mashtel zatonZt
StoryEditor
U POSJETU MASHTEL DESTILERIJI U ZATONU

Nude posebne okuse domaćih likera, vina, destilata i - zalogaja

Jedini u Hrvatskoj radimo destilat rogača, imamo i svoj Gin star sedam godina koji se radi na destilatu vina, a radimo i svoj vinjak. Uz to je uvijek prisutna dobra domaća spiza, kaže Edvin Šare...

Maštel, po starinski kaca, ima svoje značenje. I puno znači. U maštelu, kaci, se i grožđe gaca, kako bi se napravilo dobro vino i dobra rakija, a uz to je i lijepo nešto malo gricnuti, uz dobro društvo i priču. Tako je to bilo nekad. Dvije obitelji Šare i Peša malo su modernizirali izraz, ali i unaprijedili tehnologiju proizvodnje naših domaćih pića, uz koja, dakako, ide hrana koja je prepoznatljiva za naše krajeve. Razgovarali smo sa Edvinom Šarom suvlasnikom Mashtela.

image

mashtel zaton

Zt

Educirali se i učili

- Kad smo krenuli u ovaj posao, odnosno hobi, znali smo vrlo malo, ali smo se educirali, učili i tako smo 2015. kupili stroj, koji je tada bio jedini takvog tipa u Hrvatskoj, koji je kolonski i koji je koštao oko 30.000. eura. To je stroj za destilaciju, koji iz bilo kojeg voća, fermentacijom prelazi u alkohole i onda se iz tog mulja, u kojem se taj alkohol stvori, izvlačenjem dobije destilat. Najkvalitetnija pića su od voća, jer se od prirodnog šećera koji izvlači alkohol i postoji samo jedna fermetacija. Postoji i macerat, to je postupak kad se u alkoholu potopi rogač, maraška, med pa se dobije medica i ostale vrste rakija ili likera kaže Šare.

VINJAK I PELINKOVAC

Sama sirovina fermetira 20 dana, na plus 18. Radi se po svim pravilima struke, i treba im šest mjeseci da bi se dobila rakija, a onda bi trebala odležati barem četiri godine da bi se kušala. Prošle godine su počeli raditi i vinjak, a krajem listopada će početi raditi i svoj pelinkovac, što će sigurno biti prepoznatljiva priča...

U Mashtelu, između ostalog, rade destilate, dunje, šljive, destilat vina u kojemu se šest litara Graševine destilira za litru alkohola. Isto tako destiliraju i rogač, što je vrlo rijetko u današnje vrijeme, to je kako nam kažu, zaboravljena biljka, koju nitko u Hrvatskoj ne destilira. Potvrđeno ja kako je rogač vrhunska namirnica, iz koje dolazi najbolji šećer i potvrđeno je kad bi ljudi konzumirali šećer iz rogača, šećerne bolesti ne bi niti bilo. Isto tako, proizvode aroniju, destilat smokve i jabuku. Od likera rade medicu, marašku, orah na način da se 33 oraha ručno križana poveže sa suhom smokvom koja se radi od naše domaće smokve iz okolice Benkovca.

Prvi hrvatski Gin

Mashtel je poznat i po tome što je napravio prvi Gin u Hrvatskoj - pa tako kaže Šare:

"Mi smo se inspirirali našim krajem, tako je Gin obogaćen dehidriranom korom domaćeg limuna, grejpa, i naranče i još nekoliko trava koje su specifične za naš kraj" - Edvin Šare...

- Da 2015 godine smo ga počeli proizvoditi, s tim da smo bili orijentirani na inozemno tržište, odnosno na turiste koji nam dolaze, dok nismo imali dovoljnu količinu. Danas samo prisutni po cijeloj Hrvatskoj. Naš Gin je star sedam godina i zove se Gin Mashtel Puro, što znači da je čist. Mi smo se inspirirali našim krajem, tako je obogaćen dehidriranom korom domaćeg limuna, grejpa, i naranče i još nekoliko trava koje su specifične za naš kraj. Osim toga baza nam nije kao što je kod ostalih vrsta Ginova, naime mi ne stavljamo destilat žita, nego destilat vina. I to nam je bio najveći izazov, kako u stvari pobijediti taj okus vina, ali uspjeli smo i ljudi su jako zadovoljni. Osim toga prvi Gin je nastao na destilatu vina, pa smo se i mi usmjerili na tu tradiciju, tvrdi Šare.

image

pršut

Dusko Jaramaz/pixsell

U Mashtelu rade i svoje vino, Graševinu i Frankovku. Imaju,naime, tri i pol hektara vinograda u najmu u Iloku. Vino im je pitko, fino, lijepe boje i dobrog okusa. Posebnost im je i ta, što se nisu nikad promovirali, reklamirali, nego su ljudi sami dolazili do njih. Dakle dobar glas se daleko čije, a izgleda i okus.Smokve nabavljaju iz zadarskog zaleđa, maraška je iz Škabrnje, rogač nabavljaju s Visa, jer je samo tamo ostala jedina rogačka zadruga u Hrvatskoj, tamo ga melju mlinom od čekića u krupno brašno. Šljiva se kupuje u Iloku i uglavnom sve je domaće, što je dobro.

image

mashtel zaton

Tome

Ne dodaju šećer

Najveći problem kod svih destilata je, što se osjeti komovica, kom se ne može sakriti pa se stavlja šećer. U Mashtelu ne stavljaju šećer u ni jednu vrst proizvoda, osim dva posto u dunju što je i dozvoljeno. Inače u njihovom prostoru koji se nalazi u Zatonu, redovito se održavaju degustacije pića i ića.

image

mashtel zaton

Zt

Od hrane se uvijek ponude naši domaći proizvodi kao što su pršut, inćuni, domaći sir i panceta, nakon čega slijedi degustacija, koja se sastoji od 12 rakija i likera, Gin-a i vina. Iako to sve lijepo zvuči, težak je to posao, obiteljski prijatelji Šare i Peša, zimi kad počinje proizvodnja, dolaze na posao u četiri ujutro, rade do dva ujutro, malo uhvate sna i vraćaju se nazad na posao.

image

mashtel zaton

Zt

Masthel je osim okusom prepoznat i po svojim prepoznatljivim keramičkim bocama, koje se, pune osebujnog okusa prodaju od Zadra do Dubrovnika, Vinkovaca, Zagreba i šire, a što je najbitnije nikad nisu imali niti jednu reklamaciju. Okusite malo domaćih okusa iz Mashtela, sigurno Vam neće naškoditi.

image

mashtel zaton

Zt
25.09.2022., 15:51h
KREŠIMIR VASILJ
04. svibanj 2024 01:40