Prof. dr. sc. Zlatko MilišaDuško Mirković/pixsell
StoryEditor
O CENTRU ZA MLADE

Zlatko Miliša: “Ovakav Centar nije nikakav veliki iskorak, osobito ne za najmlađe”

Djeca i mladi i u Zadru provode slobodno vrijeme u rizičnim okolnostima. Ni ovo se nije smjelo ignorirati jer su prioritet trebali biti preventivni programi, (mentalno) zdravlje djece i mladih, kao i razvoj njihovih kreativnih potencijala te kritičkog mišljenja, kaže dr. sc. Miliša

Sveučilišni profesor, pedagog, sociolog i društveni kroničar, dr. sc. Zlatko Miliša, inicijator, osnivač i višegodišnji predsjednik udruge CINAZ u kojoj je, podsjeća, okupio djeci i mladima ponajbolje stručnjake koji su vodili različite radionice ujedno je bio jedan od inicijatora osnivanja Centra za mlade u Zadru.

Kako napominje, 2006. godine anketnim su upitnikom dobili sadržaje koje djeca i mladi žele - savjetovališta za probleme ovisnosti i pitanja seksualnosti, fotografsku radionicu i radionicu za mlade snimatelje, plesnu, ekološku, filmsku, likovnu, dizajnersku i informatičku radionicu, radionice za mlade književnike, volontiranje, školu za vizažiste, učenje za kritičko mišljenje i medijske kompetencije, tribine o ekologiji i zdravom životu, edukaciju za mlade roditelje, savjetovalište za anksiozne i depresivne, jogu, radionice koje potiču vjerske teme, pomoć pri odabiru škole i zanimanja - profesionalni izbor, savjetovalište o obiteljskim problemima…

Prioritet su trebali biti preventivni programi

Inicijator ste Centra za mlade, i evo nakon 13 godina dolazi do njegove realizacije. Usprkos određenim neslaganjima, jeste li zadovoljni konačnim ostvarenjem cilja?

- Započet ću ironijom. Zadarski novinar Ivica Neveščanin mi je prije 15 godina rekao da će me, ako Zadar dobije Centar za mlade, predložiti za nagradu Grada Zadra. Šalu na stranu, samo sam djelomično zadovoljan jer je prihvaćena moja inicijativa, ali je pročelnica Bušić odbila prvotni koncept Centra za mlade, a koji je nastao na temelju rezultata istraživanja do kojih sam došao s brojnim suradnicima, zatim međunarodnih iskustava, dviju knjiga “Zašto Zadru treba Centar za mlade?” i “Izvanškolske aktivnosti djece i mladih Zadra” te konkretnih praktičnih iskustava u radu s djecom i mladima. U tom praktičnom radu su sudjelovali stručnjaci koji su djeci i mladima bili iznimno interesantni, a imaju i respektabilno iskustvo i zapažene kompetencije u više radionica. To se sada (sve) ignorira, a udovoljava se parcijalnim interesima.

Oni koji su odlučili za novi naziv Centra predvidjeli su aktivnosti samo za srednjoškolce iz uskog djelokruga aktivnosti, tzv. alternativne scene. U drugoj monografiji koji sam supotpisao s brojnim znanstvenicima i sjajnim nastavnicima praktičarima “Izvanškolske aktivnosti djece i mladih grada Zadra” naveli smo niz istraživanja i razloga zašto djeca, njihovi roditelji i mladi vape i za kojim preventivnim, odnosno izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. I to su ignorirali.

Apelirali ste da se ne mijenja naziv u Centar za kulturu, umjetnost i mlade istaknuvši da je kultura tek dio potreba mladih i da u Zadru postoji dovoljno kulturnih institucija. Možete li navesti i obrazložiti ostale potrebe mladih?

- Takav naziv centra nema nitko. Pa umjetnost je dio kulture, a mlade se stavlja na zadnje mjesto, a djece nigdje!? U prvom dopisu koji sam poslao javnosti i mjerodavnima u Upravi Grada Zadra, u siječnju 2022., argumentirao sam da su aktivnosti u Centu za mlade daleko šire od kulturnih aktivnosti.

Praksa u EU u radu s djecom i mladima je što više slobodnovremenskih aktivnosti i preventivnih programa u što treba uključiti djecu, roditelje, liječnike, socijalne pedagoge, psihijatre. Tome u prilog imamo brojne pozitivne primjere iz inozemstva, a koje ignoriraju. Zadar ima ne samo respektabilan broj kulturnih institucija, nego i udruga koje se bave kulturom. Koja je to argumentacija “alternativaca” i pročelnice Bušić za ignoriranje naših racionalnih argumenata? Djeca i mladi i u Zadru provode slobodno vrijeme u rizičnim okolnostima. Ni ovo se nije smjelo ignorirati jer su prioritet trebali biti preventivni programi, (mentalno) zdravlje djece i mladih, kao i razvoj njihovih kreativnih potencijala te kritičkog mišljenja!

Mahnut će oni rukom, ali moji apeli koje su objavile tiskovine ostale su zabilježene, a građani ih pamte. Hvala njima i oporbenim vijećnicima koji su me zvali, slali pouke ili e-poštu, poruke.

Navodim samo neke potrebe mladih i aktivnosti koje su trebale biti, a nisu u središtu rada Centra: odgovorno roditeljstvo, važnost mentalnog zdravlja, vršnjačka pomoć, nasilje nad i među mladima - preventivni programi, dramska i novinarska radionica, razgovori o seksualnosti, radionice kako razvijati empatičnost i altruizam, šahovska radionica, učenje o medijima i društvenim mrežama, razvijanje kritičkog mišljenja, pomoć vršnjacima u potrebi, pomoć sugrađanima treće životne dobi...

image

Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade

Doris Babić

Učenici pokazuju slab interes za kulturu

Vijećnik iz redova Akcije mladih, Ante Rubeša predlaže da uz umjetničke udruge u Centru budu i udruge s područja zdravstva i socijalne skrbi, što mislite o toj ideji?

Prihvaćam tu inicijativu jer se ista podudara s mojim prethodno iznesenim stavovima i/ili argumentacijama.

- Neshvatljivo je da su predlagači zaobišli učenike osnovnih škola. Još 2007. godine u opsežnom istraživanju s kolegicama, prof. dr. sc. Anom Proroković i prof. dr. sc. Vesnicom Mlinarević, došli sam do podatka da je kod mladih najzastupljenija slobodnovremenska orijentacija dokoličarenje, potom orijentacija na zabavu, pa obiteljska orijentacija, orijentacija na sport i kao posljednja – kulturna orijentacija. Napominjem da su rezultati anketnog ispitivanja kulturnih potreba mladih 2019. godine, a koje su realizirali sociolozi Ž. Tonković i K. Krolo, samo potvrdili da većina učenika srednjih škola pokazuje vrlo slab interes za kulturne sadržaje. Naravno da ni ovo naše istraživanje ni istraživanje navedenih dvoje sociologa ne spominju, a došli su do istog zaključka! Zadar ima iznimno široko razvijene kulturne i sportske aktivnosti u različitim institucijama, kao i u civilnom sektoru.

U oblasti kulture evidentirano je 118 organizacija civilnog društva! Sada treba sve podrediti tzv. nezavisnoj sceni i alternativcima. Pitam građane jesu li moje primjedbe, koje je pročelnica Bušić ignorirala, utemeljene.

Na koncu, jasno je da se Vaša prvotna ideja dobrim dijelom preoblikovala, no slažete li se da je otvaranje vrata Centra ipak veliki iskorak za Zadar, njegove najmlađe, mlade i kulturnjake?

Ovakav Centar nije nikakav “veliki iskorak”, osobito ne za najmlađe, za djecu i mlade obitelji tamo nema mjesta!

01.12.2023., 09:33h
16. rujan 2024 21:17