<p>Frane Herenda, mag. pharm. fitoaromaterapeut, radi s pacijentima u Panacea savjetovalištu (Pet nebodera)</p>
Frane Herenda, mag. pharm. fitoaromaterapeut, radi s pacijentima u Panacea savjetovalištu (Pet nebodera)Panacea savjetovalište
StoryEditor
Frane Herenda, mag. pharm. fitoaromaterapeut

Prirodne terapije kod policističnih jajnika

Mnoge žene kojima su dijagnosticirani policistični jajnici pate od neredovitih ili produljenih menstruacija, započinje Herenda, mogu imati poteškoća pri začeću, a hormonska slika često ukazuje na disbalans hormona, primjerice omjera FSH i LH ili povišenih androgena

Razgovarali smo s Franom Herendom, mag. pharm., fitoaromaterapeutom o prirodnim terapijama kod policističnih jajnika

Naime, ženske tegobe povezane s hormonalnim disbalansom jedan su od češćih razloga potrage za mogućim rješenjem u prirodnim terapijama.

Mnoge žene kojima su dijagnosticirani policistični jajnici pate od neredovitih ili produljenih menstruacija, započinje Herenda, mogu imati poteškoća pri začeću, a hormonska slika često ukazuje na disbalans hormona, primjerice omjera FSH i LH ili povišenih androgena. Često je prisutna i inzulinska rezistencija.

Žene često posežu za biljkama poput vrkute ili noćurka. Provjerili smo koliko te dvije biljke imaju smisla i što se još može preporučiti.

Djelovanje na hormone

- Hormoni kod policističnih jajnika često su u vrijednostima koje na samom nalazu nisu nezadovoljavajući, ali mogu biti u donjim ili gornjim granicama i time nam određene biljke mogu biti indicirane za korištenje. Većina biljaka se može kombinirati, ali uvijek savjetujem da se počne s jednom biljkom, na koju se dodaje druga da možemo pratiti promjene i rezultate. U slučaju da je smanjen progesteron ili da omjer FSH i LH nije zadovoljavajući, uvijek možemo posegnuti za vrkutom. Vrkuta (Alchemilla vulgaris) već oblikom lista, ali i drugim imenom (gospin plašt) ukazuje na namjenu. Radi se o sigurnoj biljci koja dolazi u obliku čaja, tinkture ili suhih ekstrakata, govori Herenda.

Ako primijetimo povišeni prolaktin ili izraziti PMS, konopljika (Vitex agnus castus) je biljka izbora. Također dolazi u obliku tinktura, čaja, glicerolnih ili drugih vrsta ekstrakata.

- Kod povišenog testosterona možemo se odlučiti za ekstrakt korijena koprive (Urtica dioica). Naglašavam korijen, jer list koprive ovdje neće biti od koristi. Postoji čaj, odnosno dekokt jer se radi o korijenu, odnosno tinktura ili suhi ekstrakt u kapsulama, kaže Herenda.

GLA ulja

Za koju god se biljku odlučimo od navedenih, ističe Herenda, kod policističnih jajnika uvijek možemo nadodati jedno od biljnih ulja bogatih s GLA (gama linolenskom kiselinom), specifičnom omega 6 nezasićenom masnom kiselinom koja nam može biti dobra podloga za nadzor tihe upale za koju se pretpostavlja da je uključena u razvoj tegoba.

- Najpoznatije ulje je ono noćurka (Oenothera biennis), koje se često koristi kod tegoba ženskog reproduktivnog zdravlja, ali često u nedovoljnoj dnevnoj dozi. Obično se preporučuje par kapsula dnevno, no potrebno je nekoliko čajnih žličica (otprilike 15 ml dnevno). Možda je bolji izbor ulje druge biljke – boražine (Borago officinalis), koje sadrži i do nekoliko puta veći postotak GLA, pa je samim time obično dovoljno uzimati 5 ml (otprilike jedna čajna žličica), kazuje Herenda i dodaje da je dodatak GLA popularan jer se ne može pogriješiti, nema mjera opreza i kontraindikacija.

Inzulinska rezistencija

O inzulinskoj reistenciji kod policističnih jajnika se u posljednje vrijeme puno priča i pojavili su se i proizvodi za tu namjenu, ali svakako treba početi s promjenom prehrane i stavljanjem pod nadzor unosa ugljikohidrata.

- Od proizvoda sad imamo već više različitih inozitola na tržištu koje možemo koristiti – mioinozitol i D-kiro inozitol. Oba spoja pokazuju učinak iako je mehanizam još uvijek nejasan. Postoje biljke koje možemo koristiti i za pomoć kod inzulinske rezistencije, a to je marulja (Marubium vulgare) koju možemo koristiti u obliku čaja ili drugih ekstrakta. Svakako možemo pokušati s jednostavnom čajnom mješavinom vrkute i marulje, 50 % od svake biljke i konzumirati 2 x dnevno po 1 jušnu žlicu mješavine pripremljene s tri decilitra vode, savjetuje Herenda.

Nadzor nad stresom

Ako pogledamo još širu sliku, možemo pokušati posegnuti za nekim od mehanizama nadzora nad stresom. Postoje pokazatelji da su kod PCOS možda i razine kortizola neregulirane.

- Mehanizam je logičan: stres aktivira osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda što rezultira pojačanim izlučivanjem kortizola. Taj mehanizam može dovesti do glukoneogeneze, povišenja LH, sniženja FSH, sniženja SHBG, povišenja androgena. Time smo povezali kortizol sa simptomima i nalazima karakterističnima za policistične jajnike. Tu svakako možemo nadodati česte dodatne simptome koje prijavljuju pacijentice - poteškoće sa snom i anksioznošću, oslabljeni imunitet, tumači Herenda i nastavlja:

- Ako se odlučimo djelovati u tom smjeru, možemo se odlučiti za biljne adaptogene – ashwagandha, ružičasti žednjak, zob, sibirski ginseng… ili čak i za onim biljkama koje djeluju na stres i anksioznost – valerijana, šafran, magnolija…

Možemo krenuti kombinacijom: inozitol po izboru; čajna mješavina vrkuta+marulja ili ekstrakti istih biljaka; ulje boražine; šafran + magnolija ako se radi o kroničnom stresu ili anksioznosti, predlaže Herenda i napominje da će se u slučaju trudnoće prestati koristiti sve biljke, ali se može nastaviti s inozitolom.

Frane Herenda, mag. pharm. fitoaromaterapeut, radi s pacijentima u Panacea savjetovalištu u Pet nebodera, a više informacija možete pronaći na mrežnoj stranici www.panacea.hr.

18.08.2023., 13:06h
15. svibanj 2024 12:11