularnog Sukošanca iz zaselka Makarska, zaljubljenika u poljodjelstvo i ribarstvo Ante Oljice, zvanog Šele.

image

Rijetki ljetni trenuci odmora

VELIMIR BRKIĆ

Djeci koja kreću u kuharsku pustolovinu, kaže on, preporučio je da prije svega budu strpljivi i ponizni jer na kraju, koliko god bilo teško ipak sve dođe na svoje. Moraš znati što želiš i voditi se time.

- Život nosi lijepe, nažalost i one manje lijepe trenutke. Dok se čovjek oblikuje mora proći svoju životnu školu, greške su sastavni dio odrastanja i iz njih treba izvući pouku, zaključio je chef Ivan Oljica.

25.02.2024., 08:50h
VELIMIR BRKIĆ
21. listopad 2024 09:52