Neometano obavljanje svakodnevnih aktivnostiOsobni album
StoryEditor
Ivana Dumanić, savjetnica za nošenje beba

U ZaDroteci možete isprobati nosiljke za bebe i dobiti pomoć oko pravilnog namještanja

Roditeljima je potrebna pomoć prilikom odabira i pravilnog postavljanja nosiljke. Njihov izbor će ovisiti o dobi bebe, konstituciji i potrebama bebe i nositelja, kao i njihovim osobnim preferencijama

U današnjem svijetu roditeljstva, nošenje beba sve više postaje ne samo praktičan način vođenja svakodnevnih aktivnosti, već i snažan alat za razvoj bliske emocionalne veze između roditelja i djeteta. S raznolikošću nosiljki dostupnih na tržištu, roditelji se često suočavaju s izazovom odabira prave nosiljke koja će najbolje odgovarati njima i njihovoj bebi. Uz to, razumijevanje sigurnosnih aspekata i pravilnog korištenja nosiljki također je od ključne važnosti za dobrobit i udobnost djeteta i roditelja.

U Zadru, roditelji imaju pristup rješenju za izazov odabira prave nosiljke za svoju bebu putem posudionice nosiljki ZaDroteka. Ivana Dumanić, savjetnica za nošenje beba, stoji na raspolaganju kako bi pružila neophodne informacije, savjete i podršku roditeljima u procesu odabira i korištenja nosiljki.

Sve je započelo 2019. godine

image

Ivana Dumanić, savjetnica za nošenje beba

Osobni album

Još u trudnoći Ivana je počela gajiti interes za nosiljke, znatiželjna o različitim opcijama koje bi joj omogućile dodatnu bliskost s bebom nakon poroda.

- Prvo mi je bilo zanimljivo vidjeti druge roditelje kako nose svoje bebe i uživaju u tome, a i činilo mi se kao praktično rješenje jer je beba uz mene i mogu bilo gdje s njom. Činilo se i dosta jednostavno sve dok nije beba došla i krenuli su problemi s nalaženjem one koja nam paše, a nisam imala koga pitati za pomoć i savjet. Saznala sam da postoje savjetnice za nošenje beba, ali ni jedna dovoljno blizu. Veliku većinu informacija dobila sam preko Interneta, započinje Ivana.

I dalje je istraživala i isprobavala različite vrste nosiljki kako bi pronašla onu koja najbolje odgovara njihovim potrebama, a sina je nosila od rođenja.

- Nakon njegovog drugog rođendana odlučila sam se na korak dalje - upisati edukaciju za savjetnicu i skupiti različite vrste nosiljki da mogu promovirati nošenje i pomoći drugim roditeljima koji se ne snalaze, prisjeća se Ivana.

ZaDroteka je osnovana koncem studenog 2019. godine s ciljem pružanja usluge posudbe nosiljki u Zadru te pružanja podrške i savjeta roditeljima o nošenju beba.

- Inspirirala me kolegica Iris Božić iz Zagreba koja ima Nosiljkoteku gdje roditelji mogu doći po savjet, isprobati i/ili posuditi nosiljku. Htjela sam i ja imati prostor gdje će roditelji moći vidjeti nosiljke, isprobati i dobiti savjet oko namještanja i općenito oko nošenja bebe. Taj prostor sam na kraju i dobila, kaže Ivana.

image

Praktičnost u svim uvjetima

Osobni album

Posudionica i savjetovanje

Najveća prednost posudionice je što roditelji ne gube svoje dragocjeno vrijeme, energiju i velike svote novca u potrazi za savršenom nosiljkom za njih i njihovu bebu.

- Kod mene isprobaju nosiljke, dobiju pomoć oko pravilnog namještanja i savjete kako sebe i bebu odjenuti, koliko dugo nositi bebu, kako bebu hraniti u nosiljci, kako nosiljku što duže očuvati, gdje je nabaviti itd. Eventualno je kupe, ali tad su sigurni u svoj izbor. Pozitivno iskustvo će ih potaknuti da nose svoju djecu, povezuju se s njima, a i kad ih drugi vide, vjerojatno će i oni htjeti sebi i djeci pružiti isto, ističe Ivana.

Sve započinje pozivom ili porukom, gdje roditelji s Ivanom raspravljaju o svojim potrebama i željama. Tom prilikom, pružaju informacije poput dobi bebe, veličine odjeće koju nosi, eventualnih posebnosti ili preferencija koje imaju.

- Dogovorimo se o terminu savjetovanja ili ako samo žele posuditi određenu nosiljku. Roditelji dolaze u prostor slingoteke i isprobavaju nosiljke po želji. Nosiljke se traže ne samo zbog lakše kupovine, već i kada roditelji idu na izlete (ako ne nose inače, a znaju da će im dobro doći), navodi Ivana.

Nosiljke - dio dječje opreme

image

Ormar slingoteke

Osobni album

Održavanje higijene je bitno, te se noseći dijelovi trebaju prati po potrebi, ali što je moguće rjeđe kako bi se sačuvala njihova trajnost i kvaliteta.

- Roditeljima kažem da provjetre nosiljku prije vraćanja, a ako ima potrebe za pranjem, imaju opciju oprati sami (u dogovoru sa mnom) ili je vrate meni pa je ja operem. Uz nosiljke idu i zaštite za nosiljke tzv. “gricke” - jastučići koji se stavljaju oko naramenica nosiljki da ih bebe grickaju, a njih možemo prati stalno. Također, nosiljke ne smiju stajati na suncu, u autu, biti blizu životinja i korištene kada pržimo hranu i slično. Naravno, to je i pitanje sigurnosti za bebu. Nosiljke provjeravamo nakon vraćanja, ako je nosiljka oštećena na bilo koji način (da utječe na sigurnost bebe), roditelji trebaju financirati nabavu nove. Do sada nisam imala iskustva da mi se nosiljka vratila uništena i da sam imala problema s roditeljima, naglašava Ivana.

Roditeljima je potrebna pomoć prilikom odabira i pravilnog postavljanja nosiljke. Njihov izbor će ovisiti o dobi bebe, konstituciji i potrebama bebe i nositelja, kao i njihovim osobnim preferencijama i načinu života.

- Najčešće roditelji izaberu onu koja im se na prvi pogled svidi izgledom. Kod namještanja postoji cijela procedura, pogotovo kod roditelja koji nemaju iskustva s nošenjem. Prvo pokažem ja, onda oni probaju s demo lutkom (neki žele preskočiti taj korak), i onda namjeste svoju bebu. Uvijek se trudim da se osjećaju podržano i sigurno, da su smireni i da znaju da to što rade, rade dobro. Nema žurbe, nema forsiranja. Ako beba plače, da znaju da i njima treba vrijeme prilagodbe. Također postoji opcija da odem u kućnu posjetu ako njima nije na ruku dolaziti u prostor. Kod kuće su roditelji puno opušteniji i sve puno lakše ide, naglašava Ivana.

Sigurnosne smjernice

Prednosti nošenja su mnogobrojne, od jačanja emocionalne veze do olakšavanja obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

- Od rođenja se na taj način lakše prakticira “klokanska njega” (kontakt koža na kožu), bebe se bolje razvijaju, napreduju, prilagođavaju na vanjski svijet. Sve to pozitivno utječe na roditelje jer se i oni lakše navikavaju na novu ulogu u životu, smanjen je stres kod majki, tate se na taj način povezuju sa svojom bebom. Nosiljke su korisne i za šetnje gdje kolica ne mogu prolaziti, korisne su za roditelje koji žive u zgradama bez lifta, roditeljima s više djece jer se tako mogu više i njima posvetiti dok je beba mirna njima na prsima, navodi Ivana.

Postoje osnovne sigurnosne smjernice koje roditelji trebaju strogo slijediti prilikom nošenja bebe.

- Smjernice su jako bitne kad je novorođenčad u pitanju, iako se većina odnosi i na veću djecu. Najbitnije je da je bebi lice vidljivo u svakom trenutku. Tako ih možemo aktivno pratiti da znamo da je sve u redu. Vodimo računa o položaju gdje bebi noge trebaju biti u žabica položaju (širina nosiljke od jamice do jamice koljena) i leđa lagano zaobljena što znači da nosiljka treba biti dovoljno zategnuta da se beba ne krivi. Pazimo da je nosiljka namještena tako da je beba simetrična u njoj, a bitno je i za nas da nam ramena i leđa ne pate. Visina je isto bitna, kada bebu poljubimo u vrh glave, znamo da je dobro podešena i mi imamo dobar pregled ispred sebe kad hodamo. Nosiljka visinom ide do bebine resice uha, objašnjava Ivana.

image

Isprobavanje nosiljke uz stručno vodstvo

Osobni album

Za svaku dob

Prava nosiljka za bebu i nositelja je ona koja je prilagođena njima.

- Zato nosiljku biramo po dobi i veličini bebe i konstituciji roditelja. Bitna je i preferencija roditelja, jer se najčešće bira ono što se njima čini praktično (i lijepo). Tako će neki htjeti samo nosiljke koje imaju kopče, a nekima je draže motanje marame. Iz ovih je razloga dobro isprobati nosiljke prije kupnje, kao što bi otišli u dućan isprobati odjeću i obuću, kaže Ivana.

Bez obzira na to je li dijete novorođenče, beba ili malo starije dijete, roditelji danas na tržištu mogu pronaći nosiljku koja odgovara njihovim potrebama.

- Dijete možete nositi dok je mala beba ili do prohodavanja, možete ih nositi i kad su stariji. Tkana marama se primjerice može koristiti od početka do kraja nošenja jer se nju može vezati na više načina i u više položaja. Imamo oblikovane nosiljke koje rastu s bebom pa se može nositi sve dok se ne gubi položaj bebe (visina i širina nosiljke se preraste). Te nosiljke dolaze u veličinama pa se može uzeti veća kada se preraste manja veličina, ističe Ivana.

Širok spektar nosiljki

Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta nosiljki, ali one najčešće tražene uključuju oblikovane nosiljke, marame i ring sling.

- Oblikovane nosiljke su nosiljke koje imaju panel koji ide preko bebinih leđa. Najveći broj je onih kopčajućih (klokanice) gdje se kopčaju i pojas i naramenice. Polukopčajuće su one gdje se pojas kopča, a naramenice vežu kao marama, i meh dai gdje se vežu i pojas i naramenice. Imamo i druge vrste kao što su onbuhimo (nosiljka bez pojasa koja se koristi za nošenje na leđima), planinarska nosiljka..., objašnjava Ivana.

Marame za nošenje beba mogu biti elastične ili tkane, s ključnom razlikom u materijalu, dužini nošenja i načinu vezanja.

- Elastične su najbolje za malene jer su nosive do cca 7-8 kg, vežu se najčešće na jedan način, i dolaze u jednoj veličini. Tkane su nosive dugo, čak do kraja nošenja. Dolaze u različitim materijalima, dužinama, dezenima. Mogu se vezati u tri položaja i na različite načine. Ring sling je nosiljka s prstenovima kroz koje se provlači materijal, i dijagonalno se veže. Ona se isto može koristiti od početka do kraja nošenja, zaključuje Ivana.

24.04.2024., 10:00h
06. svibanj 2024 01:13