<p>Vinari preiuzimaju nagradu Turističke zajednice Zadarske županije</p>
Vinari preiuzimaju nagradu Turističke zajednice Zadarske županijeMaričić
StoryEditor
ŽUPANIJSKA UDRUGA VINARA ZA DECANTER

Put Londona krenulo 18 “zlatnih kapljica” Zadarske županije...

Vinari su 2021. uzeli 17 odličja i tri zlata, a lani je uz manje uzoraka iz Londona stiglo 12 medalja i četiri zlata

Udruga vinara Zadarske županije organizirano je ovog tjedna na Decanter odnosno u London proslijedila 18 uzoraka vina, koje je put Zagreba u jednoj od zadnjih svojih zadaća kao predsjednik Udruge odvezao Tomislav Glavić. Posljednje dvije godine uz potporu Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije ovdašnja Udruga nastupa organiziranije na ovoj najpoznatijoj svjetskoj vinskoj manifestaciji i ocjenjivnaju vina jer na Decanter u Londonu pristigne i do 20.000 uzoraka iz najuglednijih vinarija na svijetu i njihove se ocjene (nagrade) smatraju putem probitka u svjetskim razmjerima.

Londonska bronca kao zlato

U poslanim vinima u ovoj organizaciji osam je bijelih
i deset crnih...

Ponovit ćemo da su 2021. ovdašnji vinari uzeli 17 odličja odnosno čak tri zlata, a lani je uz manje uzoraka iz Londona stiglo 12 medalja, ali četiri zlata. Napomenuti je da Decanter zlato daje za vina od 95 i 96 od mogućih 100 bodova, dok se na većini domaćih i stranih smotri zlata daju svim vinima s 85 i više bodova pa tako bronca s Decantera odgovara zlatima nekih drugih smotri odnosno vina s broncom s Decantera u Hrvatskoj kategorizaciji imaju oznake - vrhunskih vina.

Toliko o strogosti kriterija. Valja nam reći da Zadrani za sad, za razliku od nekih drugih naših krajeva, ipak još nemaju platinu s Decantera, dakle vino s 97 do 100 bodova (reklo bi se idealna vina) pa je to stepenica koju će se nastojati dosegnuti ove godine.

Brendiranje Zadarske županije

Uglavnom organizirano slanje ide i zaslugom Zadarske županije, jer su župan Božidar Longin i nadležni pročelnik Daniel Segarić kazali vinarima da će županija snositi dio troškova slanja uzoraka na sajam koji oni drže prestižnim i značajnim za svoj uspjeh. Tome se od lani pridružila i Turistička zajednica Zadarske županije u težnji snažnijeg brendiranja ove regije kao vinsko gastronomske, te financira pregled i kušavanje ovdašnjih vina od strane nekog od istaknutih hrvatskih somelijera, a koji sudjeluju kao ocjenjivči i na Decanteru (učinio je to Siniša Lasan). To je postupak i drugih u Hrvatskoj kojim se dobije dobar savjet i sugestija koje vino slati a koje ne, kad je slanje svakog uzoraka ionako (pre)skupo.

Na Decanter u Londonu pristigne i do 20.000 uzoraka iz najuglednijih vinarija na svijetu...

U poslanima vinima u ovoj organizaciji osam je bijelih mahom 2022. ili 2021. a riječ je o Pošipima i Maraštinama, znanih nam vinara koji su već nagrađivani ovdje i vani. Otišao je i jedan Rosé, dok većinu od 10 vina čine ovdašnji moćni crnjaci i to Merlot, pa Cabernet Sauviignon, ali su put Londona krenula i tri Crljenka, a bogme i jedna - Svrdlovina (bit ću cinični prorok moguće na svoju sramotu i reći da će biti bitno bolje ocijenjena, nego na nekoliko ovdašnjh ocjenjivanja), a išla je i jedna “sirotica” naša “pepeljuga” Plavina, a i neuobičajeno - Cabernet Franc, a imamo i dvije mješavine. Ovdje su godišta “ozbiljnija” odnosno 2018. i 2019. jer struka smatra da ovdašnji moćni crnjaci trebaju najmanje 3 pa i više godine da “maturiraju”.

Bit će ih i više od 18

Napomenuti je da Korlat odnosno Vinarije Benkovac, odnosno Badel 1862. nisu u ovdašnjem vinarskom udruženju, a redovito šalju i to prvenstveno Korlat, u London, a imamo iz posljednjih par godina spoznaje da i neki ovdašnji vinari pošalju vina sami a ne s ovom organiziranom “karavanom” pa je sigurno da će se u Londonu naći preko 20 ovdašnjih vinski uzora(ka).

10.03.2023., 11:30h
DAMIR MARIČIĆ
19. rujan 2024 18:16