Pečenu pitu po želji posipamo šećerom u prahu
StoryEditor
LJETO U ZALOGAJU

Ukusna osvježavajuća pita od sočnih trešanja s prhkim tijestom

Budući da je sezona trešanja, one trenutno dostižu svoju punu slatkoću pa bi bila šteta da ih ne pretvorimo u ovaj savršeni desert

Zasladite se ukusima ljeta ovim izvanrednim Coolinarikom inspiriranim receptom za pitu od trešanja sa sočnim nadjevom i prhkim tijestom koje pruža neodoljivu teksturu i okus. Budući da je sezona trešanja, one trenutno dostižu svoju punu slatkoću pa bi bila šteta da ih ne pretvorimo u ovaj savršeni desert koji će Vas osvježiti u narednim sve toplijim ljetnim danima. Pridružite nam se dok otkrivamo korake ovoga recepta koji će Vas oduševiti svojom aromom i ukusom.

Priprema tijesta za pitu

image

Sastojci za pripremu tijesta za pitu

Da bismo osigurali što hladniju vodu, stavljamo je u hladnjak kako bi se ohladila. Hladan maslac narežemo na kockice i stavljamo ih zajedno s brašnom u zdjelu. Koristimo mikser na kratkim intervalima kako bismo dobili mrvice od maslaca i brašna. Dodajemo sol i šećer u smjesu te ponovno kratko miksamo. Zatim uzimamo hladnu vodu iz hladnjaka i postupno je dodajemo smjesi, dok ponovno kratko miksamo.

Da bismo spriječili da se tijesto zalijepi za radnu površinu, posipamo je brašnom. Istresamo tijesto na radnu površinu i lagano ga pritišćemo rukama kako bismo oblikovali tijesto u kuglu. Na prvi pogled, tijesto može izgledati suho, ali dovoljno je samo pritisnuti ga rukama da se poveže, bez potrebe da ga posebno još dodatno mijesimo.

Nakon što smo oblikovali tijesto u kuglu, podijelimo ga na dva dijela, pri čemu veći dio treba zauzeti 2/3 tijesta, a manji jednu trećinu. Svaki dio tijesta zasebno omotamo prijanjajućom folijom, a zatim ga stavljamo u hladnjak na jedan sat.

Priprema nadjeva

image

Sastojci za nadjev od trešanja

Pripremamo trešnje tako da ih operemo, uklonimo peteljke i otkošćujemo. Ako su trešnje vrlo velike, razrežemo ih na polovice, inače ih ostavimo cijele. Zatim, stavljamo trešnje u lonac i dodajemo jednu žlicu vode. Na srednje jakoj vatri kuhamo trešnje 5-10 minuta, dopuštajući im da se lagano zgnječe i puste svoje sokove.

Pomiješamo škrobno brašno i šećer pa dodajemo trešnjama i miješamo par minuta na vatri, dok se smjesa malo ne zgusne. Maknemo s vatre i dodamo cimet. Smjesu potom ostavimo da se prohladi.

Pripremamo pećnicu tako da je uključimo i zagrijemo na temperaturu od 175 stupnjeva. Veći komad tijesta razvaljamo na tanko i koristimo ga za oblaganje okrugloga kalupa za pite promjera 22-24 cm. Tijesto koristimo kako bismo prekrili i dno, ali i stranice kalupa za pite. Dno tijesta izbodemo vilicom kako bismo spriječili izbočenja prilikom pečenja. Drugi dio tijesta također razvaljamo na tanko, a zatim ga narežemo na 10 ili 14 trakica širine otprilike dva centimetra.

Pletenje trakica pite

image

Pomiješamo škrobno brašno i šećer pa dodajemo trešnjama i miješamo

Ulijemo pripremljeni nadjev u kalup obložen tijestom. Složimo prvih par trakica paralelno preko nadjeva. Podignemo svaku drugu trakicu pa preko preostalih položimo jednu traku poprečno. Zatim spustimo trakice koje smo podigli, a savijemo preostale. Položimo drugu poprečnu trakicu i nastavimo slagati na taj način do kraja kako bismo dobili isprepletenu rešetku. Na kraju pletenja savijemo rub tijesta prema unutra.

Ulijemo pripremljeni nadjev u kalup koji je obložen tijestom, ravnomjerno ga raspoređujući po površini. Započinjemo s pletenjem koristeći prvih nekoliko trakica tijesta. Paralelno ih postavljamo preko nadjeva. Podižemo svaku drugu trakicu tijesta kako bismo stvorili otvor, pa preko preostalih trakica položimo jednu traku poprečno.

Nakon toga, spuštamo podignute trakice tijesta, a preostale trakcije savijamo. Nastavljamo ovaj postupak pletenja trakica sve do kraja, stvarajući isprepleteni uzorak rešetke na vrhu pite. Kada završimo pletenje, savijamo rubove tijesta prema unutra kako bismo stvorili uredan završetak. Kao poseban dodatak, od tijesta smo oblikovali i jednu malu trešnjicu kojom smo ukrasili vrh pite, dodajući joj poseban šarm.

Pečenje i posluživanje

image

Ispletemo trakice od tijesta na vrhu pite i spremna je za pečenje

Nakon što smo završili s pletenjem, posipamo pitu kristalnim ili smeđim šećerom, po želji, stvarajući tako dodatnu slatkoću i karamelizirani sjaj. Stavljamo pitu peći u zagrijanu pećnicu i pečemo je otprilike 45 minuta, odnosno sve dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.

Nakon pečenja, vadimo pitu iz pećnice i ostavljamo je da se ohladi. Kada se pita ohladi, spremna je za rezanje i posluživanje. Možete je konzumirati toplu ili ohlađenu, uz šalicu kave ili sladoled po želji. Po želji možemo posuti pitu šećerom u prahu, stvarajući dodatan kontrast boja i slatkoću.

Donesite komadić ljeta na svoj stol i uživajte u svakom zalogaju ove osvježavajuće pite od trešanja. Ne propustite priliku da svojim najmilijima i sebi priuštite ovaj ukusan desert i stvorite nezaboravne trenutke u ljetnim danima. Dobar Vam tek dok uživate u ovom ukusnom ljetnom desertu, u slast!

02.07.2023., 12:30h
I SNIMA:
ANDREA KRŠLOVIĆ
26. lipanj 2025 08:41