Poseban gost Festivala Meat Me 4.0, koji je organizirala Turistička zajednica Grada Zadra sa suradnicima, poznata je talijanska gastro TV zvijezda - Fabrizio Nonis. Ovaj talentirani Talijan, koji je rođen u Kanadi, po zanimanju mesar i kuhar, podijelio je svoje impresije o Zadru s nama, otkrio nam zlatno pravilo za pripremu mesa, a također je najavio na što će staviti fokus u svojoj gastro TV emisiji dok svijetu prikazuje ljepote Zadra.
Bogata gastronomska tradicija
- Ovo mi je drugi put da posjećujem Zadar i malo je reći da ga obožavam. Iznimno me podsjeća na Veneciju, osjećam se kao da vidim korijene Venecije ovdje. Ljudi su jako pristupačni, ljubazni, otvorenog uma. I more je fantastično! Divno mi je vidjeti bogatu gastronomsku tradiciju koja se i dalje njeguje putem brojnih fantastičnih autohtonih jela. Moram priznati da zaista nisam očekivao da ću imati ovakav dojam i da će mi se ovoliko svidjeti, kazao je Nonis.
Prije nešto više od četiri godine, Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra, pozvao je Nonisa da posjeti Zadar.
- Mario me dva puta posjetio u Italiji i stalno sam mu obećavao da ću doći, i evo konačno sam stigao i jako mi je drago što smo se organizirali da to bude upravo za Meat Me Festival, istaknuo je Nonis.
Jednu od epizoda emisije "Beker on Tour" posvetit će upravo Zadru i ovoj manifestaciji. Nonis u Italiji ima milijunsko gledateljstvo i stotine tisuća pratitelja na društvenim mrežama, a popularnosti svjedoči i činjenica da se njegova emisija emitira na čak osam TV kanala: Rai 1, Camper, Sky, Gamero Rosso, Warner Bros Discovery, Food network, Alma TV i Forchette Stellari.
- Nezavisni sam producent i moja se emisija emitira na brojnim talijanskim televizijama. Sa mnom je došla cijela moja ekipa, raspoređeni su po čitavom gradu i Festivalu, a cilj nam je prikazati Zadar kao izvrsnu turističku destinaciju i motivirati turiste da posjete ovaj grad koji je prepun kvalitetne gastro i eno scene. Želimo promovirati i Meat Me Festival kako bi ljudi pojmili da Zadar nije samo destinacija gdje možete pojesti jako dobar riblji specijalitet, nego da je i meso iznimno kvalitetno, kazao je Nonis.
Hrana je jezik koji se najviše govori na svijetu
Njegova predanost kulinarstvu i otvorenost prema lokalnim manifestacijama diljem svijeta čini ga dragocjenim gostom na svim mesnim festivalima, gdje oplemenjuje atmosferu svojim prisustvom i stručnim znanjem.
- Hrana je jezik koji se najviše govori na svijetu. Zato je vrlo bitno da se ovakve manifestacije povežu s tradicijom mjesta u kojem se održavaju. Mislim da je Meat Me Festival na odličnom putu i zaista se nadam da će biti sve uspješniji u budućnosti, naglasio je Nonis.
Nonis je kulinarski majstor mesnih specijaliteta, a njegova stručnost rezultat je bogate obiteljske tradicije koja se prenosi već nekoliko generacija.
- Rođen sam u Kanadi, otac mi je bio imigrant, a djed i otac su bili mesari. Kad sam bio dijete, otac bi me vodio sa sobom u mesnicu samo da boravim s njim, ne da radim, ali sam zapravo upravo na taj način postao jako strastven oko tog ne baš jednostavnog i lakog posla, prisjetio se Nonis.
Obožava pašku janjetinu
Duboko vjeruje da za obavljanje mesarskog zanata trebate posjedovati visoku kvalifikaciju, budući da se radi o odgovornom poslu gdje je bit osigurati poštovanje prema životinji.
- Morate znati skuhati i iskoristiti svaki djelić mesa, da se ne dogodi da se velik dio mesa na koncu baci u otpad. Vrlo sam etičan po tom pitanju, upravo me zato i talijanska vlada izabrala za internacionalnog ambasadora za promoviranje talijanske hrane kako bi postala dio UNESCO-ve nematerijalne baštine, naglasio je Nonis.
Nastoji educirati ljude o značaju konzumacije mesa uz istodobnu brigu za zaštitu kvalitete i vrijednosti ovog prehrambenog resursa.
- Poštujem sve, pa tako i vegetarijance, ali se nadam da isto tako ljudi poštuju odluke onih koji se odluče jesti meso. Ne možemo zažmiriti na činjenicu da je meso dio svjetske gastronomske tradicije još od drevnih vremena. Isto tako je bitno da mladeži pokažemo primjerom da se ne mora jesti isključivo biftek jer je to najbolji dio govedine, već da bi se trebali konzumirati svi dijelovi, objasnio je Nonis.
Nije skrivao svoje oduševljenje janjetinom i različitim načinima pripreme ovog mesnog specijaliteta.
- Obožavam janjetinu! Kad sam stigao u Zadar već me u 10 sati ujutro dočekalo više jela janjetine. Tek sam pojeo doručak, ali naravno da nisam mogao odbiti. I ne samo to, nego sam zaista sve i pojeo. Posebno me se dojmila janjetina s bižima, ma kad dobijete servirano ovako dobro meso spremljeno na tradicijski način tu nema govora koliko je nešto zaista kvalitetno i ukusno, naglasio je Nonis.
Mladi zadarski chefovi jako su talentirani
Ispričao nam je da mu je cilj prije povratka u Italiju isprobati što veći broj jela od paške janjetine, a dojmila ga se i raznolikost ribljih jela koje imao priliku isprobati tijekom svojega boravka u našem gradu.
- Italija je trenutno vjerojatno najtraženija gastro destinacija, ali moram naglasiti da sva riblja jela koja sam isprobao u zadarskim restoranima imaju izuzetno visoku kvalitetu. Mladi zadarski chefovi jako su talentirani i zbilja su na dobrom putu, nemam ništa drugo reći osim: Bravo!, pohvalio je Nonis.
Otkrio nam je i da zlatno pravilo za savršenu pripremu mesa leži u kontroli temperature.
- Mnogi me pitaju kad pripremaju npr. T-Bone steak trebaju li ga peći četiri minute s jedne, četiri minute s druge strane pa pet minuta dok stoji uspravno. To je najgora stvar koju možete napraviti pri pripremanju mesa. Ono što je ključno kod pripreme T-bone steaka nisu ni minute ni vrijeme, nego isključivo temperatura, zato je ključno konstantno koristiti termometar. Osobno najviše volim pripremati na 54 stupnja, to je za mene savršena temperatura za pripremanje mesa, objasnio je Nonis.