Ljubav prema kuhanju, ali i trud, rad i talent od rodnog Sukošana doveli su 32-godišnjeg chefa Ive Oljicu do toga da je trenutačno valjda najtraženiji mladi kuhar na tržištu.
- U kulinarstvo sam se zaljubio od malih nogu, ali mogu reći da sam se ozbiljnije počeo baviti kad sam iz sukošanskog zaselka Makarska krenuo u Zadru za kuhara u Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu, kazao je Ive Oljica, od proteklog ljeta chef u konobi Piazzeetta u Sukošanu na glavnom trgu Gornja vrata, kod Gertraud Wojciechowski.
Uzeo “valižu” i u Zagreb
S tek navršenih 20 godina se odvažio, uzeo “valižu” i s puno elana otišao raditi u kuhinju zagrebačkog hotela Westin, u bivši hotel Intercontinetal.
- Nije bilo lako, 5 godina sam radio u Westinu gdje su različite kulture i narodnosti. Međutim, u Westinu sam naučio sve što se naučiti moglo u kulinarstvu. Mogla bi se napisati životno-kulinarska knjiga i snimiti neki hollywoodski film, sasvim osbiljno će chef Ive...
Ive Oljica je sin popularnog Sukošanca iz zaseoka Makarska, zaljubljenika u ribarstvo Ante Oljice zvanog Šele...
- Broj jela koja smo pripremali u Westinu je impresivan i sve mora besprijekorno funkcionirati. Zauvijek ću pamtiti kako sam imao ispunjen život u Zagrebu gdje sam stvorio prijateljstva za cijeli život, kao što sam upoznao ljude u Stonu na poluotoku Pelješcu, s puno emocija i empatije će chef Ive...
Hranu priprema kao da se “jede s očima”
Naime, Ive Oljica je 5 godina radio je u Westinu, a potom godinu dana u jednom od lanaca restorana Bota-Šare u Zagrebu, restaurantu morske hrane, od kuda je otišao u Bota Šare Restaurant u Stonu na Pelješcu.
- U Bota Šare Restoranu u Stonu bio sam 4 godine. A kako su Kinezi radili obližnji Pelješki most u potpunosti sam naučio i zavolio azijsku kuhinju, istaknuo je cheff Ive, koji nas je oduševio svojim talentom, ali i skromnošću.
U želji da napravi savršene obroke, priprema ih kao da će se “jesti s očima”, s naglašenom elegancijom.
Želja: rad u zadarskom ribljem restoranu
- Osobna i najvažnija filozofija kuhanja je da gost dobije kvalitetu i to preko namirnica, prezentacije i okusa. Otvoren sam za sve ali kao žitelj priobalja sebe najviše dajem u pripremi ribe i talijansko-dalmatinskinskih jela, odnosno u mediteranskim jelima te azijskim jelima, ističe vrhunski chef Ive..
Naime, radeći 4 godine u Stonu u između ostalih gostiju brinuo se i o prehrani Kineza s gradilišta, kao i brojnih japanskih turista te je ušao u dušu dalekoistočnog kulinarstva.
- Kad jednom na prijateljski način završim s konobom Piazzetta u Sukošanu najviše bih volio raditi u Zadru, u jednom od ribljih restorana, poručio je chef Ive Oljica, sasvim dovoljno za vlasnike zadarskih restorana i konoba.
TRADICIJA SE NASTAVLJA Svečano obilježen Dan Općine Povljana