Kavu se počelo uživati u JemenuIZVOR Pixabay
StoryEditor
PRIJE NEGO U BEČU, A MOŽDA I LONDONU

Ravnokotarski serdari uživali su u kavi

Kava se počela piti sredinom 15. stoljeća u Jemenu, dok je prva kavana otvorena 1652. u Londonu, a u Beču 1683.

Postoje nekoliko legendi o početku uživanja u kavi.

Prema jednoj, etiopski kozar Kaldi je još u 9. stoljeću primijetio kako koze obožavaju brstiti grm s posebnim bobicama pa ih je kušao te bio oduševljen učinkom. Kaldi je bobice odnio u obližnji samostan, no redovnik kojemu ih je dao se rasrdio i bacio ih u vatru od čega se proširio ugodan miris, privukavši druge redovnike. Odlučili su pomnije istražiti o čemu se radi te su spržene bobice samljeli i skuhali ih u vodi, što je bila prva konzumacija kave u povijesti. Ipak, ova priča se u pisanom obliku prvi put pojavila tek 1671. u Rimu.

Prema drugoj legendi kavu je otkrio šeik Omar iz Meke u 13. stoljeću koji je jednom bio protjeran iz grada te je morao živjeti u spilji. Izgladnio, ubrao je bobice, ali su bile gorke te ih je odlučio prepržiti da izgube gorčinu, ali su postale pretvrde pa ih je odlučio skuhati. Kada je popio telućinu u kojoj su se kuhale osjetio se preporođeno i izdržao je nekoliko dana bez hrane.

image

Početak dana

IZVOR Pixabay

Kava se počela redovito piti sredinom 15. stoljeća u Jemenu, a pouzdano se zna da je prva kavana otvorena 1652. u Londonu, a u Beču 1683.

No čini se da se kava u zadarskom kraju pila puno prije nego u Beču. Naime, tijekom čitavoga 17. stoljeća, bili su uobičajeni upadi ravnokotarskih serdara na područja koja su bila u sastavu Otomanskog carstva. U vremenima mira, Turci bi se žalili mletačkim vlastima u Zadru pa su u žalbama sačuvani popisi otuđenih predmeta.

U napadu na Vranu kojeg je vodio serdar Ilija Janković, tako je ukradeno iz kuće Mustafe Baše: mač, puška, budzovan, štit, 10 dukata, vuneni ogrtač, kabanica, 2 bunde, hlače, pojas, košulja i kapa. Kotarci su još k tome odnijeli i tri vreće kave i dvadeset glava šećera, a da su dobro znali o čemu se radi, svjedoči podatak da je prijavljena i krađa mlinca za kavu. Pljačka se dogodila 1676. i nije bila prva takve vrste pa se može pretpostaviti da se u kavi u Ravnim kotarima uživalo od sredine 17. stoljeća, ako ne i ranije, premda, zasad, nemamo jasnih dokaza.

image

Osmanska Vrana bila je česta meta uskočkih prepada

Velimir Brkić

Ni Hrvat, ni Srbin, nego Ukrajinac

Izvan islamskog svijeta se kava najprije proširila na Malti gdje su često završavali turski zarobljenici koji su si spremali kavu od kojih su običaj preuzeli i Malteški Vitezovi. Rano je kava našla svoj put i do Mletaka pa je tamo kavana otvorena 1645. što je prije razvikane londonske kavane "Virginia". Dugo se isto tvrdilo da je bečku kavanu prvi otvorio neki Hrvat (ili po nekima Srbin), no danas je utvrđeno da je to bio Jerzy Franciszek Kulczycki, poljski časnik za kojeg se vjeruje da je bio ukrajinskog podrjetla koji se okoristio vrećama kave koje su ostale na bojištu nakon turske opsade grada.

19.11.2023., 10:42h
IVAN STAGLIČIĆ
11. prosinac 2023 08:38