Monoplay Zadar
StoryEditor
od 22. do 25. kolovoza

16. Monoplay u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla

Monoplay – festival sola je plesni festival u Hrvatskoj u domeni suvremenog plesa i njegovog izričaja unutar suvremenog kazališta, a jedini je specijaliziran za predstavljanje solo izvedbe. Međunarodni plesni festival Monoplay održava se u Zadru od 2009. godine uvijek krajem kolovoza

Ove godine, šesnaesta edicija Monoplaya realizirat će se od 22. do 25. kolovoza u Kazalištu lutaka Zadar u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla, najstarijeg plesnog ansambla u Dalmaciji.

Cjelovečernji program ove godine otvara višestruko nagrađivani austrijski umjetnik, koreograf, plesač i glazbenik Simon Mayer sa predstavom Sunbengsitting. Predstava je na granici između jodlanja, narodnog i suvremenog plesa, izleta u prošlost i razigrane potrage za identitetom.

Drugi dan festivala predstavit će se umjetnička voditeljica Zadarskog plesnog ansambla, koreografkinja i plesna pedagoginja, Sanja Petrovski sa autorskom predstavom Arthur, moj terapeut koja se referira se na filozofiju Artura Schopenhauera i njegovo poimanje metafizičke volje, a inspirirana je knjigom američkog psihijatra Irvina D. Yaloma "Liječenje Schopenhauerom".

Plesna umjetnica i pedagoginja Silvia Marching gostuje treći dan festivala sa predstavom SOL za koju je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u cjelini.

Festival zatvara koreograf, mimičar i pedagog fizičkog teatra Aleksandar Acev sa predstavom Lucy nije bila tako davno u kojoj govori o nastanku i razvoju ljudskog tjelesnog izraza kroz milijune godina.

image
Nina Durdevic

Nakon svake predstave dugogodišnji suradnici festivala publicistkinja i povijesničarka Maja Đurinović i profesor Mario Županović vodit će MonoForum u formi razgovora s izvođačima i publikom.

Uz cjelovečernje predstave publika će imati priliku popratiti izložbu printeva i projekcija tematski vezaih za ples i pokret Hane Jurić, predavanje Maje Đurinović pod naslovom "100 godina Labana", pogledati plesne filmove hrvatskih autora i solo radove studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te uvijek zanimljive radove zadarske plesne scene.

Paraleno s festivalom održavaju se i radionice na edukativnoj platformi STREAM Zadar na kojima polaznici imaju prilike naučiti koreografske alatke sa Simonom Mayerom, okušati se u borilačkim vještinama koje vodi Andrej Zupančić i radionici fizičkog teatra pod palicom Aleksandra Aceva.

Zbog neizglasanog proračuna grada Zadra ove godine su se organizatori odlučili da promo material u vidu reklamnih majica ostvare na recikliranom materijalu uz pomoć zračnog kista u realizaciji i kreaciji Marije Šarić Ban.

image
Monoplay Zadar
19.08.2024., 10:14h
17. rujan 2024 15:19