Andrea Kršlović
StoryEditor
RECEPT ZA ZDRAVI BANANA KRUH

Uživajte u sočnom banana kruhu bez grižnje savjesti

Rafinirani šećer zamijenili smo agavinim sirupom, umjesto maslaca odlučili smo se za kokosovo ulje, a koristili smo i pirovo brašno koje je izvrstan izbor zbog veće nutritivne vrijednosti i nižeg glikemijskog indeksa od bijelog pšeničnog brašna

Donosimo Vam recept za banana kruh u kojem možete uživati bez grižnje savjesti budući da smo sve sastojke zamijenili zdravim alternativama. Rafinirani šećer zamijenili smo medom, umjesto maslaca odlučili smo se za kokosovo ulje, a koristili smo i pirovo brašno koje je izvrstan izbor zbog veće nutritivne vrijednosti i nižeg glikemijskog indeksa od bijelog pšeničnog brašna. U ovom kruhu možete uživati kao u zdravijoj varijanti doručka, međuobroku ili desertu, znajući da unosite hranjive sastojke umjesto praznih kalorija.

Sastojci za jedan banana kruh:

2 cijela jaja

120 ml otopljenog kokosovog ulja

70 ml agavinog sirupa

100 g mlijeka ili grčkog jogurta

1 čajna žličica vanilijinog ekstrakta

2 zrele banane

200 g pirovog brašna

1 žličica sode bikarbone

½ žličice cejlonskog cimeta

½ žličice soli

Po želji dodatci

Proces pripreme

image

Dodajemo zgnječenu bananu i suhe sastojke

Prethodno zagrijemo pećnicu na 160°C. Namastimo kalup za kruh, na koji zatim stavimo papir za pečenje. U srednje velikoj posudi pomiješajmo pirovo brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol. Ostavimo sa strane dok pripremimo ostatak smjese. U velikoj zdjeli par minuta ručno tučemo tekuće sastojke dok se ne povežu: jaja, ulje, agavin sirup, grčki jogurt i vanilijin ekstrakt.

Vilicom zgnječimo dvije zrele banane. Zatim u smjesu umiješamo banane i brašno. Nakon što se smjesa dobro povezala, ubacujemo dodatke po želji. Naša najdraža kombinacija uključuje komadiće tamne čokolade i sušenih brusnica, ali možemo dodati i nasjeckane orašaste plodove, kao i grožđice ili drugo sušeno voće po izboru.

Tijesto ulijemo u pleh, po želji pospemo s još malo cimeta ili kriškama banane. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu i pečemo 50-55 minuta. Provjerimo koliko je spečeno nakon otprilike 45 minuta pečenja. Provjeravamo stanje čačkalicom, a ukoliko umetnuta čačkalica izađe čista, onda je kruh spečen. Izvadimo kruh iz pećnice, pustimo ga da se ohladi desetak minuta, narežemo i uživamo u zdravoj slastici. Dobar tek!

Par dodatnih savjeta i smjernica

image

Tijesto ulijemo u pleh i ravnomjerno ga rasporedimo

Za izradu banana kruha preporučuje se korištenje zrelih banana kako bi se postigao optimalni okus i tekstura. Zrele banane imaju intenzivniji i slađi miris i okus koji dodatno obogaćuje banana kruh. Zrele banane su mekše, lakše se zgnječe i naprave kompaktnu smjesu te se bolje povežu u tijesto za banana kruh. Kada su banane zelene, odnosno nedovoljno zrele, mogu biti tvrđe i teže se gnječe, što često rezultira neujednačenom teksturom tijesta.

U ovom receptu za banana kruh možete eksperimentirati s različitim vrstama brašna ili čak kombinirati bijelo i integralno brašno kako biste prilagodili okus i teksturu prema vašim preferencijama. Ukoliko želite izbjegavati gluten, možete koristiti mješavinu bezglutenskih brašna ili odabrati brašno od namirnice koja prirodno ne sadrži gluten.

Također možete koristiti i druge prirodne zaslađivače poput meda, javorovog sirupa, sirupa od datulja.

Za pohranu stavite papirnati ručnik u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu s patentnim zatvaračem i pokrijte kruh drugim papirnatim ručnikom. Obavezno zatvorite vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu, i na ovaj će način banana kruh biti dobar za konzumiranje na sobnoj temperaturi 3-4 dana.

image

Zdravija verzija banana kruha

11.06.2023., 12:26h
23. studeni 2024 04:00