Interliber, monografijaHina/Školska Knjiga/unizd
StoryEditor
PROMOVIRANA OPSEŽNA GEOGRAFIJA -HR UNIZD ŠK

Na Inteliberu predstavljena monografija: Povijesno-geografske odrednice razvoja Hrvatske, treća knjiga u velikom projektu Sveučilišta u Zadru i Školske knjige iz Zagreba!

Na sajmu knjiga Interliber u Zagrebu u četvrtak, 10. listopada 2022. predstavljena je opsežna monografija Povijesno-geografske odrednice razvoja Hrvatske, treća knjiga u zajedničkom izdavačkom projektu Velika geografija Hrvatske Sveučilišta u Zadru, Odjela za geografiju i Školske knjige d. d. iz Zagreba...

Brojne zainteresirane pozdravili su i knjigu predstavili dr. sc. Ante Žužul, predsjednik upravnog odbora Školska knjige d. d. i, u ime prof. dr. sc. Dijane Vican, rektorice Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Lena Mirošević, pročelnica Odjela za geografiju, zatim prof. dr. sc. Hrvoje Petrić te glavni urednik prof. emeritus Damir Magaš i urednica za geografiju iz Školske knjige, prof. Snježana Bakarić Palička...

Treći svezak knjige "Velika geografija Hrvatske - Knjiga 3. - Povijesno-geografske odrednice razvoja Hrvatske" predstavljena je u četvrtak na štandu Školske knjige na Interliberu.

image

Interliber, monografija

Hina/Školska Knjiga/unizd

Autori knjige su Damir Magaš, Borna Fürst Bjeliš, Tonči Burić, Dubravka Mlinarić, Hrvoje Petrić i Mladen Klemenčić.

Predstavili su je pročelnica Geografskoga odjela Sveučilišta u Zadru Lena Mirošević, glavni urednik Damir Magaš i urednica Snježana Bakarić Palička.

Knjiga obrađuje zemljopisni prostor, prostorne mijene i važne procese koji su ga određivali tijekom vremena - od prapovijesnih razdoblja pa sve do nedavne prošlosti s naznakama suvremenih preobrazbi i prostornog razvoja u Hrvatskoj, rekla je Mirošević.

SUATORI I RECENZENTI VRIJEDNOG IZDANJA

U izradi ovog djela sudjelovali su suautori: prof. Damir Magaš (ujedno i glavni urednik) s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru i prof. dr. sc Borna Fuerst Bjeliš s Geografskog odsjeka u Zagrebu, geografi, arheolog dr. sc. Tonči Burić, umirovljenik sa životnim radnim vijekom u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, dr. sc. Dubravka Mlinarić, povjesničarka iz Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, povjesničar i geograf s Filozofskof fakulteta u Zagrebu i mr. sc. Mladen Klemenčić, geograf iz LZ „Miroslav Krleža“ u Zagrebu. Monografiju su recenzirali akademik Dragutin Feletar i prof. dr. sc. Josip Faričić...

Na gotovo 400 stranica autori razmatraju, te znanstvenoj i široj javnosti predstavljaju činjenice o važnosti geografskih procesa i promjena u prostoru, posebice važnih za življenje i opstanak ljudskih zajednica i njihov razvoj, dodala je dr.sc. Lena Mirošević.

Magaš je ocijenio kako su stoljetne mijene i zbivanja u oblikovanju krajolika, rasporedu stanovništva, teritorijalnom ustroju, geopolitičkim i gospodarskim uvjetima i odnosima, važan pokazatelj neprekidnog razvoja državnog prostora Hrvata, od njihova doseljenja do početka trećeg tisućljeća.

image

Interliber, monografija

Hina/Školska Knjiga/unizd

Na osnovi iscrpnih znanstvenih spoznaja, mnoge pisane građe i literature, knjiga s geografskog motrišta nudi najvažnije činjenice, pokazatelje i spoznaje o Hrvatskoj i Hrvatima na osnovi zbivanja u prostoru i vremenu, istaknuo je dr.sc. Damir Magaš.

Povijesno-geografska problematika Hrvatske raspravljena je u knjizi u osnovnim poglavljima o relevantnim prostornim procesima i mijenama od postanka prvoga holocenskoga prirodnog krajolika i njegove postupne preobrazbe u vrijeme kamenodobnih zajednica, preko kovinskih doba, prostorno-geografskih mijena u vrijeme grčkih kolonizacija i rimske uprave do oblikovanja srednjovjekovne geopolitičke jezgre...

image

Interliber, monografija

Hina/Školska Knjiga/unizd

Završna poglavlja iscrpno se bave prostorom Hrvatske u dvjema jugoslavenskim zajednicama - vrijeme monarhističke, a onda i socijalističke uprave, rekao je Magaš. Također, dodao je, obrađuju se i prostorne i geopolitičke okolnosti u vrijeme Drugoga svjetskog rata te nastanak i razvoj suvremene Hrvatske.

Knjiga "Velika geografija Hrvatske - Knjiga 3. - Povijesno-geografske odrednice razvoja Hrvatske" objavljeno je u suizdavaštvu Školske knjige i Sveučilišta u Zadru. Više slikica s događanja i monografije možete vidjeti u galeriji klikom na ikonicu neposredno iznad teksta... (Hina/PL)

ŠKOLSKA KNJIGA: KAPITALNO IZDAVAČKO OSTVARENJE...

U reprezentativnom nizu monografija Velike geografije Hrvatske knjiga Povijesno-geografske odrednice razvoja Hrvatske treće je kapitalno izdavačko ostvarenje. Obrađuje zemljopisni prostor, prostorne mijene i važne procese koji su ga određivali tijekom vremena – od prapovijesnih razdoblja do najbliže, donedavne prošlosti s naznakama suvremenih preobrazbi i prostornog razvoja u RH.
Djelo je objavljeno u suizdavaštvu Školske knjige i Sveučilišta u Zadru, a njegovi su autori Damir Magaš, Borna Fürst Bjeliš, Tonči Burić, Dubravka Mlinarić, Hrvoje Petrić i Mladen Klemenčić.
Na gotovo 400 stranica autori razmatraju i javnosti, znanstvenoj i široj, predstavljaju činjenice o važnosti geografskih procesa i promjena u prostoru posebice važnih za življenje i opstanak ljudskih zajednica i njihov razvoj. Stoljetne mijene i zbivanja u oblikovanju krajolika, rasporedu stanovništva, teritorijalnom ustroju, geopolitičkim i gospodarskim uvjetima i odnosima važan su pokazatelj neprekidnog razvoja državnog prostora Hrvata od njihova doseljenja do početka trećeg tisućljeća.
Na osnovi iscrpnih znanstvenih spoznaja, mnoge pisane građe i literature, knjiga s geografskog motrišta nudi najvažnije činjenice, pokazatelje i spoznaje o Hrvatskoj i Hrvatima na osnovi zbivanja u prostoru i vremenu.
Povijesno-geografska problematika Hrvatske raspravljena je u ovoj knjizi u osnovnim poglavljima o relevantnim prostornim procesima i mijenama od postanka prvoga holocenskoga prirodnog krajolika i njegove postupne preobrazbe u vrijeme kamenodobnih zajednica, preko kovinskih doba, prostorno-geografskih mijena u vrijeme grčkih kolonizacija i rimske uprave do oblikovanja srednjovjekovne geopolitičke jezgre...
Također su obuhvaćena obilježja Hrvatske kao neovisna i ujedinjena geostrateškog prostora u vrijeme narodnih vladara te promjene u prostoru u razvijenom i kasnom srednjem vijeku. Slijedi građa o mijenama hrvatskog prostora u novom vijeku do suvremene hrvatske neovisnosti. Nastojalo se kritički i analitički raspraviti problematiku teritorijalnog i demografskog osipanja širenjem Osmanskog Carstva, nove političko-teritorijalne procese poslije rekonkviste i stabilizacije granica, promjene teritorijalnog obuhvata, hrvatski preporod i razvoj postfeudalne državnosti.
Završna poglavlja iscrpno se bave prostorom Hrvatske u dvjema jugoslavenskim zajednicama (monarhističke uprave i socijalističke uprave), obrađuju prostorne i geopolitičke okolnosti u vrijeme Drugoga svjetskog rata te nastanak i razvoj suvremene Hrvatske poslije sloma komunizma i uvođenja suvremena svjetskog poretka. Monografija je popraćena iscrpnim kazalom zemljopisnih i osobnih imena te popisom literature, naveli su, pak, iz Školske knjige... Recenzenti su: prof. dr. sc. Josip Faričić i akademik prof. dr. sc. Dragutin Feletar.

INOVATIVAN PRISTUP I ODMAK OD STEREOTIPA...

Predstavljači su istaknuli da ovu reprezentativnu monografiju Velike geografije Hrvatske, treću u nizu od ukupno sedam predviđenih, određuje inovativni pristup i odmak od stereotipa dosadašnjih pristupa problematici hrvatskog zemljopisnog prostora kroz razna vremenska razdoblja. Povijesno-geografske odrednice razvoja Hrvatske rasprava su o prostornim mijenama i relevantnim procesima koji su određivali suvremeni prostor Republike Hrvatske od prapovijesnih razdoblja do najbliže, donedavne prošlosti s naznakama suvremenih preobrazbi i prostornog razvoja. Na 380 stranica autori razmatraju i javnosti, znanstvenoj i široj, predstavili su činjenice o važnosti geografskih procesa i promjena u prostoru posebice važnih za obitavanje i opstanak ljudskih zajednica i njihov razvoj. Posebno su naglašene stoljetne mijene i zbivanja u oblikovanju krajolika, rasporedu stanovništva, teritorijalnom ustroju, geopolitičkim i gospodarskim prilikama i odnosima koje su bitan pokazatelj i sastavnica susljednog razvoja državnog prostora Hrvata od njihova doseljenja do početka trećeg tisućljeća. Na osnovi iscrpnih znanstvenih spoznaja, brojne pisane građe i literature, knjiga s geografskog motrišta donosi temeljne činjenice, pokazatelje i spoznaje o Hrvatskoj i Hrvatima kroz zbivanja u prostoru i vremenu. Poglavlja prate relevantni popisi literature, a u približavanju pojmova i građe čitateljima pomažu kazala zemljopisnih i osobnih imena. Predstavljači su naglasili važnost i vrijednost svih knjiga ovog kapitalnog projekta hrvatske geografije, a posebice ove monografije koja progovara o mnogim procesima u prostoru koji je omogućio opstanak i razvoj hrvatske nacije u širem geopolitičkom regionalnom kontekstu, unatoč svim prisezanjima za tim prostorom od strane mnogih bližih i daljih aspiranata. (D.M.)

image

Interliber, monografija

Hina/Školska Knjiga/unizd
image

Interliber, monografija

Hina/Školska Knjiga/unizd
13.11.2022., 11:53h
ZADARSKI TJEDNIK
19. rujan 2024 23:08