Sočni voćni ljetni desertANDREA KRŠLOVIĆ
StoryEditor
SEZONSKO VOĆE U DESERTU

Pita s prhkim tijestom obogaćena nadjevom od breskvi, marelica i šljiva

U otprilike 10 minuta pripreme, što je svakako idealno vrijeme tijekom ljetnih vrućina, dobit ćete fantastičnu osvježavajuću ljetnu poslasticu sa zamamnom slatko-kiselkastom aromom

Donosimo Vam recept za savršenu pitu s prhkim tijestom obogaćenu sočnim nadjevom od sezonskoga voća - breskvi, marelica i šljiva. Ova neodoljiva pita svojim mirisom, okusom i teksturom podsjetit će Vas na pite kakve su nekoć pripremale naše bake. Sada imate priliku pripremiti je na iznimno brz i jednostavan način i oduševiti sve drage ljude za stolom. Vjerujte nam na riječ da je najzahtjevniji dio posla pripreme ove slastice upravo u sjeckanju voća. U otprilike 10 minuta pripreme, što je svakako idealno vrijeme tijekom ljetnih vrućina, dobit ćete fantastičan osvježavajuć desert sa zamamnom slatko-kiselkastom aromom.

SASTOJCI

Tijesto

1 jaje

100 g šećera

100 ml suncokretovog ulja

Korica jednog limuna

220 g brašna

1 prašak za pecivo

Nadjev

2 žlice marmelade od šljiva

3 šljive

2 breskve

3 marelice

Šećer u prahu

image

Narezane šljive, breskve i marelice spremne su za nadjev

ANDREA KRŠLOVIĆ

Priprema tijesta

image

Tijesto u kalupu premažemo s dvije žlice marmelade od šljiva

ANDREA KRŠLOVIĆ

Pećnicu stavimo grijati na temperaturu od 180 stupnjeva. U zdjelu stavimo jaje, šećer i ulje te dobro ručno umutimo dok se sastojci u potpunosti ne sjedine i smjesa ne postane kompaktna i pjenasta. Zatim u tu smjesu naribamo koricu jednog limuna (idealno neprskanog) te promiješamo. Dodajemo brašno i prašak za pecivo te konstantno rukama mijesimo smjesu kako ne bi imala grudice i kako bi se oformilo tijesto. Pritom radimo pokret rukom kao da štipamo smjesu prema gore. Nakon što smo par minuta ručno mijesili, tijesto će se oblikovati u loptu i biti spremno za daljnju obradu.

Nakon što smo završili s pripremom tijesta izvadimo papir za pečenje i stavimo tijesto na njega. Da bismo spriječili da se tijesto lijepi, malo ga pospemo brašnom i zatim oblikujemo valjkom kako bi odgovaralo kalupu za pečenje. Kalup za pite veličine 25 - 26 cm premažemo maslacem i lagano ga pospemo brašnom. Zatim pažljivo prebacimo tijesto u pripremljeni kalup. Tijesto je prilično mekano, tako da je vrlo lako moguće da će pri prebacivanju u kalup puknuti, ali nema potrebe za zabrinutošću - lako se popravi i “pokrpa” pa se taj nedostatak nipošto ne primijeti kada pita bude ispečena.

Priprema nadjeva i pečenje

image

Postupno dodajemo nasjeckano voće, ravnomjerno ga raspoređujući po tijestu

ANDREA KRŠLOVIĆ

Za početak pripremimo voće tako da ga operemo i nasjeckamo na manje komade. Umjesto breskvi mogu se koristiti i nektarine, ali i njima je potrebno oguliti koru, kao i breskvama, bez obzira na naš izbor. Nakon toga, tijesto premažemo s dvije žlice marmelade od šljiva kako bismo dodali slatku aromu. Zatim postupno dodajemo nasjeckano voće, ravnomjerno ga raspoređujući po tijestu. Prvo stavljamo šljive, zatim breskve pa marelice. Rubove tijesta pažljivo presavijamo preko voća, stvarajući svojevrsnu ogradu.

Kada je pećnica dostigla željenu temperaturu, stavimo pitu u zagrijanu pećnicu i pečemo je 25 do 30 minuta. Vrijeme pečenja može varirati, pa je najbolje provjeriti pitu nakon 20-ak minuta kako bismo bili sigurni da je dovoljno pečena. Ukoliko pitu pečemo u keramičkoj posudi, onda će se vrijeme pečenja pite produžiti za 5-10 minuta, ovisno o pećnici.

Kada je pita gotova, a kora poprimila lijepu zlaćanu boju, pažljivo je izvadimo iz kalupa i prebacimo na tanjur. Ovisno o ukusu, možemo posuti rubove pite (koru) šećerom u prahu kako bismo dodali dekorativni i slatki završni touch.

U slast

image

Rubove pite (koru) možemo posuti šećerom u prahu

ANDREA KRŠLOVIĆ

Pita je savršena kada se pojede odmah nakon što je ispečena, dok je još topla. Može se jesti samostalno i tada otkriva svoj puni okus i teksturu. No, ako želite dodatnu poslasticu, možete je poslužiti uz sladoled od bourbon vanilije koji će se idealno uklopiti s njezinim slatko-kiselim voćnim okusom.

Kada pohranite pitu u hladnjak, možete je konzumirati u roku od nekoliko dana. Iako je odlična i topla, također je izuzetno osvježavajuća kada se ohladi. Njezin voćni okus će vas osvježiti; lagano kiselkasti nadjev savršeno se sljubljuje sa slatkim i prhkim tijestom, a svaki zalogaj pružit će Vam zadovoljstvo i potpuno gurmansko iznenađenje.

 

23.07.2023., 10:25h
ANDREA KRŠLOVIĆ
14. svibanj 2024 18:31