<p>Odjel za infektologiju Zadar</p>
Odjel za infektologiju ZadarLuka Jeličić
StoryEditor
Virus je i dalje prisutan

WHO proglasio kraj epidemije, Hrvatska još nije

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio jeda nakon odluke WHO-a prestaje potreba za prekograničnim mjerama, ali da je koronavirus i dalje tu te će svaka država sukladno epidemiološkoj situaciji donijeti odluku o eventualnom proglašenju kraja epidemije i daljnjim mjerama.

U izjavi novinarima u povodu objave Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da covid-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu, Capak je naglasio da nije kraj pandemije jer je virus i dalje među nama te da je u svijetu i dalje velik broj oboljelih.

Ali se smatra da nema više potrebe za prekograničnim mjerama i da države članice, sukladno svojoj epidemiološkoj situaciji, mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, rekao je.

- Mi smo razgovarali o tome već ranije, a odluka generalnog direktora WHO-a podržava nas u tome, da dolazi vrijeme da proglasimo kraj epidemije i da donošenje mjera prijeđe na Ministarstvo zdravstva i da se prema ovom virusu ponašamo kao prema svim drugim virusima koji su trajno među nama, uz daljnje praćenje situacije, rekao je.

- Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj ima zakonom propisanu proceduru, objasnio je - Hrvatski zavod za javno zdravstvo ide prema tome da to predloži ministru zdravstva, a on temeljem toga Vladi. Ako do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi, ali ih više neće propisivati Stožer, nego Ministarstvo zdravstva, dodao je.

- Mi smatramo da je i dalje potreban oprez te da ljudi u zdravstvenom sustavu trebaju nositi maske pri radu s pacijentima te da zaštitne mjere ostanu i u domovima za starije. Virus neće nestati, on će biti trajno među nama, naglasio je.

Naveo je i posljednje podatke koji govore o 40 postotnom padu oboljelih u posljednjih tjedan dana, kao i 15 postotnom padu hospitaliziranih, umrlih i osoba na respiratoru. (Hina)

06.05.2023., 11:59h
19. travanj 2024 16:40