Maštel, po starinski kaca, ima svoje značenje. I puno znači. U maštelu, kaci, se i grožđe gaca, kako bi se napravilo dobro vino i dobra rakija, a uz to je i lijepo nešto malo gricnuti, uz dobro društvo i priču. Tako je to bilo nekad. Dvije obitelji Šare i Peša malo su modernizirali izraz, ali i unaprijedili tehnologiju proizvodnje naših domaćih pića, uz koja, dakako, ide hrana koja je prepoznatljiva za naše krajeve. Razgovarali smo sa Edvinom Šarom suvlasnikom Mashtela.
Educirali se i učili
- Kad smo krenuli u ovaj posao, odnosno hobi, znali smo vrlo malo, ali smo se educirali, učili i tako smo 2015. kupili stroj, koji je tada bio jedini takvog tipa u Hrvatskoj, koji je kolonski i koji je koštao oko 30.000. eura. To je stroj za destilaciju, koji iz bilo kojeg voća, fermentacijom prelazi u alkohole i onda se iz tog mulja, u kojem se taj alkohol stvori, izvlačenjem dobije destilat. Najkvalitetnija pića su od voća, jer se od prirodnog šećera koji izvlači alkohol i postoji samo jedna fermetacija. Postoji i macerat, to je postupak kad se u alkoholu potopi rogač, maraška, med pa se dobije medica i ostale vrste rakija ili likera kaže Šare.
U Mashtelu, između ostalog, rade destilate, dunje, šljive, destilat vina u kojemu se šest litara Graševine destilira za litru alkohola. Isto tako destiliraju i rogač, što je vrlo rijetko u današnje vrijeme, to je kako nam kažu, zaboravljena biljka, koju nitko u Hrvatskoj ne destilira. Potvrđeno ja kako je rogač vrhunska namirnica, iz koje dolazi najbolji šećer i potvrđeno je kad bi ljudi konzumirali šećer iz rogača, šećerne bolesti ne bi niti bilo. Isto tako, proizvode aroniju, destilat smokve i jabuku. Od likera rade medicu, marašku, orah na način da se 33 oraha ručno križana poveže sa suhom smokvom koja se radi od naše domaće smokve iz okolice Benkovca.
Prvi hrvatski Gin
Mashtel je poznat i po tome što je napravio prvi Gin u Hrvatskoj - pa tako kaže Šare:
- Da 2015 godine smo ga počeli proizvoditi, s tim da smo bili orijentirani na inozemno tržište, odnosno na turiste koji nam dolaze, dok nismo imali dovoljnu količinu. Danas samo prisutni po cijeloj Hrvatskoj. Naš Gin je star sedam godina i zove se Gin Mashtel Puro, što znači da je čist. Mi smo se inspirirali našim krajem, tako je obogaćen dehidriranom korom domaćeg limuna, grejpa, i naranče i još nekoliko trava koje su specifične za naš kraj. Osim toga baza nam nije kao što je kod ostalih vrsta Ginova, naime mi ne stavljamo destilat žita, nego destilat vina. I to nam je bio najveći izazov, kako u stvari pobijediti taj okus vina, ali uspjeli smo i ljudi su jako zadovoljni. Osim toga prvi Gin je nastao na destilatu vina, pa smo se i mi usmjerili na tu tradiciju, tvrdi Šare.
U Mashtelu rade i svoje vino, Graševinu i Frankovku. Imaju,naime, tri i pol hektara vinograda u najmu u Iloku. Vino im je pitko, fino, lijepe boje i dobrog okusa. Posebnost im je i ta, što se nisu nikad promovirali, reklamirali, nego su ljudi sami dolazili do njih. Dakle dobar glas se daleko čije, a izgleda i okus.Smokve nabavljaju iz zadarskog zaleđa, maraška je iz Škabrnje, rogač nabavljaju s Visa, jer je samo tamo ostala jedina rogačka zadruga u Hrvatskoj, tamo ga melju mlinom od čekića u krupno brašno. Šljiva se kupuje u Iloku i uglavnom sve je domaće, što je dobro.
Ne dodaju šećer
Najveći problem kod svih destilata je, što se osjeti komovica, kom se ne može sakriti pa se stavlja šećer. U Mashtelu ne stavljaju šećer u ni jednu vrst proizvoda, osim dva posto u dunju što je i dozvoljeno. Inače u njihovom prostoru koji se nalazi u Zatonu, redovito se održavaju degustacije pića i ića.
Od hrane se uvijek ponude naši domaći proizvodi kao što su pršut, inćuni, domaći sir i panceta, nakon čega slijedi degustacija, koja se sastoji od 12 rakija i likera, Gin-a i vina. Iako to sve lijepo zvuči, težak je to posao, obiteljski prijatelji Šare i Peša, zimi kad počinje proizvodnja, dolaze na posao u četiri ujutro, rade do dva ujutro, malo uhvate sna i vraćaju se nazad na posao.
Masthel je osim okusom prepoznat i po svojim prepoznatljivim keramičkim bocama, koje se, pune osebujnog okusa prodaju od Zadra do Dubrovnika, Vinkovaca, Zagreba i šire, a što je najbitnije nikad nisu imali niti jednu reklamaciju. Okusite malo domaćih okusa iz Mashtela, sigurno Vam neće naškoditi.