15510
Igor Soban/pixsell
StoryEditor
PRAVNI SAVJETI

Dodatak na mirovine ostvarene prema zakonu o mirovinskom osiguranju...

Korisniku kojemu svota osnovne mirovine s dodatkom iznosi manje od najniže osnovne mirovine, određuje se najniža osnovna mirovina iz članka 93. stavka 3. Zakona o mirovinskom osiguranju...

Obratio nam se čitatelj s upitom vezanim uz dodatak na mirovinu.

PITANJE: Hrvatski sam branitelj iz Domovinskog rata, a od ove godine imam i status HRVI. Umirovljeni sam kao djelatna vojna osoba. Zanima me da li imam pravo na dodatak na mirovinu jer vidim da to drugi umirovljenici imaju?

ODGOVOR: Kada se radi o dodatku na mirovinu, bitno je naglasiti sljedeće:

1) Osnovica za određivanje dodatka na mirovinu jest svota mjesečne mirovine određena i usklađivana svake godine novom aktualnom vrijednosti mirovine prema članku 86. Zakona o mirovinskom osiguranju.

2) Osnovica za određivanje dodatka na mirovinu korisnicima mirovine ostvarene primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju jest mirovina iz hrvatskoga mirovinskog osiguranja koja im pripada na temelju mirovinskog staža navršenog u hrvatskom mirovinskom osiguranju.

3) Osnovica za određivanje dodatka na mirovinu korisnika obiteljske mirovine koja se određuje i isplaćuje u dijelovima jest ukupna svota obiteljske mirovine, a dodatak se određuje razmjerno dijelovima mirovine koji se isplaćuju pojedinim članovima obitelji – korisnicima tako određene mirovine.

Određivanje dodatka

4) Korisnicima najniže mirovine određene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju dodatak se određuje na mirovinu koja im pripada na temelju njihovoga ukupnoga mirovinskog staža za određivanje mirovine i njihovih ostvarenih plaća odnosno osnovica osiguranja i isplaćuje se zajedno s tom mirovinom, ako svota mirovine zajedno s dodatkom prelazi svotu najniže mirovine.

5) Korisniku mirovine iz članka 91. stavka 1. Zakona o mirovinskom osiguranju, osiguranom i u obveznom mirovinskom osiguranju individualne kapitalizirane štednje kojemu je u obveznom mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti određena osnovna mirovina, kao i korisniku osnovne invalidske mirovine dodatak na dio mirovine koji mu pripada za mirovinski staž navršen do početka primjene obveznog mirovinskog osiguranja individualne kapitalizirane štednje određuje se u postotku od 27%, a na dio mirovine koji mu pripada za mirovinski staž ostvaren od toga dana (1. siječnja 2002. godine) određuje se u postotku od 27% pomnoženom s faktorom osnovne mirovine određenim za kalendarsku godinu u kojoj osiguranik stječe pravo na mirovinu.

6) Korisniku mirovine iz članka 91. stavka 2. Zakona o mirovinskom osiguranju osiguranom i u obveznom mirovinskom osiguranju individualne kapitalizirane štednje, kao i korisniku osnovne invalidske mirovine koji nije ostvario staž osiguranja u razdoblju do početka primjene obveznog mirovinskog osiguranja individualne kapitalizirane štednje, osnovica za dodatak je osnovna mirovina i određuje se u postotku od 27% pomnoženom s faktorom osnovne mirovine određenim za kalendarsku godinu u kojoj osiguranik stječe pravo na mirovinu.

7) Korisniku kojemu svota osnovne mirovine s dodatkom iznosi manje od najniže osnovne mirovine, određuje se najniža osnovna mirovina iz članka 93. stavka 3. Zakona o mirovinskom osiguranju.

8) Dodatak na mirovinu određen na način i pod uvjetima iz ovoga Zakona sastavni je dio mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Posebni propisi

9) Pravo na dodatak na mirovinu ne pripada korisnicima kojima je mirovina određena pod povoljnijim uvjetima i/ili na povoljniji način prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, korisnicima najviše mirovine određene prema Zakonu o najvišoj mirovini i korisnicima obiteljske mirovine kojima je mirovina određena od mirovine koja je ostvarena prema propisima o mirovinskom osiguranju koji su važili do 31. prosinca 1998.

10) U slučaju ponovnog određivanja mirovine ili izbora druge mirovine, dodatak na mirovinu prema ovome Zakonu ponovno se određuje na novu svotu mirovine prema ovome Zakonu.

11) Pravo na dodatak na mirovinu prema ovome Zakonu pripada od 1. listopada 2007., odnosno od dana ostvarivanja prava na mirovinu kada je to pravo ostvareno nakon toga datuma.

12) Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odredit će/odredio je po službenoj dužnosti dodatak na mirovinu prema ovome Zakonu bez donošenja rješenja.

Iz navedenoga proizlazi da vi nemate pravo na dodatak uz mirovinu jer ste umirovljeni kao djelatna vojna osoba prema Zakonu o mirovinskom osiguranju djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

22.02.2023., 07:32h
IVAN HRANJ, MAG. IUR.
26. travanj 2024 09:10