wine Eno vipDamir Maričić
StoryEditor
ZADARSKI WINE ENOGASTRO VIP EVENT AGENCIJE RICERCE MERCATO

Zadrani se ravnopravno predstavljali i družili s eno-gastro elitom

Pet ovdašnjih vinara, i jedna pivovara, pokazali se pred 500-tinjak sudionika iznimnog konferencijsko-edukacijskog događanja...

Gotovo 500 sudionika, i preko 75 pažljivih slušatelja izlaganja Manuele Plohl i predstavljanja pet zadraskih vinara i vina, ali i jedne pivovare i ravnopravan tretman i sudioništvo drugih ovdašnjih eno i gastro ponuđača istaknutim hrvatskim brednovima, u iznimnom ambijentu kongresnog centra Fortis uz Spa Iaderu Falkensteinera Punta Skala, najkraći je rezime Wine EnoGASTRO VIP Eventa u Zadru.

image

wine Eno vip

Damir Maričić

Govorimo o sedmom ciklusu međunarodnih konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca, koji je privukao još veći broj izlagača i posjetitelja, a nakon izuzetno uspješnih evenata u Rijeci, Novigradu i Splitu. Događaj, sa svima atributima izvrsnosti, u organizaciji Dantesa Begića i agencije RICERCE MERCATO, već sedmu godinu u kontinuitetu, uvrštava Zadar u pet gradova Hrvatske u kojima ovom manifestacijom podiže razinu hrvatskog ugostiteljstva i turizma.

Zadarsko učešće...

image

wine Eno vip

Damir Maričić

Ovogodišnji najbogatiji program vrvio je od stručnih degustacija, predavanja i edukativnih radionica, nakon što je domaćin Dantes i njegov tim, posjetitelje pozdravio s porukom da je riječ o zajedničkom događaju svih sudionika i posjetitelja, jer jedino zajedno možemo ostvariti izvrsne i značajne rezultate za naš turizam!

image

wine Eno vip

Damir Maričić

S fokusom na kvalitetu i naglaskom na male proizvođače s ciljem promocije lokalne enogastronomije, nastupili su probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije, uz zapaženu ulogu proizvođača iz Zadarske županije. Zadranima i svima drugima predstavljena je tako Butić pršutana iz Škabrnje, ekološka poljoprivredna zadruga Maslina i Vino iz Polače, lokalna craft pivovara Brlog iz Zadra, nagrađivani vina i likeri Fiolić, vinari Kraljevski vinogradi, Bora, Ker-Vin te Solana Nin sa širokom paletom svojih slanih, ali i slatkih proizvoda sa soli. U dominatno ribljem meniju uz lekcije o sljubljivanju hrane i vina nenadmašne Mire Šemić guštalo se u ribi MarFish iz mora od Iža.... Ljubitelji automobila su mogli razgledati najnovije Peugeot modele auto kuće Avia Cars Zadar.

Radionica "Crvena vina zadarske regije ... dragocjeni nektar"

image

wine Eno vip

Damir Maričić

Edukacijski program otvoren je degustacijskom radionicom "Crvena vina zadarske regije...dragocjeni nektar!" pod vodstvom Manuele Plohl, sommelierke WSET 3 razine koja je ranijih godina isticala posebno ovdašnji adut - ekološke odnosno organske proizvodnje vina. Nije to ni sad propustila naglasivši kako je s 30% takve proizvodnje Zadarska županija vrh Hrvatske i gotovo najviše pozicionirana u svijetu u trendu koji zahvaća cijeli vinski globus. Potom je predstavila kraj, njegove geoklimatske i osobine tala, a onda i probrane etikete lokalnih vinskih kuća. Otvorenje je počelo s MasVin-ovim Syrahom Radoslava Bobanovića i Željka Uzelca, voćnog s tek 10% barrique, a nastavljeno s Merlotom Darija i Marija Fiolića iz berbe 2018. iz tri vrste hrasta. Nastavljeno je i s jedinim Cabernet Francom 2019. s ovih prostora, KerVina Tomislava i Martina Glavića kojem je ovo bilo i ekskluzivno predstavljaje. Kraljevski vinogradi Zorana Pantalona i Milenka Rajića zastupljeni su sa svojim Crljenkom iz 2019., značajno uznapredovale izvrsnosti, da bi u finalu većina prvi put srela Svrdlovinu Bora vina, odnosno Zdravka Žuže i obitelji. Sjedio sam sa somelijerskom legendom Mirom Šemić koja je nadmašila moje moguće lokalpatriotske hvale ovim vinima, svojim oduševljenjem i potvrdom da se ova vina ne srame nikoga na svijetu. Manuela je uz prezentaciju samih vina pa i sugestija za sljubljivanje, predstavila i svakog od vrijednih proizvođača i njihove podrume i proizvodnje.

Posebno sam zatečen popunom svih stolica u Dvorani za predstavljanje.

S istim vinskim majstorima imali su svi posjetitelji priliku i cjelodnevnog druženja, kao i kušavanja cijele palete njihovih vina, a jednako tako i ostalih ovdašnjih, svehrvatskih, ali i slovenskih proizvoda.

Malo domaće (samo)kritike

Kako je Wine EnoGASTRO VIP Event usmjeren na ugostitelje i hotelijere te općenito na HoReCa sektor i gospodarstvenike usko vezane uz ugostiteljstvo i turizam kazati je da smo mnoge i vidjeli u publici i druženju, odnosno kontaktima. Bez povezivanja toga s organizatorima ovog izvrsnog edukativnog okupljanja, primjedba je zadarskih izlagača kako se ponavlja da su uvijek isti ugostiteljsko-turistički radnici, s kojima već imaju poslovne odnose, na ovakvim skupovima, dok se velika većina nikad ne uključuje. I to na skupu na kojem se i te kako puno može naučiti, a i mnoge kontakte ostvariti, a u suradnji s brojnim partnerima i izlagačima, organizator omogućuje sav program besplatno: od ulaza, korištenja čaša do stručnih radionica, predavanja i kuharsko-edukacijskih degustacija. No, to je pak zadarski ugostiteljsko turistički problem.

Posebnu pažnju i pohvale posjetitelja kao i uvijek su privukli učenici Srednje škole Plitvička jezera, koji su predstavili svoje profesionalne konobarske, kuharske i slastičarske vještine, uz set vrhusnkih chefova i nihovu gastro ponudu. Ciklus edukacija i prezentacija nastavljen je s " Kako nas prate i kako pratimo na društvenim mrežama", Ivana Bobana, direktora tvrtke Cosmic Production. Vinska akademkinja  i sommelierka Mira Šemić, direktorica renomiranih gastro vodiča Gault& Millau Slovenije i Gault& Millau Srbije, na degustacijskoj radionici pod nazivom Mira i tri mušketira je bila u pratnji svojih prijatelja - vinara Ščureka, Prelca i Matića, koji su osobno predstavili svoje etikete. Temu "Sve što treba znati o kavi" na radionici pod nazivom Arabica vs. Robusta, otkrio je Zoran Trkulja, Franckov profesionalni barista i tehnički sudac, uz kušanje dvije vrste kave.

Nastavak i završetak sa zadarskim pivom

Stručna predavanja nastavljena su uz vrhunske pjenušce i sommeliera WSET 3 razine Juru Andrijaševića, radionicom Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone...

30

posto vinske proizvodnje Zadarske županije je ekološko i/ili organsko

O moći gostoljubivosti i kvalitetnoj brizi o gostu je govorila mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić. Zašto i kako odabrati najprikladniju glazbu u hotelima i ugostiteljskim objektima uz prezentaciju inovativnog ozvučenja, pojasnio je Ivan Boban, direktor Meridian Chapters. Nagrađivani maslinari Deni Červar i Andrea Brečević – Rheos su predstavili temu o primjeni ekstra djevičanskog maslinovog ulja u gastronomiji.

Zaključno predavanje je bilo posvećeno još jednom gastronomski važnom piću – pivi i Zadru, a kako craft pivo pokreće trendove i promjene u ugostiteljstvu, govorila je Ana Teskera, upraviteljica jedine hrvatske zadružne craft pivovare Brlog iz Zadra te posjetiteljima prezentirala različite stilistike njihovih etiketa.

image

wine Eno vip

Damir Maričić

Nakon završnog druženja s izlagačima, tim Wine EnoGASTRO VIP Eventa se zahvalio svim uzvanicima, partnerima i pokroviteljima. A među njima su i Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije, Obrtnička komora Zadarske županije pa su riječ sudionicima upitili i zadarski župan Božidar Longin, naglasivši posebno bliskost i potporu vinaima, ali i forsiranje uzdizanja prepoznatljivosti regije kao eno-gastro desetinacije te Vesna Parić predsjednica Obtničke komore županije, a u kojoj je upravo ugostiteljstvo i s turizmom vezano poslovanje okosnica obtništva. Uostalom, o samom događaju dovoljno govori kako je trajno podržava i Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma i sporta, te Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske...

Wine EnoGASTRO VIP Event nastavlja svoju turneju u Zagrebu, 29.ožujka 2023. u hotelu Antunović.

Menu sljubljivanje vina i hrane

Nakon prvog ciklusa edukacija, uslijedila je, uzvanicima uvijek najatraktivnija, enogastro-edukacijsko-degustacijska prezentacija gostujućih chefova, u izvedbi kojih su se smijenjivali vrhunski slijedovi, koje je vinska akademkinja i sommelierka Mira Šemić izvrsno uparila s odgovarajućim pratećim vinima. Istaknutu je ulogu imao Saša Began iz Zadarske "Foše", a u vinskom programu "gostovao" je šarmantni Rosé od Crljenka i Plavine PZ MasVina:

1.Dry-age sashimi od brancina, naranča, maslinovo ulje/Zlatna Radgonska Penina selection – Sans Dosage, RADGONSKE GORICE, MARFISH - JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša;

2.Pljukanci s butargom i radicchio trevigiano/Muškat momjanski, PRELAC VINA, MARFISH - JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša;

3.Hrustavci punjeni dimljenom pastrvom na prženom luku i slanini/Rosé, MASVIN,SREDNJA ŠKOLA PLITVIČKA JEZERA;

4.Dry-age brancin, batat, špinat, riblji demi-glace/Svježa Malvazija, MATIĆ VINA, MARFISH - JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša;

5.Buncek na podlozi od pirjanog zelja s hren umakom/Sivi Pinot Orange 2021., ŠČUREK WINES, PIK VRBOVEC - chef Marko Lučić, PIK Vrbovec.

image

wine Eno vip

Damir Maričić
02.04.2023., 11:18h
DAMIR MARIČIĆ
25. travanj 2024 20:19