<p>Glazbene večeri u sv. Donatu</p>
Glazbene večeri u sv. DonatuTzg Zadar
StoryEditor
Svečano otvorenje sutra na Forumu

Glazbene večeri u sv. Donatu kao posveta velikih skladateljima i glazbenicima

Ni ovog ljeta neće nedostajati glazbenih i kulturnih događanja u našem gradu, posebice za poklonike klasične glazbe koja će se izvoditi u prekrasnim zadarskim crkvama i koncertnim prostorima

Najnovije izdanje Glazbenih večeri u sv. Donatu donosi nikad bogatiji koncertni program koji započinje svečanim otvorenjem u četvrtak, 6. srpnja na Forumu.

Program otvorenja sadržan je u koncertu koji nosi naziv “Posvete”, obzirom da je ovogodišnji festival u znaku posveta hrvatskim skladateljima i glazbenicima. Naime, cijeli će festival biti u znaku obljetnica - 100. obljetnice smrti Dore Pejačević i 150. obljetnice rođenja Blagoja Berse.

No, to nije sve. Ovaj će festival obilježiti i one istaknute sugrađane koji su nas napustili proteklih godinu dana, a to su Antun Dolički i Valter Dešpalj.

– Odat će se počast velikim hrvatskim skladateljima čije obljetnice obilježavamo – Dora Pejačević 100. obljetnica smrti i Blagoje Bersa 150. obljetnica rođenja. Nažalost, preminuli su u međuvremenu maestro Dolički i Dešpalj pa smo i to stavili u program otvaranja. Jako mi je drago da ćemo na samom otvorenju čuti maestrovu pjesmu koju je “Zoranić” često izvodio i vrlo rado, to je “Zadar grad”, a dali smo je maestru Fačiniju u obradu za simfonijski orkestar i za solo sopran koji će nam izvesti naša Zadranka Marta Hut. Na tom koncertu će učenik pokojnog Valtera, Branimir Pustički izvesti jedno divno djelu baš njemu u čast. Na tom ćemo koncertu čuti “Sunčana polja” Blagoja Berse, jedno možda od njegovih najboljih djela koje zahtjeva izniman izvođački korpus od skoro stotinu izvođača te od Dore Pejačević “Koncertantna fantazija u d-molu za klavir i orkestar” koji će nam izvesti Mia Miljković Đuzel, naša zadarska učenica koja je već profesorica na zagrebačkoj akademiji i sjajna pijanistica i drago mi je da je pristala vježbati to novo djelo, najavio je to Jurica Šoša, umjetnički ravnatelj festivala. 

Osim na samom otvorenju, djela Blagoja Berse moći će se poslušati na još nekoliko koncerata tijekom Večeri.

– Imamo jako veliki broj zadarskih koncerata i zbilja mi je drago da se stvara jedna masa zadarskih izvođača koji mogu ozbiljno participirati u festivalu, a to već vidimo kroz koncertu sezonu, ne onako letimično nego zbilja ozbiljno, tako da ćemo na jednom koncertu imati Teu Kulaš kao voditeljicu svog programa s orguljama. Braća Buturić, oba sjajna muzičara – Miho na orguljama i brat Ante na klarinetu, također će imati jedan sjajan program. Dora Pejačević će biti svirana na već tradicionalnom koncertu kojeg izvode zadarski umjetnici, lani je bio na programu Bjelinski, prije toga Papandopulo, a ove godine uspio sam ih skupiti da naprave koncert za Doru Pejačević – predstavio je Šoša program.

Među ostalim programom treba spomenuti i koncerte Antifonusa, Zadarskog komornog orkestra, kao i činjenicu da ćemo u sklopu Večeri imati priliku vidjeti i koncert HPGD-a “Zoranić”.

Nastavlja se i dalje ciklus Suvremenost strane glazbe čija je umjetnička voditeljica Katarina Livljanić, koji ove godine donosi dvije teme, odnosno jednu temu koja se prepliće kroz dva koncerta, a to su glazba Dalmacije i Venecije u ranom baroku.

Kako je najavila Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, bit će ponovno i premijera, a to je “Dalmatinsko zrcalo”.

– Upravo kroz taj program svake godine poštivamo one naše važne cjeline koje smo zacrtali, a to je ciklus rane glazbe, to su hrvatski skladatelji i njihove obljetnice, to je program Zadarskog komornog orkestra sa sjajnim solistima gdje uvijek treba naglasiti da nam dolazi Roman Simović koji je koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, i to su zadarski umjetnici i ponajbolji hrvatski izvođači. Kroz sve to provlači se ideja hrvatske glazbene baštine i posebno zadarske glazbene baštine kao što je oživljavanje starih partitura ili potpuno rekreacijom novih programa, kao što imamo slučaj s Dalmatinskim zrcalom. To je jedan veliki zalog za budućnost i s time se Glazbene večeri u sv. Donatu svrstavaju uz bok najvrjednijih hrvatskih glazbenih festivala, istaknula je Ivković.

Osim u glazbenom smislu, Valtera Dešpalja prisjetit ćemo se i kroz izložbu koja će 22. srpnja biti otvorena na zadarskim bedemima, a nosi naziv “Od zadarskih do svjetskih pozornica”, urednice Ane Vidić, muzikologinje iz Zadra koja radi na HRT-u već dugi niz godina.

Ulaznice za koncerte su već u prodaju i to putem interneta, a lokacije koncerata su crkva sv. Donata, crkva sv. Krševana, katedrala sv. Stošije, a moguće je ostvariti i pretplatu.

05.07.2023., 12:51h
19. svibanj 2024 17:54