JAJAPixabay
StoryEditor
BRZO I JEDNOSTAVNO

Jaja - namirnica koja se uvijek nalazi u našem hladnjaku...

Još od rane povijesti jaja se rabilo u ishrani jer su izuzetno bogata vitaminima i mineralima, a sadrže i životinjske protein koji su potpuniji od onih u mlijeku...

Jaja se mogu kuhati na puno načina i u meko, i u tvrdo i na kajganu, mogu se raditi fritaje, omleti pa čak i pizze od jaja. Još od rane povijesti jaja su se koristila u ishrani jer su izuzetno bogata vitaminima i mineralima, a u sebi sadrže i životinjske proteine visoke kvalitete koji su potpuniji od onih u mlijeku. Jaja su u današnjoj kuhinji nezaobilazna namirnica koja se odlično slažu s različitim vrstama sireva, kobasica, šunki i ostalih namirnica. Mi Vam predstavljamo samo jedan djelić koje sebi možete spremiti uvijek, a sigurno ćete uživati u okusima ovih jednostavnih jela. Pripravci koje smo Vam ponudili su za četiri osobe. Dobar Vam tek.

Jaja s maslacem i slaninom

Sastojci: 8 jaja, 60 g maslaca, 8 tankih komada pancete, sol, papar.

Rastopite maslac u tavi, kad posvjetli i postane pjenast, razbijte jedno po jedno jaje. Pripazite da žumanjci ostanu cijeli. Začinite solju i mljevenim paprom, poklopite tavu i pecite jaja nekih tri minute.

Kad se bjelanjci lagano stvrdnu skinite poklopac i na svako jaje stavite komad pancete. Poklopite tavu pa pecite sve zajedno još minutu. Poslužite jaja sa salatom po želji.

Jaja s kremastim sirom

Sastojci: 6 jaja, 60 g maslaca, 150 g mekanog sira, 150g kremaste gorgonzole, 4 žlice mlijeka, 20g naribanog parmezana, sol, papar.

S gorgonzole odstranite koru, narežite je na komadiće i stavite u glinenu posudu. Dodajte sir i mlijeko te sve promiješajte kako bi dobili jednoliku i glatku kremu.

Rastopite maslac u tavi, razbijte jaja i začinite ih solju i mljevenim paprom. Kad se bjeljanci lagano stvrdnu, po njima rasporedite umak od sira i mlijeka.

Pospite naribanim parmezanom, poklopite tavu i pecite na laganoj vatri oko sedam minuta. Jaja sa sirom poslužite u istoj tavi u kojoj ste ih pekli.

Pizza od jaja

Sastojci: 4 jaja, 5 rajčica, 300 g mozzarelle, 3 slana inćuna, 12 zelenih maslina, svežanj bosiljka, 2 žlice maslinovog ulja, sol, papar.

KAKO PREPOZNATI KAD JE JAJE SVJEŽE...

Ukoliko jaje položite u čašu s vodom sa soli, a ono vodoravno padne na dno, jaje je svježe. Ukoliko ostane okomito, na pola između dna i površine jaje je staro oko tjedan dana. Ako jaje pluta po površini jaje je pokvareno, bacite ga...

Rajčice prokuhajte, odstranite im kožicu i sjemenke, narežite ih na trakice i posolite ih. Narežite mozzarellu na kockice i ocijedite ih u cjedilu. Inćune isperite u hladnoj vodi, odstranite kosti i narežite na komadiće. Lim za pečenje premažite maslinovim uljem, stavite sloj rajčica i pospite ih bosiljkom. Postavite kockice mozzarelle, masline, inćune popaprite i dodajte još ulja. U prethodno zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva pecite oko 15-ak minuta. Izvadite lim za pečenje iz pećnice, razbijte jaja na tanjurić i pustite ih da skliznu na pizzu pa ih pospite bosiljkom. Vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta. Poslužite odmah.

Omlet s lukom

Sastojci: 6 jaja, 400 luka (kapule), 5 žlica maslinovog ulja, grančica origana, sol, papar.

image
Pixabay

Očistite luk i narežite ga na ploške. Na tanjur složite ploške i pospite ih listićima origana. Dodajte sol i papar i pustite da odstoji par minuta. Popržite luk na laganoj vatri. Jaja izmutite i posolite ih. S vatre maknite luk, pustite ga da se ohladi te ga pomiješajte s jajima. Na preostalom ulju dodajte smjesu, ispržite omlet s jedne i druge strane. Okrenite omlet uz pomoć tanjura i poklopca, prebacite ga na pladanj i poslužite.

Omlet sa šunkom

Sastojci: 6 jaja, 100 g šunke u komadu, 60 g maslaca, sol

image
Pixabay

Šunku narežite na tanke trakice i zagrijte je na maslacu pa je ohladite. Zamutite jaja i dodajte šunku i sol. Na zagrijanom maslacu, u širokoj tavi dodajte smjesu i kružnim je pokretom razlijte po tavi na jakoj vatri. Kuhačom odvojite rubove omleta i gurajte ih prema unutra pa pustite da se kuha dok se smjesa na sredini ne zgusne. Omlet preklopite tri puta, pustite da dobije lijepu žuti boju i poslužite.

Jaja na meko s povrćem

Sastojci: 6 jaja, 250 g mrkve,100 mladog luka, 200 kuhanog slanutka, 200 g začinskog bilja, 1 dl maslinovog ulja, 4 žlice, balzamičnog octa, sol, papar.

Očistite luk, ogulite mrkvu i narežite je na kolutiće. Skuhajte ih u proključaloj vodi. Jaja stavite u hladnu vodu, pustite da zavrije i ostavite da kuhaju još 5-6-minuta. Izvadite ih, ogulite i prepolovite ih. Leću, slanutak, začinsko bilje i mrkvu stavite na pladanj i na njih postavite jaja. U posudu dodajte ulje, ocat, sol i papar te promiješajte. Umakom prelijte jaja i poslužite...

image
Pixabay
08.02.2023., 13:15h
KREŠIMIR VASILJ
19. travanj 2024 11:26