Svojim glasom veličali GospodinaAndrea Kršlović
StoryEditor
JEDINA UMJETNIČKA KATOLIČKA ŠKOLA U RH

ORA ET LABORA -U ZADRU Osnovna glazbena škola svetog Benedikta obilježava 15. obljetnicu...

Imamo marljive učenike, vrijedne učitelje i učiteljice, izvrsnu komunikaciju s roditeljima, fantastičan zajednički rad s osnivačicama, odličnu suradnju s okolinom, i uz sve to snagu Duha Svetoga koji je nad nama, kao i geslo svetoga Benedikta – Ora et labora; moli i radi. Kada se ovaj recept ispravno dozira onda jednostavno ne može uroditi lošim plodom, zaključio je ravnatelj Cecić...

Prvi je dan proljeća 21. ožujka, ujedno i blagdan preminuća svetoga Benedikta, koji predstavlja Dan Osnovne glazbene škole svetog Benedikta. Ove godine taj datum je za školu od posebnoga značaja budući da se obilježava 15. obljetnica njihova rada. Ovu školu krasi jedinstvenost po tome što je jedina umjetnička katolička škola u Republici Hrvatskoj...

Osnovna glazbena škola svetog Benedikta radi po redovnome programu kao i sve ostale osnovne glazbene škole; spada pod Ministarstvo znanosti i obrazovanja, samo što su joj osnivačice Benediktinke svete Marije, koje imaju status vjerske zajednice. U benediktinskome samostanu postoji duga tradicija poučavanja, a s vremenom su časne sestre uz vanjske suradnike odlučile osnovati Osnovnu glazbenu školu te su izrazito sretni što svojim učenicima daju temelje za daljnje obrazovanje u Glazbenoj školi Blagoje Bersa.

Oko 130 upisanih učenika godišnje...

image

Osnovna glazbena škola svetog Benedikta

Andrea Kršlović

Škola je s radom započela u školskoj godini 2008./2009. Danas se mogu pohvaliti da svake školske godine upišu sveukupno 20-30 prvaša, odnosno u ovih 15 godina drže kontinuitet od oko 130 upisanih učenika godišnje. Osnovna glazbena škola traje šest razreda, a obično se upisuje prvi razred glazbene škole paralelno s trećim razredom osnovne škole, kako bi se istodobno završili. Učenici imaju priliku razvijati svoj talent kroz skupnu i individualnu nastavu. U skupnu nastavu spada solfeggio, a od trećega razreda učenici dobivaju skupno muziciranje što može biti zbor, orkestar ili komorna glazba. Individualnu nastavu čini instrument, koji je ujedno i glavni predmet glazbene škole. Danas učenici uvjerljivo najradije biraju glasovir, potom gitaru, violinu, klarinet, flautu i nasposlijetku obou.

Veliki koncert povodom Dana škole održat će se u srijedu, 29. ožujka, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u 20 sati

Osim redovnih programa postoje i dvije skupine predškolskoga glazbenog programa, koji čini skupnu nastavu. U ovaj se program upisuju djeca 1. i 2. razreda osnovne škole, a iznimno se primaju i predškolci. Nastavnicima je važno da imaju dovoljno vremena za upoznavanje učenika kako bi im mogli što bolje prilagoditi svoj pristup, dok se djeca na ovaj način upoznaju s konceptom glazbene škole i stvaraju predodžbu o tome što mogu očekivati. Škola također pruža priliku djeci da se upoznaju s različitim instrumentima putem predstavljanja instrumenata koji se kasnije mogu upisati, koje vode učitelji sa svojim učenicima najnižih razreda.

- Kroz igru u koju je protkana glazba putem brojalica, pjesmica, glazbenih igara, djeca usvoje jako puno toga na osjetilnome planu. Tada još ne imenujemo pojmove, već im sijemo sjeme, odnosno dajemo temelje koje kasnije razrađujemo, kazao je ravnatelj škole Igor Cecić.

Mirno i sigurno okruženje...

image

Osnovna glazbena škola svetog Benedikta

Andrea Kršlović

Učenici ovu glazbenu školu pohađaju u suprotnoj smjeni od svoje osnovne škole, uglavnom 2-3 puta tjedno. Ponekad moraju pričekati kraći vremenski period između održavanja skupne i individualne nastave, ali zato postoji čekaonica – posebna prostorija ove škole, koja učenicima omogućuje da mogu u mirnom i sigurnom okruženju pričekati idući nastavni sat. U čekaonici boravi i odrasla osoba koja brine o zatvaranju vrata, i koja kroz izrazitu brižnost i ljubav prema učenicima stvara ugodno okruženje za njih.

“Kroz igru u koju je protkana glazba putem brojalica, pjesmica, glazbenih igara, djeca usvoje jako puno toga na osjetilnome planu. Tada još ne imenujemo pojmove, već im sijemo sjeme, odnosno dajemo temelje koje kasnije razrađujemo”- ravnatelj Igor Cecić...

U današnje je vrijeme manja povezanost sa samostanom negoli nekoć, ali i dalje osobito grade međusoban odnos i ovaj nedostatak nadoknađuju putem nekolicine zajedničkih aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti su zajedničke svete mise koje se održavaju na početku nastavne godine, pri završetku nastavne godine i u doba obilježavanja velikih datuma kao što je Dan škole. Upravo je iz ovoga razloga 21. ožujka u 18 sati održana sveta misa u crkvi Svete Marije, gdje su sudjelovali učenici i svojim glasovima veličali Gospodina. Sveto misno slavlje predvodio je opat Jeronim Marin koji je djeci na ohrabrujuć i poticajan način istaknuo kako glazba svira sudbinu. Časne sestre također sudjeluju na većim koncertima, koji se održavaju obično tri puta godišnje; u vrijeme došašća, na Dan škole i pred kraj školske godine. Veliki koncert povodom Dana škole održat će se 29. ožujka u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u 20 sati.

Žive zajedništvo

Škola u suradnji s časnim sestrama pruža izvrsnu priliku djeci za razvijanje kreativnosti, samopouzdanja i timskoga rada putem radionica s katehezom – to je dvosatno subotnje druženje na koje djeca rado samoinicijativno dolaze. Radionice su osmišljene na način da je sve povezano s molitvom, čitanjem Svetoga pisma, izrađivanjem rukotovorina, kao i crticama iz života svetaca, što se onda poveže s ljudskom osobinom ili blagdanom, kako bi djeca mogla dobiti poveznicu sa svojim okruženjem.

image

Osnovna glazbena škola svetog Benedikta

Andrea Kršlović

Ova škola želi svojim učenicima pružiti kvalitetnu glazbenu edukaciju, kako bi iz nje proizašli kao sposobni mladi ljudi koji svojim umijećem, vjerom, trudom, strpljenjem i predanošću pokazuju svojoj okolini da se i najmanja žrtva isplati jer ih vodi k uspjehu. Kroz svoj rad djelatnici promiču ljubav prema glazbi, potiču razvoj dječjih umjetničkih talenata te pružaju učenicima priliku da u potpunosti razviju svoje potencijale i da na taj način doprinesu društvu u kojemu žive. Žele učenicima pokazati kako je talent koji im je darovan potrebno brusiti i razvijati kroz odricanja, rad i učenje kako bi na koncu on postao vrhunski. Također, učenici putem programa škole razvijaju vlastite glazbene vještine te se na taj način potiču da postanu dobri ljubitelji i slušatelji glazbe, kao i korektna publika na koncertima.

- Volimo biti prepoznatljivi po tome što smo katolička škola, ali ne želimo po tome biti isključivi. Svakako je pozitivno da djeca dođu u kontakt s vjerom i da dobiju to osobno iskustvo koje će možda jednoga dana dovesti do tolerancije. To je već izniman uspjeh. Želimo živjeti zajedništvo, a ne podjele, napomenuo je ravnatelj škole.

Ora et labora

Škola je uspješno prevladala velik izazov online nastave koji im je donijela pandemija, tako što je uložila u stvaranje interaktivnog online okruženja za učenje što je rezultiralo pozitivnim povratnim informacijama od strane roditelja i učenika. Dodatna potvrda za to je što su učenici tada sudjelovali na online natjecanjima te dokazali kako se i najsloženiji izazov može prevladati uz timski rad...

“Volimo biti prepoznatljivi po tome što smo katolička škola, ali ne želimo po tome biti isključivi. Svakako je pozitivno da djeca dođu u kontakt s vjerom i da dobiju to osobno iskustvo koje će možda jednoga dana dovesti do tolerancije. To je već izniman uspjeh. Želimo živjeti zajedništvo, a ne podjele”- ravnatelj ...

Djelatnicima ove glazbene škole izuzetno je važna stavka da se djeci ostavi potpuna sloboda izbora da samostalno donesu odluku koji instrument žele svirati; to je način na koji škola skrbi o individualnim potrebama i željama pojedinoga učenika. Teže razvijanju dječjih glazbenih sposobnosti, kao i njihove ljubavi prema glazbi koja će trajati za života. Ova jedinstvena glazbena osnovna škola pruža djeci iznimnu priliku da steknu temeljno glazbeno obrazovanje u katoličkom duhu i okruženju, što im otvara mogućnosti i za razvijanje duhovnosti kroz glazbu.

- Imamo marljive učenike, vrijedne učitelje i učiteljice, izvrsnu komunikaciju s roditeljima, fantastičan zajednički rad s osnivačicama, odličnu suradnju s okolinom, i uz sve to snagu Duha Svetoga koji je nad nama, kao i geslo svetoga Benedikta – Ora et labora; moli i radi. Kada se ovaj recept ispravno dozira onda jednostavno ne može uroditi lošim plodom, zaključio je ravnatelj Cecić.

28.03.2023., 15:05h
ANDREA KRŠLOVIĆ
19. travanj 2024 01:46