Mjesto koje podjednako privlači kupače i ribolovce
StoryEditor

Na svjetioniku u Novskom ždrilu

Ljeto je, vruće je, znojimo se i ‘kuhamo’ u ovim najdužim danima u godini i mnogima je na pameti jedino osvježenje i rashlađenje koje je najlakše i najbolje potražiti u moru. Srećom, većini žitelja Zadarske županije more i nije toliko daleko da se ne bi dalo relativno brzo doći do njega, a kako znamo, ni plaža nam ne nedostaje. No i njih ima različitih, onih bogatih sadržajima i uređenih, a uglavnom stoga i punih kupača, kao i onih koje su i dalje u svom prirodnom obliku i koje ponekad treba znati otkriti. Jedna od ovih potonjih nalazi se na mjestu gdje Novsko ždrilo ulazi u Podvelebitski kanal, a to je i područje gdje je temperatura mora često malo svježija nego drugdje što po ovolikim sparinama ne može škoditi.

Slatkovodne lokve uz obalu

Putnici koji polaze iz Zadra i obližnjih mu naselja trebaju se uputiti Jadranskom turističkom cestom u smjeru sjeveroistoka, dakle, preko Murvice i Poličnika te Posedarja do starog Masleničkog mosta. Već odatle će im se otvoriti slikoviti vidik na dio koji prethodi njihovoj destinaciji. Kada se prijeđe most nastavlja se vožnja u smjeru Starigrada Paklenice, no čim se uđe u Rovanjsku, skretanje udesno vodi vas ispod vijadukta i prema moru. Cesta je asfaltirana sve do same obale, a zatim dalje vodi dobar makadamski put, koji prolazi i uz zanimljivi fenomen, lokvu neposredno uz morsku obalu u kojoj se redovito mrijeste žabe.

Nakon skretanja ulijevo i uspona, valja opet okrenuti desno i stiže se na odredište. Svjetionik u ovom slučaju, doslovno pokazuje put i to podjednako i kopnenim putnicima.

Spaja Novigradsko more i Podvelebitski kanal

Tjesnac Novsko ždrilo spaja Novigradsko more i Podvelebitski kanal. Dužina mu je oko 4 kilometra, a najveća širina 400 metara, no ima i užih dijelova. Najveća dubina u tjesnacu je oko tridesetak metara.

Oko svjetionika je obala malo “betonizirana” no tako je moralo biti, a sada je to površina na kojoj se može ugodno boraviti. Uz nju se nalazi i nešto žala za one koji više vole prirodne podloge.

Pogled se pruža na obje strane Novskog ždrila i na novi Maslenički most, kao i obalu koja dalje vodi prema Vinjercu i Ražancu. Nekad su tim plovnim putom redovito prolazili sovjetski teretni brodovi po boksit u Maslenicu. Tko zna pogoditi pravo mjesto, može se zabavljati i učinkom jeke.

Školjke i ribe

Morske struje jake su u Novskom ždrilu te vidljive i golim okom. Nekad velike kolonije daganja, nažalost su nestale zbog bolesti koja ih je poharala u nedavnoj prošlosti, no danas ih se uzgaja. Ovo mjesto rado posjećuju i ribolovci, bilo da se zadrže kod samog svjetionika ili se dalje probijaju kamenitom obalom u potrazi za pravom poštom.

Posjet svjetioniku u Novskom ždrilu nije, doduše, neka velika avantura, ali je zanimljiv i pristupačan bijeg od svakodnevnice, a doslovce je tu pokraj nas.

29.07.2022., 06:00h
24. travanj 2024 10:07