HPGD Zoranić
StoryEditor
Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo

HPGD Zoranić veleposlanik je hrvatske glazbene baštine u svijetu

Volja i želja članova Društva, koji su svojim amaterskim i dobrovoljnim angažmanom dali svoj doprinos ljubavi prema glazbi, učinili su da je ovaj “starac” od 116 godina i dalje mlad i zanimljiv publici

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić ima dugu povijest, počevši svoj put 1908. godine nakon što se izdvojilo od Hrvatskog društva Sokol, ostavljajući od tada neizbrisiv trag u glazbenom nasljeđu Hrvatske.

Predsjednica Društva, Silvija Romić, podijelila je s nama zanimljive informacije o početcima HPGD Zoranić, velikim uspjesima i izazovima koje su zajedno prebrodili, otkrivajući istovremeno detalje o raznolikom glazbenom repertoaru koji čini srž njihovog umjetničkog izraza, kao i ambicijama za nadolazeće razdoblje.

- Do 1908. godine u sklopu Sokola djelovala je pjevačka sekcija. Osnivačka skupština održana je 21. travnja 1908. godine i tad je odlučeno da se Društvo nazove imenom autora prvog hrvatskog romana, Petra Zoranića, u čast tadašnje 400. obljetnice njegova rođenja. Tijekom svoje iznimno bogate povijesti Zoranić je djelovao kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, a već u prvoj godini postojanja pokrenuo je i svoju “pjevačku i glazbenu školu”, prvu u Dalmaciji, započinje Romić.

image
HPGD Zoranić

U travnju 116. rođendan

Razorni događaji Prvog i Drugog svjetskog rata zaustavili su napredak, ali 1945. godina označava prekretnicu i ponovni početak rada.

- Djelatnost tada širi i na glazbenu, amatersku i baletnu sekciju. Danas u Društvu djeluje Mješoviti pjevački zbor kojim dirigira prof. Branka Višić Karavida, prva žena na tom mjestu od osnutka, kaže Romić.

U travnju će Zoranić proslaviti svoj 116. rođendan, s iznimnim ponosom ističući kontinuirani opstanak i uspješno djelovanje Društva do današnjih dana.

- Razlog tolikoj neprekinutoj tradiciji svakako leži u samim članovima Društva koji su tijekom desetljeća svojim amaterskim i dobrovoljnim angažmanom dali svoj doprinos ljubavi prema glazbi, posebice zborskom pjevanju. Naime, a to često naglašavamo, zasigurno nema obitelji u Zadru u kojoj barem jedan član nije bio i članom Zoranića. Upravo njihova volja i želja i ljubav prema glazbi učinili su da je ovaj “starac” od 116 godina i dalje mlad i zanimljiv publici. A zadarska publika, to dobro znamo, uvijek je znala cijeniti zborsku glazbu, što se vidi i po brojnosti posjetitelja na našim koncertima, naglašava Romić.

Raznolikost glazbenog repertoara zbora očituje se kroz široku paletu žanrova, pružajući publici jedinstveno iskustvo uživanja u različitim glazbenim izrazima.

image
HPGD Zoranić

- Često je ovisio o raznim čimbenicima, poput zadanih skladbi ili glazbenog razdoblja za pojedino natjecanje, te uobičajenih ograničenja kao što je prigoda, odnosno prostor. Najčešće se nastupa u crkvama (jer mala mjesta i neki gradovi nemaju adekvatnu glazbenu dvoranu), pa se repertoar mora prilagoditi takvom prostoru, a ako na raspolaganju nema pratećeg instrumenta, nužno se izvodi a capella repertoar, objašnjava Romić.

"Najčešće se nastupa u crkvama (jer mala mjesta i neki gradovi nemaju adekvatnu glazbenu dvoranu), pa se repertoar mora prilagoditi takvom prostoru, a ako na raspolaganju nema pratećeg instrumenta, nužno se izvodi a capella repertoar"

Silvija Romić

U zboru trenutno 40-ak članova

Zbor se ne libi izazova izvođenja zahtjevnih zborskih djela poznatih autora, što je često rezervirano za profesionalne ansamble.

- Zoranić oduvijek cijeni i izvodi pravu zborsku klasičnu glazbu uz pratnju jednog ili više glazbenika, ali otvoren je i za druge stilove, nazovimo ih tako - popularne. Naime, posjetitelji naših koncerata sjećaju se humanitarnog koncerta iz 2020. godine pod nazivom “HPGD Zoranić i prijatelji” kojeg smo priredili za Ligu protiv raka Zadar, na kojem smo, uz pratnju benda, izvodili popularne domaće i strane zabavne pjesme što je naišlo na odličan prijem kod publike, prisjeća se Romić.

image
HPGD Zoranić

U Zoraniću danas djeluje 40-ak članova, a audicije za nove članove obično se održavaju početkom rujna, označavajući početak nove pjevačke sezone.

- Zanimanje za te audicije je itekako primjetno i javlja nam se velik broj naših sugrađana sa željom da pristupe zboru. Audiciju provodi dirigentica na kojoj se provjerava sluh i muzikalnost potencijalnog člana, navodi Romić.

Bogatstvo koncerata i nastupa stvara izazov u izdvajanju pojedinačnih posebnih događaja jer je svaki pridonio jedinstvenoj glazbenoj priči Društva.

- Svakako vrijedi izdvojiti sudjelovanje s još šest europskih zborova i velikim orkestrom u izvedbi Mahlerove Osme simfonije u Grazu u lipnju 1993. s tadašnjim dirigentom prof. Antunom Doličkim, koji je ujedno bio i najdugovječniji dirigent zbora i koji nas je, nažalost, napustio u prosincu 2022. Među značajnijim nastupima izdvajamo i sudjelovanje zbora u ceremoniji otvorenja Glazbenih večeri u sv, Donatu 2006. kad se pod ravnanjem Tomislava Fačinija izvodila poznata “Carmina Burana” Carla Orffa. Vrlo važni nastupi su i oni na natjecanjima zborova s kojih se Zoranić vraćao s brojnim nagradama, ističe Romić.

image
HPGD Zoranić

Očuvanje glazbene baštine

HPGD Zoranić osnovao je Grad Zadar, a financijsku podršku Društvu pružaju uglavnom iz gradskog proračuna, uz dodatnu podršku Zadarske županije.

- Što se tiče sponzorstava i donacija, uvijek smo otvoreni za to i dapače, dobrodošle su, posebice u ovakvim situacijama blokade gradskog proračuna, kaže Romić.

Očuvanje hrvatske glazbene baštine duboko je ukorijenjeno u svakom nastupu Zoranića.

- Posebice smo vezani i uz zadarsku glazbenu baštinu, čemu smo posebno dali naglasak tijekom prošle obljetničke godine kada smo na svom repertoaru imali i zadarske autore. Isto tako, u prigodi gostovanja izvan Hrvatske, uvijek je ta glazbena baština s nama i mi smo njezini veleposlanici i u svijetu, naglašava Romić.

Posebnost Zoranića ogleda se u njegovom čvrstom amaterskom karakteru, gdje članovi s predanošću i entuzijazmom redovito sudjeluju na probama dva puta tjedno, uvježbavajući repertoar za svoje nastupe i koncerte.

- Upravo je taj amaterizam okosnica rada Društva, a zahvaljujući požrtvovnosti članova, preživjelo je i vrijeme pandemije, što nije slučaj s nekim drugim pjevačkim ansamblima. Svojom pjesmom desetljećima obilježava sve značajne događaje, sudionik je i nositelj niza programa, svoj grad i županiju predstavlja u inozemstvu. Zoranić je dio hrvatske kulturne povijesti, posebice povijesti Zadra. Zbog toga zahvaljujemo zadarskoj publici koja vjerno desetljećima prati naš rad, ističe Romić.

image
HPGD Zoranić

Priznanje Zadarske županije

Planovi Zoranića za ovu godinu uključuju niz aktivnosti i nastupa koji obećavaju bogat i dinamičan glazbeni kalendar.

- Primili smo dva poziva za gostovanje od drugih hrvatskih zborova, iz Varaždina i Križevaca za koje se nadamo da ćemo ih realizirati. Tu je uvijek naš godišnji koncert povodom Dana grada Zadra, a prije toga nastojat ćemo pjesmom obilježiti i Svjetski dan glazbe 21. lipnja kad ćemo se predstaviti upravo tim zabavnim i filmskim repertoarom. Tu su i lokalni nastupi jer uvijek rado odlazimo u mjesta i gradove u našoj županiji, kaže Romić.

Godišnje javno priznanje Zadarske županije nedavno je dodijeljeno Zoraniću, što potvrđuje njihov izuzetan rad i iznimnu posvećenost glazbenoj umjetnosti.

- Zbog toga smo izuzetno sretni, a moramo posebno zahvaliti našim dragim prijateljima i suradnicima iz Gradske glazbe Zadar koji su nas predložili za ovu nagradu, zaključuje Romić.

S dugom poviješću i predanim radom, Zoranić aktivno čuva glazbenu baštinu, pridonoseći kulturnom identitetu Zadra kroz svoje brojne glazbene izvedbe.

“Svojom pjesmom desetljećima obilježava sve značajne događaje, sudionik je i nositelj niza programa, svoj grad i županiju predstavlja u inozemstvu. Zoranić je dio hrvatske kulturne povijesti, posebice povijesti Zadra”

Silvija Romić

10.03.2024., 08:30h
06. listopad 2024 22:32