Renato Švorinić, ravnatelj HNK ZadarAndrea Kršlović
StoryEditor
tradicija koja traje

Iako zadarski prostori nemaju uvjeta za velike produkcije, Kazališno ljeto postalo je kulturni brend grada

Tijekom godina imali smo priliku u našem gradu vidjeti neke od najpoznatijih kazališnih trupa i umjetnika, kao i doživjeti promociju lokalnih talenta kroz vlastite produkcije HNK Zadar

Zadarsko kazališno ljeto renomirani je festival koji ima svoju vjernu publiku i dugogodišnju tradiciju te njeguje prepoznatljiv kazališni izričaj. Kontinuirano se održava od 1995. godine na otvorenim lokacijama grada Zadra. Festival je s vremenom postao neizostavan dio kulturnog života grada, okupljajući ljubitelje kazališta i glazbe iz cijele Hrvatske i inozemstva. Do sada je održano više od 200 gostujućih predstava te 24 vlastite produkcije i koprodukcije koje su obogatile kulturnu ponudu Zadra.

Tijekom godina, Zadarsko kazališno ljeto postalo je platforma za predstavljanje najboljih kazališnih ostvarenja iz Zadra, ali i Hrvatske. Imali smo priliku u našem gradu vidjeti neke od najpoznatijih kazališnih trupa i umjetnika, kao i doživjeti promociju lokalnih talenta kroz vlastite produkcije HNK Zadar.

Zadar Jazz & Blues festival

Zadar Jazz & Blues festival održat će se od 24. do 27. srpnja u Muzeju antičkog stakla s početkom od 21:30 sati. U srijedu, 24. srpnja, očekuje nas nastup Rachel Z, Omara Hakima i Jonathana Toscanoa iz SAD-a. 25. srpnja na rasporedu su Raphael Wressing & Soul gift featuring Jex, simfonija zvukova iz Austrije, Italije i Hrvatske. Posljednjeg dana festivala, nastupit će Francuzi Lehmanns Brothers.

Početci u poratno vrijeme

U razgovoru s ravnateljem HNK Zadar, Renatom Švorinićem, saznajemo kako je Festival započeo u poratno vrijeme, kada se grad Zadar polako oporavljao od ratnih strahota i tražio načine za ponovno oživljavanje društvenog i kulturnog života.

- U početcima se sve odvijalo u puno drugačijim uvjetima nego što su danas. Osjećao se zanos i entuzijazam, što je omogućilo razvoj Zadarskog kazališnog ljeta koje se održava već punih 30 godina. Festival je tijekom godina prošao kroz određene izmjene, prilagođavajući se novim okolnostima i potrebama publike, ali je zadržao svoj izvorni duh i svrhu, započinje Švorinić.

Zadarsko kazališno ljeto, iako se većinom odvija na vanjskim prostorima, ne predstavlja ambijentalno kazalište, već festival drame i glazbe.

- U poratno vrijeme grad je bio skoro pa prazan, što je omogućavalo korištenje gotovo svakog prostora za potrebe festivala. Danas je to iluzija, jer za ambijentalno kazalište potreban je prostor s tišinom i dobrim pristupom, što je u sadašnjem Zadru vrlo teško izvesti bez velikih tehničkih zahtjeva i s puno više napora. S obzirom na turističku sezonu i povećani broj posjetitelja, pronalaženje odgovarajućeg prostora za izvedbe postalo je izazov. Slični prostorni izazovi prisutni su i u drugim većim gradovima, gdje gustoća stanovništva i turistička aktivnost otežavaju održavanje kazališnih izvedbi na otvorenom. Veće produkcije zahtijevaju dodatne resurse i logističku podršku, što dodatno opterećuje organizatore, objašnjava Švorinić.

image

Glumačka postava predstave “Oporuka”

Željko Karavida

Nekoć je bilo jednostavnije

Ovogodišnje otvaranje festivala bilo je hommage estetici onoga vremena, uz predstavu “Oporuka” koja je slijedila slična estetska načela. Potrudili su se dočarati duh prošlih vremena, stvarajući izvedbu koja evocira estetiku i stil prvih godina festivala.

- Ovogodišnje otvaranje festivala posvetili smo estetici toga vremena, tada je to bila “Kafeterija” Carla Goldonija u režiji Zorana Mužića, a sada smo napravili sličan mediteranski komad. Ostali smo estetski na istom putu s predstavom “Oporuka,” prema operi “Gianni Schicchi” Giovacchina Forzana i “Teštamentu” Vanče Kljakovića. Također, u programu imamo nekoliko predstava koje su povezane s tim periodom. Izvodit će se “Kako je Potjeh tražio istinu,” koja je izvedena prije 10 godina, kao i “Romanca o tri ljubavi,” koja je bila dio programa u početcima kazališnih ljeta, ističe Švorinić.

Švorinić je dugogodišnji ravnatelj HNK Zadar, ovo je njegovo čak 21. Zadarsko kazališno ljeto, a tijekom svih tih godina prikupio je mnoge drage uspomene.

- Najviše se sjećam vremena kada nam je bilo puno jednostavnije raditi, kada je grad bio mirniji i situacija staloženija. Moramo se prilagoditi novim uvjetima jer danas, s rastućim turizmom, kazalište ne može biti ispred turističkih aktivnosti koje pokreću grad. Svjesni smo te dinamike i prilagođavamo se situaciji najbolje što možemo, tražeći načine kako uskladiti kulturne događaje s potrebama i interesima posjetitelja i lokalne zajednice, naglašava Švorinić.

image

Otvorenje 30. Zadarskog kazališnog ljeta

Željko Karavida

Festival drame i glazbe

Cilj im je stvoriti harmoničan program koji obuhvaća raznolikost i bogatstvo kazališnih izričaja, bez favoriziranja pojedinih produkcija ili gostovanja.

- Sada je omjer otprilike 50-50 % između naših produkcija i gostujućih predstava, što je također nešto što se mijenjalo tijekom godina. Naš cilj bio je povećati udio domaćih produkcija u programu. Ove godine imamo dvije produkcije HNK Zadar i dvije u koprodukciji, jednu sa Zadarskim plesnim ansamblom, a drugu s Dramom plus. Želimo naglasiti važnost naših vlastitih projekata i aktivno uključivanje lokalnih umjetnika u cjelokupni program, ali također imamo pet gostujućih predstava, kao i Jazz festival, koji obogaćuju našu kulturnu ponudu, kaže Švorinić.

Od 2015. godine, kao dio Zadarskog kazališnog ljeta, održava se trodnevni Zadar Jazz & Blues festival u prekrasnom ambijentu Muzeja Antičkog stakla. Festival je postao sastavni dio kulturne ponude grada Zadra, privlačeći ljubitelje jazz i blues glazbe iz cijele regije, ali i šire.

- Jazz festival uveli smo kako bismo zadovoljili apetite naših gostiju, budući da kod predstava postoji jezična barijera, a glazba je ipak univerzalni jezik koji povezuje ljude. Što se tiče gostujućih predstava, biramo ih prvenstveno prema prostoru koji imamo na raspolaganju. Naši prostori nisu pogodni za velike produkcije i ansambl predstave, te nemamo uvjete za njihovo izvođenje. Da raspolažemo s drugačijim prostorom, vjerojatno bismo razmišljali o drugačijem programu koji bi uključivao i veće predstave, možda i balet, ističe Švorinić.

image

Kako je Potjeh tražio istinu

Željko Karavida

Problem s prostorom

Otvaranje novog, prilagođenog prostora omogućio bi HNK Zadar širenje programa i privlačenje raznovrsnijeg spektra umjetničkih izričaja, što bi dodatno obogatilo kulturnu ponudu grada Zadra.

- Da se realizira jedna pozornica na Kapetanovoj kuli, to bi sigurno riješilo ne samo naše probleme, već i probleme drugih u kulturnim krugovima grada Zadra. Pozornica bi omogućila izvođenje većih predstava, koncerata i drugih kulturnih događaja u jednom od najatraktivnijih dijelova grada, čime bi se dodatno obogatio ne samo kulturni život, već i turistička ponuda Zadra, objašnjava Švorinić.

Svaka predstava ili glazbeni nastup pažljivo se biraju kako bi se osigurala kvaliteta i autentičnost izvedbi, čime se zadovoljavaju i očekivanja publike i standardi kulturne izvrsnosti.

- Ovo je festival koji neprekidno postoji već 30 godina i koji je uspio izgraditi svoju vjernu publiku, što je ključno jer bez podrške publike cijela ova priča jednostavno ne bi bila moguća. Posebno je važno što lokalna zajednica sudjeluje koliko god je moguće - kao protagonisti, umjetnici, kostimografi, autori glazbe... Festival kontinuirano evoluira u tom smjeru, nastojeći pružiti sadržaj koji nije isključivo usmjeren prema turistima, već i prema lokalnom stanovništvu, čime se očuva autentičnost i povezanost s zajednicom, zaključuje Švorinić.

Program predstava

Sve predstave započinju u 21:30 h. 05. srpnja u lapidariju Narodnog muzeja Zadar održava se monodrama “Pračovjek” u izvedbi Zakon Teatra iz Karlovca i Theatre Modul s Islanda. Ova monodrama nudi dubok uvid u vječni sukob spolova, istražujući stereotipne, ali istovremeno istinske razlike između muškaraca i žena od prapovijesti do suvremenog doba.

U ponedjeljak, 08. srpnja, u HNK Zadar očekuje nas predstava “Kako je Potjeh tražio istinu” u režiji Marije Šarić Ban i u koprodukciji ZPA s HNK Zadar. Ova dramsko-plesna predstava inspirirana je tradicijom pripovijetke Ivane Brlić Mažuranić, smještena je na područje Dalmatinske zagore te je obogaćena glazbom i kostimografijom koje odražavaju kulturnu baštinu.

U petak, 12. srpnja, u lapidariju Narodnog muzeja Zadar očekuje nas predstava “Slučajni susret u Sex – shopu” Teatra Rugantino, koju je režirala renomirana dramska, operna i TV redateljica Saša Broz. Rugantinova predstava otvara nove perspektive i mogućnosti bezvremenskog dramskog predloška.

U utorak, 16. srpnja, u lapidariju Narodnog muzeja Zadar slijedi predstava “Agencija za sreću” Teatra Gavran. Ova dirljiva i duhovita priča karakteristična je za romantične komedije kakve su se nekada gledale, donoseći gledateljima dozu zabave i osjećaja topline.

U četvrtak, 18. srpnja, u lapidariju Narodnog muzeja Zadar čeka nas predstava “Romanca o tri ljubavi” kazališne udruge Max Teatar. Ova sentimentalna farsa autora Antuna Šoljana duhovito se referira i ironično oslanja na opuse Shakespearea, Molièrea, Cervantesa i Baudelairea, pružajući svojevrsnu odu klasičnim literarnim predlošcima kroz suvremeni kazališni pristup.

U ponedjeljak, 22. srpnja, i u utorak, 23. srpnja, u Kazalištu lutaka Zadar slijedi predstava “Kamo idemo, tata?”, koja je koprodukcija HNK Zadar i Drame plus. Ova predstava tematizira iskustvo oca dvojice sinova s posebnim potrebama te duboko razotkriva najdublje dijelove ljudske duše i njenu sposobnost adaptacije na životnu tragikomediju.

Zadarsko kazališno ljeto zatvara se 30. srpnja predstavom “Sretni ljudi” koja će se igrati u lapidariju Narodnog muzeja Zadar, a izvodi je kazališna grupa Lectirum. Radnja ove romantične komedije odvija se u kazalištu tijekom same predstave. Sedam različitih priča utjelovljenih u kazališnu predstavu probudit će znatiželju gledatelja jer će u likovima moći prepoznati ljude iz svoje blizine ili se možda sami prepoznati u nekim situacijama.

07.07.2024., 09:28h
06. listopad 2024 15:11