Tuna, Sushi & Wine FestivalAndrea Kršlović
StoryEditor
DOŽIVITE EKSPLOZIJU OKUSA NA TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALU

Ukusni trio - Tuna, Sushi & Wine na Trgu Petra Zoranića

“Bacite đir” i uživajte u spektakularnoj harmoniji okusa, uz dobru glazbu i pozitivnu vibru...

U utorak je službeno otvoren Tuna, Sushi & Wine Festival, koji će se održavati do 22. travnja u šatoru na Trgu Petra Zoranića. Festival je koncipiran na način da se svaki dan kuha tematski, a teme su redom po danima: Primijenjena umjetnost i održivost u gastronomiji (chef Mario Mandarić i kiparica Zvonimira Karavida), Dvi skuše (chef Josip Vrsaljko), Ikejime brancin yakitori (chef Saša Began), Marendin (Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar), Kamenice i pjenušac.

Okupljanje kreativnih ljudi

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

Chef Mario Mandarić bio je izuzetno dobro raspoložen, prijateljski nastrojen i odgovarao je na sva pitanja koja su mu postavljena, čak i sam inicirao razgovore. Pohvalio je i svoju mentoricu Helenu, s kojom trenutačno sudjeluje u emisiji “Ples sa zvijezdama” te je istaknuo kako imaju vrlo naporne treninge koji traju čak i po 12 sati dnevno. Svima je rado objašnjavao što točno radi dok kuha, na koji način zapravo želi ukazati na održivost u gastronomiji te je upućivao prisutne u sve detalje. Izrazio je svoje oduševljenje Festivalom i kazao da će svaki dan biti sve zanimljiviji jer se tu okuplja puno kreativnih ljudi.

– Raviol je jedno od mojih signature jela koje sam razvijao dosta dugo. Kad god idem na neke manifestacije, uvijek donesem jedno od svojih jela. Posebnost je u tome što je pažnja posvećena detaljima. Raviol je punjen škampima, a umjesto u vodi kuhamo ga u ljuski od škampa, tako da je sve zero waste, nema nikakvog otpada, ispričao nam je chef Mario Mandarić.

Zvonimira Karavida, zadarska kiparica, za ovu je prigodu izradila posebne staklene tanjure na kojima je laserom gravirana mreža zadarskih ulica, a na kojima su servirani ravioli. Chef Mandarić našalio se da “poližemo pijat” kako bismo bolje vidjeli kreaciju Zvonimire.

Polizati pijat

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

– Tanjuri su rađeni u tehnici staklene fuzije, bezbojni su, a na njima je laserom gravirana mreža zadarskih ulica. Napravljeni su minimalistički da komplementiraju jelo i da ne oduzimaju vizualnost jela. Kad se jelo pojede, mreža ulica dođe do izražaja. Tanjure sam napravila u suradnji s Jurom Lisakom, koji je već radio mreže, pa smo zajednički došli na ovu ideju, a sam proces izrađivanja jednoga tanjura potraje nekoliko dana, zbog dvodnevnoga pečenja i polusatnoga laserskoga graviranja mreže, kazala je kiparica Zvonimira Karavida.

Gastro ponuda je zaista impresivna i raznolika, a kao festivalski favoriti istaknuti su Rimski Branko (rimski njok, ikejime brancin, sporo kuhani jus od brancina, šparoge, kokice od kvinoje), Raviol (raviol s kozicama, kozji sir, jus, sušene pome, ribana smrznuta kamenica), Gof (gof s kremom od krumpira, kelj, crna leća, mileram, limun). Već po navedenome jasno je da postoji širok spektar jela za svakoga, bez obzira na preferencije u hrani – svi mogu pronaći nešto što će zadovoljiti njihov ukus.

Namirnice iz Jadrana

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

– Svakako očekujemo jedan iskorak, želimo dati noviju i drugačiju ponudu. Ove godine odlučili smo proširiti segment gastro dijela Festivala van tune i sushija, a kao bazu stavili smo namirnice iz Jadranskoga mora. Kamenica nam je prsitigla iz Stona, a šokirana je na -80 stupnjeva, istaknuo je Vedran Veki Božićev iz Picnic mingle & fun.

Osim hrane, kokteli su također sjajno i pomno osmišljeni kako bi se upotpunio doživljaj, a svaki koktel ima svoju jedinstvenu kombinaciju okusa. Vedran Božićev nam je naglasio i kako je jedan od koktela serviran u ručnoj rađenoj keramici koja je napravljena u Zadru. Keramika je posvećena puntamiškoj lanterni i zalasku Sunca, dva simbola našega grada. Ono što je posebno kod ovoga koktela jest njegova dekoracija – razglednica. Ona se može popuniti potrebnim podatcima i predati osoblju na baru koji će je poslati. Ova razglednica posveta je gradu i poseban detalj kojim se želi ostvariti interakcija s gostima. Na taj način i svi oni koji nisu uspjeli posjetiti Festival mogu saznati nešto novo o gradu i doživjeti ga na drugačiji način.

Raznolika ponuda

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

Pohvaljujemo organizatore za trud i angažman oko raznolike ponude na Festivalu, te pozivamo sve da se upute na manifestaciju, isprobaju jela koja im se čine primamljiva, i da ne zaborave ne brojne kutke jer se zaista može pronaći ponešto za svakoga. Kako bi se reklo: “Bacite đir”, uživajte u spektakularnoj harmoniji okusa, uz dobru glazbu i pozitivnu vibru... i dobar Vam tek!

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Bojan BogdaniĆ/tzgzd
20.04.2023., 00:00h
ANDREA KRŠLOVIĆ
23. studeni 2024 22:37