Da je pokojni Mihovil Barančić, koji je 1945. godine otvorio buffet Olga, kojemu je dao ime po svojoj voljenoj supruzi, znao da će mu i njegovi potomci nastaviti njegovim stopama i održati tradiciju obiteljskog, ugostiteljskog posla, i sam bi se vjerovatno začudio, a sigurno bi bio i sretan.
Obitelj Barančić poznata je zadarska obitelj, koja je nakon što su zatvorili Buffet Olga, koji je bio u Kampo kaštelu, kupila staru talijansku kuću, koja je bila teško oštećena tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, i u kojoj su rasle smokve, koju su obnovili i otvorili, današnju, svima dobro poznatu konobu More. Ispočetka se radilo s pršutom, jajima, sirom, gavunima i ostalom domaćom spizom.
Prekrasno obnovljena kamena fasada
Kako nam kaže Šime Barančić, sin svima dobro poznatog, njegovog oca Davora, koji je i preuzeo glavninu posla na sebe, što je i red, s vremenom su proširili ponudu jer je ugostiteljski posao to jednostavno zahtjevao, a za njega je to bio i svojevrstan izazov, odnosno, ljubav koju prenosi u posao.
No njegov otac Davor, koji je, kako mu Šime iz milja tepa, pokretni inventar ulice, a koji i je pokrenuo sve, jer ako nema Davora ljudi pitaju a di je, ipak je čovjek koji je zaslužio svoje mjesto u gradu. Jer kad prođete ulicom ispod crkvice Svetog Petra i Andrije ne možete ne primjetiti prekrasno uređenu obnovljenu kamenu fasadu, ispod koje se nalaze prepoznatljivi crveno bijeli karirani nadstolnjaci koji vas jednostavno, na neki način, pozivaju da kušate specijalitete konobe More. Gosti tako mogu uživati u tripicama, čičvardi sa sipom, hobotnici spremljenoj na brudet, friškim gavunima, a otvoreni su tijekom cijele godine, osim kada se rade određene adaptacije interijera.
Radi cijela obitelj
Inače u konobi More radi cijela obitelj Barančić, dakle i dido, i nona, i sinovi i unučad, a barba Davor se može pohvaliti da ih ima čak osmero.
Tako nam kaže kako je prije bilo opuštenije i bilo je šoldi ali nisi ima na što potrošiti, a sad nema šoldi, a imaš trošiti na što god hoćeš. Inače Šime je uz pomoć sina sam obnovio kamenu fasadu i napravio kuhinju u restoranu. Tako je očišćen stari kameni zid, fugiran je i sada je to stara dalmatinska izvorna kala, tako da ga susjedi mole da nastavi s radovima i s druge strane ulice. Tada bi i izgled ulice, a time i samog grada dobio jednu drugačiju sliku. Inače ova ulica ima pet kantuna, tako da Zadar osim četiri ima i ulicu s pet kantuna. Dakle, u konobi More, kod pet kantuna, uz jela glavne kuharice Ružice Letine, a u čijim spremanjima i posluživanjima sudjeluje cijela obitelj Barančić, uživajte u probranim ribljim i mesnim specijalitetima. A poseban ugođaj, samoj degustaciji hrane, kako smo i rekli, daju obnovljeni kameni zidovi i simpatični karirani stoljnaci, dakako i čašica vrhunskog vina koja će probuditi dašak nostalgije u vama. Više slikica možete vidjeti u našoj foto galeriji iznad teksta...