Davor JureškoLuka Jeličić
StoryEditor
FOTO GALERIJA- NOĆ KAZALIŠTA

"A, di smo sad, moja Stoše?", knjiga i predstava oduševili i očarali zadarsku publiku u HNK...

"Noć kazališta" u HNK Zadar obilježili su predstavljanjem knjige Živka Nižića "A di smo sad, moja Stoše?", ali i izvedbom istoimene predstave, u subotu, 19.11...

"Noć kazališta" u HNK Zadar obilježili su predstavljanjem knjige Živka Nižića "A di smo sad, moja Stoše?", ali i izvedbom istoimene predstave, u subotu, 19.11.

image

 Predstava "A di smo sad, moja Stoše?" autora Živka Nižića i redatelja Zorana Mužića održana u HNK Zadar 

Luka Jeličić

O knjizi su govorili Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar, prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, urednica knjige, izv. prof. dr. sc. Andrijana Jusup Magazin, recenzentica, Zoran Mužić, redatelj i autor Živko Nižić uz moderiranje Žane Bumber, glumice HNK Zadar.

Knjiga je objavljena u nakladi Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.

Puno više slikica s događanja u HNK možete pogledati u foto galeriji klikom na ikonicu neposredno iznad teksta...

“A di smo sad, moja Stoše?” je svojevrsni treći dio priče o fikcionalnim likovima Zadrana, u čijim se sudbinama zrcali specifični mentalitet mediteranske provincijske kršćanske civilizacije, a posebnu vrijednost knjizi daje glosar na kraju knjige, s korisnim objašnjenjima značenja vokabulara korištenog u tekstu, kao prinos očuvanju tog specifično zadarskog govora koji nažalost izumire u nekim novim vremenima. U knjizi su korištene stare fotografije Zadra iz arhive Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar, kao i fotografije Željka Karavide K&K iz predstave “A di smo sad, moja Stoše” u režiji Zorana Mužića koja je premijerno izvedena 28. travnja 2021.

image

Predstavljanje knjige "A di smo sad, moja Stoše?" autora Živka Nižića u maloj dvorani HNK Zadra 

Luka Jeličić

Predstava "A. di smo sad, moja Stoše?", nastala je prema tekstu Živka Nižića i u režiji Zorana Mužića. Igraju Jasna Ančić, Davor Jureško i Žana Bumber, scenografiju potpisuje John Čolak, kostimografiju Marija Šarić Ban, a glazbu Ivan Ivić. Glumci u video projekciji u predstavi su Venci Jurin, Žana Bumber i Mimi Zadarski.

-"Predstava “A di smo sad, moja Stoše” bavi se sentimentom, memorijom, obitelji, ljubavlju i poviješću Zadra. Namijenjena Zadru i prijateljima Zadra. Nadam se potaknuti pozitivne emocije, pletući pletenicu između jedne obitelji i Zadra gdje se podrazumijeva da se to odnosi na bilo koju obitelj, tako nastaje, neraskidiva, isprepletena, čvrsta veza između obitelji i grada. Sva tri lika su arhetipska, oni su vječni." - otkriva redatelj Zoran Mužić...

image

Predstavljanje knjige "A di smo sad, moja Stoše?" autora Živka Nižića u maloj dvorani HNK Zadra 

Luka Jeličić

Četrnaesta manifestacija Noć kazališta, koju organizira Narodno sveučilište Dubrava, održat će se u subotu,  19. studenoga 2022. Noć kazališta je manifestacija koja prikazuje snagu i moć izvedbenih umjetnosti i bogatstvo kazališne djelatnosti u zemlji i na međunarodnom planu. Tijekom manifestacije, kazališta postaju glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike, manifestacija se pod nazivom  European Theatre Night održava u nizu drugih europskih zemalja.

-Hvala svima koji su prisustvovali ovogodišnjoj Noći kazališta u velikom broju unatoč jakoj kiši - poručili su iz HNK Zadar...

image

Predstavljanje knjige "A di smo sad, moja Stoše?" autora Živka Nižića u maloj dvorani HNK Zadra povodom Noći kazališta.

Luka Jeličić
20.11.2022., 14:59h
ZADARSKI TJEDNIK
25. travanj 2024 00:23