Donosimo Vam recept za banana kruh u kojem možete uživati bez grižnje savjesti budući da smo sve sastojke zamijenili zdravim alternativama. Rafinirani šećer zamijenili smo medom, umjesto maslaca odlučili smo se za kokosovo ulje, a koristili smo i pirovo brašno koje je izvrstan izbor zbog veće nutritivne vrijednosti i nižeg glikemijskog indeksa od bijelog pšeničnog brašna. U ovom kruhu možete uživati kao u zdravijoj varijanti doručka, međuobroku ili desertu, znajući da unosite hranjive sastojke umjesto praznih kalorija.
Sastojci za jedan banana kruh:
2 cijela jaja
120 ml otopljenog kokosovog ulja
70 ml agavinog sirupa
100 g mlijeka ili grčkog jogurta
1 čajna žličica vanilijinog ekstrakta
2 zrele banane
200 g pirovog brašna
1 žličica sode bikarbone
½ žličice cejlonskog cimeta
½ žličice soli
Po želji dodatci
Proces pripreme
Prethodno zagrijemo pećnicu na 160°C. Namastimo kalup za kruh, na koji zatim stavimo papir za pečenje. U srednje velikoj posudi pomiješajmo pirovo brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol. Ostavimo sa strane dok pripremimo ostatak smjese. U velikoj zdjeli par minuta ručno tučemo tekuće sastojke dok se ne povežu: jaja, ulje, agavin sirup, grčki jogurt i vanilijin ekstrakt.Vilicom zgnječimo dvije zrele banane. Zatim u smjesu umiješamo banane i brašno. Nakon što se smjesa dobro povezala, ubacujemo dodatke po želji. Naša najdraža kombinacija uključuje komadiće tamne čokolade i sušenih brusnica, ali možemo dodati i nasjeckane orašaste plodove, kao i grožđice ili drugo sušeno voće po izboru.
Tijesto ulijemo u pleh, po želji pospemo s još malo cimeta ili kriškama banane. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu i pečemo 50-55 minuta. Provjerimo koliko je spečeno nakon otprilike 45 minuta pečenja. Provjeravamo stanje čačkalicom, a ukoliko umetnuta čačkalica izađe čista, onda je kruh spečen. Izvadimo kruh iz pećnice, pustimo ga da se ohladi desetak minuta, narežemo i uživamo u zdravoj slastici. Dobar tek!
Par dodatnih savjeta i smjernica
Za izradu banana kruha preporučuje se korištenje zrelih banana kako bi se postigao optimalni okus i tekstura. Zrele banane imaju intenzivniji i slađi miris i okus koji dodatno obogaćuje banana kruh. Zrele banane su mekše, lakše se zgnječe i naprave kompaktnu smjesu te se bolje povežu u tijesto za banana kruh. Kada su banane zelene, odnosno nedovoljno zrele, mogu biti tvrđe i teže se gnječe, što često rezultira neujednačenom teksturom tijesta.U ovom receptu za banana kruh možete eksperimentirati s različitim vrstama brašna ili čak kombinirati bijelo i integralno brašno kako biste prilagodili okus i teksturu prema vašim preferencijama. Ukoliko želite izbjegavati gluten, možete koristiti mješavinu bezglutenskih brašna ili odabrati brašno od namirnice koja prirodno ne sadrži gluten.
Također možete koristiti i druge prirodne zaslađivače poput meda, javorovog sirupa, sirupa od datulja.
Za pohranu stavite papirnati ručnik u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu s patentnim zatvaračem i pokrijte kruh drugim papirnatim ručnikom. Obavezno zatvorite vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu, i na ovaj će način banana kruh biti dobar za konzumiranje na sobnoj temperaturi 3-4 dana.