Vransko jezero, Kamenjak, 24/25. 9. 2022., 9. sajam Luka i igara.. Pršut, panceta, kapula, lukPp Vransko Jezero
StoryEditor
BEZ NJIH SE NE MOŽE

Začini naši svagdašnji!

Nekad su začini služili kako bi se ublažio vonj gotovo neukusnog i ustajalog mesa. Danas začini u gastronomiji imaju sasvim drugu svrhu.

Koriste se u svim vrstama jela od slanih do slatkih, a cijena nekih začina kao što je šafran dostiže i 60.000 kuna po kilogramu...

Začini za hranu su se nekoć upotrebljavali kako bi se prikrili mirisi odstajale hrane, a samim time i poboljšao okus zalogaja. Nekad jednostavno nisu postojali uvjeti kako bi se hrana konzervirala ili zamrzavala, pa bi se, rijetko i ne baš svježa hrana posipala raznim začinima kako bi se koliko toliko ublažio vonj gotovo neukusnog mesa. Danas u doba kad je kulinarstvo postalo gotovo pa pomodno, a s druge strane nikad više šaroliko, pristupačno, i ukusno, začini imaju sasvim drugu svrhu i namjenu u kulinarstvu.

image

Začini- suhomesnati proizvodi

Zt

Pristupačni svakome

Začini su danas pristupačni svakome, barem oni osnovni, i nisu toliko skupi, a bez njih način spremanja jela na koji smo navikli je nezamisliv. Prije svega začini služe kako bi hrana pojačala intezitet okusa i mirisa, a kako se danas izrazito pazi i na izgled i posluživanje pripremljenog jela, začini se nerijetko jelu dodaju i pri ukrašavanju gastronomskog užitka. Osim mesnih i ribljih jela začini se koriste i prilikom kuhanja slatkih jela i izrade deserata. Tim se jelima najčešće koriste začini poput matičnjaka, metvice, cimeta, vanilije. Postoje varijacije na temu o vrstama i podjelama začina no uglavnom se oni dijele na one ljute, mirisne, i začine koji dodaju boju.

ZAČINI I NJIHOVA PRIMJENA

Bosiljak - salate, umaci, grašak, kupus, rajčice

Curry - kokoš, svinjski odrezak, ragu od teletine piletine i divljaći

Mažuran - grah, pečenje od patke ili puretine, gljive

Češnjak - pečenke s umakom, ribe, marinade, juhe, salate

Luk - pečena svinjetina, govedina, tartarski umak, gulaš, povrće, divljač

Mljevena paprika - pečena svinjetina, govedina, gulaš, mljeveno meso variva i salate

Ružmarin - svinjsko i teleće pečenje, ribe, divljač, marinade

Peršin - meso iz juhe, goveđe, svinjsko pečenje i divljač, ribe, juhe, salate, variva, jela od riže.

Klinčić - teleće i svinjsko pečenje, divljač, pašticada, slatkiši

Papar - svinjski i goveđi file, pečenja, gulaš, mljevena mesa, ovčetina i divljač, juhe, povrće

Kajenski papar - goveđi steak, svinjski odrezak,, ovčji ragu, gulaš

Ljuta mljevena paprika - gulaš, svinjski odrezak, ragu, gulaš

Cimet - slatkiši, topli napitci

Vlasac - salate, tartarski umak, pikantna hladna jela, juhe

Ljuti začini pojačavaju tek, neki od njih i potiču znojenje, a neki najpoznatiji su mljevena paprika, papar, kajenska paprika, čili, feferoni, ljute papričice itd, Neki od navedenih začina mogu imati izrazito jak i ljut okus, pa svakako moramo pripaziti na omjer u kojemu ih koristimo.

Mirisni začini imaju svrhu kako bi slanim i slatkim jelima dali slatkast miris. Neki najpoznatiji su, tako, muškatni oraščić, klinčić, kardamon, itd. Začini koji jelima daju boju su uglavnom šafran i kurkuma i treba ih upotrebljavati gotovo manje od prstohvata kako bi jelo promijenilo boju. No ovi su začini izrazito skupi pa svima i nisu dostupni. Inače začinska bilja možete i sami uzgojiti i ne treba vam za takvo što vrt.

Dovoljna vam je teglica, sjeme i malo ljubavi, a kad uberete primjerice listić svježeg bosiljka i stavite ga na kod kuće učinjenu pizzu, osim što će i ona dobiti na kvaliteti i vaš um će biti zadovoljan jer ste nešto uzgojili sami. Mi smo vam napravili tablicu upotrebe nekih začina kojih koristimo gotovo svakodnevno.

Ne treba pretjerivati

Dakako, u jelima treba uživati i sa začinima ne treba pretjerivati jer tada izvorna namirnica gubi svoj okus i smisao. U začinima treba uživati, no ponekad je neka jela dovoljno posoliti i popapriti kako bi se moglo uživati u njima. Inače koliko su u gastronomiji cijenjeni začini govore nam i iznosi koji neki od njih postižu. Tako se za šafran koji cvjeta samo jedan put u godini treba izdvojiti 60.000 kuna za kilogram, a za jedan kg potrebno je prikupiti od 80 do 150.000 cvjetova ove biljke kojom se boji hrana, najčešće slatka i slana.

Za kilogram vanilije ćete izdvojiti od 700 do 2,500 kuna. Ovaj se začin ručno skuplja u Meksiku, Madagaskaru i na Tahitiju. Kardamom, koji se dodaje riži, voću, slalsticama, kavi itd. stoji oko 200 kuna po kilogramu, klinčić oko 100 kuna, a cimet oko 70 kuna po kilogramu.

Pa tko voli nek izvoli, u svakom slučaju, kao u svemu u životu ne pretjerujte sa začinima, a naročito s ljutim papričicama.

image

Plantaža papra

Vihaba Global
13.10.2022., 20:23h
KREŠIMIR VASILJ
04. prosinac 2024 20:43