Osim šparoga, zadarska tržnica je bogata i drugim sezonskim povrćem, od kojeg se ističu špinat i zelena salata. Cijena špinata trenutno se kreće od 4 eura po kilogramu, a prodavači ističu kako je to povrće uvijek popularno, pogotovo u jesen kada se školarci vraćaju klupama, a i stariji svojim obavezama.
-Ja mislin da se uvik puno više kuvalo na jesen i zimu, a i ko bi kuva ovo lito kad je bilo onako vruće, nadodaje jedna od prodavačica s pijace.
Salata je također jedan od proizvoda koji je na zadarskoj tržnici ovih dana najprodavaniji, a njezina svježina i raznolikost sorti čine je nezaobilaznom za sve koji žele kvalitetan i ukusan obrok.
-Ovih dana salata ide jako dobro, pogotovo jer ljudi traže laganiju hranu nakon ljeta, ističe jedna prodavačica, dodajući kako je i zeleni fažol među najtraženijim proizvodima.
-Ljudi vole zeleni fažol jer je lako probavljiv i odličan za kuhanje u raznim jelima, dodaje ona.
Anna i Carmen: Njemačke turistice zaljubljene u zadarsku tržnicu
Dok tržnica vrvi lokalnim stanovništvom koje redovito kupuje svježe namirnice, tu su i brojni turisti koji uživaju u autentičnom iskustvu kupovine na otvorenom. Među njima su dvije turistice iz Njemačke, Anna i Carmen, koje su već drugi dan za redom posjetile zadarsku tržnicu.
-Ovdje smo jučer kupile salatu i ostale smo oduševljene okusom. Danas smo se vratile po još, kažu, dok pažljivo biraju svježe povrće s jednog od stolova.
No, nisu zaboravile spomenuti ni jedan mali nedostatak.
-Jučer smo odlučile da ćemo ponovno doći, ali nismo očekivale da će tržnica već u 10:30 biti poluprazna. Mnogi stolovi su već bili prazni, a neke prodavačice su već pakirale stvari, primjećuje Anna. -Šteta, jer bismo voljele vidjeti još proizvoda i imati veći izbor, dodaje Carmen.
Prodavači se slažu da je sezona turističkog vrhunca završila i da to itekako osjete u svakodnevnom poslu.
-Ljeti je ovdje gužva cijelo jutro, turisti dolaze stalno i uvijek nešto traže, kupuju i slikavaju, bilo da je riječ o voću, povrću ili domaćim proizvodima poput maslinovog ulja, kaže jedan dugogodišnji prodavač. Sada, s krajem sezone, promet je manji i posjetitelji su uglavnom lokalci, ali nađu se i poneki turisti poput naših sugovornica iz Njemačke.
Kraj sezone osjeti se i kod prodavača
Zadarska tržnica u sezoni je krcata turistima koji dolaze u potrazi za svježim i domaćim proizvodima. Međutim, s dolaskom jeseni, prodavači primjećuju značajan pad u broju kupaca.
-Ljeto je bilo izvrsno, ali sada je sezona gotovo završena, kaže jedan prodavač dok vješto slaže svježe povrće na svoj stol.
Unatoč smanjenom prometu, ponuda na tržnici ostaje bogata i raznolika. Osim šparoga, špinata i zelene salate, kupci mogu pronaći i brojne druge vrste povrća, poput cikle, kupusa, mrkve, tikvica i paprike. Tu su i domaće sorte grožđa, nađe se i suhih smokava i citrusnog voća, koje donose dašak svježine i slatkoće na stolove kupaca.
Prodavači ističu kako su i dalje posvećeni kvaliteti i svježini svojih proizvoda, čak i kada je manji broj kupaca.
-Naši stalni kupci znaju da će ovdje uvijek pronaći svježe proizvode, bez obzira na sezonu, kaže prodavačica koja već godinama prodaje na tržnici. -Jesenska ponuda je možda skromnija nego ljetna, ali je zato sve što imamo na prodaju uvijek svježe i kvalitetno.
Krenula je i prodaja domaćih mandarina i šipaka. -Nema bolje obrane od virusa i bakterija od šipka, triba se poisti barem jedan svaki dan, kaže jedan od kupaca na tržnici dok svoju vrećicu puni ovim sočnim crvenim voćem poznatim po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.
Zadarska tržnica nije samo mjesto za kupovinu, već i važno društveno središte gdje se susreću lokalci i turisti. Atmosfera na tržnici, čak i u jesen, zadržava poseban šarm, a prodavači često ulaze u razgovor s kupcima, dijeleći savjete o kuhanju ili samo razmjenjujući nekoliko ljubaznih riječi. -Ode dolazin svako jutro, već godinama, pijaca mi je ka drugi dom, kaže starija gospođa dok bira zeleni fažol za svoj obiteljski ručak. -Svugdi je sve skupo danas, al’ ode bar znan što je domaće, nadodaje zadovoljno.