Dom na Sfingi i njegovi korisnici u nezavidnoj su situacijiLuka Jeličić
StoryEditor
VLADINE MJERE ZAOBIŠLE ZADARSKE DOMOVE ZA STARIJE

Zbog poskupljenja plina veće cijene smještaja u Domu za starije i nemoćne na Sfingi...

Prošle godine koristili smo plina u protuvrijednosti od 700 000 kuna, a sad smo potpisali ugovor od 3, 5 milijuna kuna, to je bila najjeftinija ponuda, druge dvije su bile puno skuplje, tumači Buljat...

S obzirom da je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, kako prenose nacionalni mediji, pozvao jedinice lokalne samouprave da ne podižu cijene usluga domova za starije jer ih je Vlada iz kategorije poslovnog sektora prebacila u rang kućanstava kada je riječ o cijeni struje, provjerili smo situaciju sa zadarskim domovima.

- Jesenskim paketom pomoći Vlade regulirana je cijena električne energije i to je poruka svim osnivačima, jedinicama lokalne samouprave i županijama da nipošto ne idu u povećanje cijena smještaja u domovima za starije i nemoćne iz razloga što smo im fiskalnom decentralizacijom omogućili i dodatna sredstva, a sada i ovom odlukom, da više ne budu u kategoriji poslovnog sektora i da njihova cijena struje bude na razini kućanstava, poručio je u Saboru Piletić komentiravši najave da će neki domovi podignuti cijene usluga i do 20 posto.

Piletić je dodao da im je Vlada intervencijom pomogla smanjiti rashode po pitanju cijene energenata, na koje su upravo i dobivali najviše prigovora i apele za pomoć.

Osim toga, od 1. siječnja bit će uveden novi model izračuna cijena socijalnih usluga koje pružaju domovi da se trošak ne prelije na krajnje korisnike domova.

Energenti su najveći izdatak

Vesna Dujić, ravnateljica Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar, ustanove čiji je osnivač Republika Hrvatska u nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kazala je da njihova potencijalna poskupljenja ovise isključivo o direktivi Ministarstva.

image

Vesna Dujić, ravnateljica Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar

Luka Jeličić

- Za sada, nemamo nikakve službene informacije ni obavijesti o poskupljenju. Kod nas su, u odnosu na silna druga poskupljenja, cijene povoljne, započinje Dujić.

Kategorizacija domova kao kućanstava kad je riječ o struji utjecat će, smatra Dujić, ali ne značajno.

- Sve je skuplje, nisu energenti jedini problem iako jesu najveći izdatak. Tu je i prehrana, medicinska briga... Nama je velika stvar lož ulje, to je, od proljeća, poskupilo više nego duplo. No, ležaj za pokretnu osobu kod nas stoji manje od dvije tisuće kuna, tu ima tri obroka dnevno i potpunu skrb, sve što ima i u kućanstvu, tumači Dujić.

”Nadali smo se da ćemo dobiti sredstva od Županije kroz rebalans proračuna. Međutim, rebalans nije prošao. Sad čekamo sljedeću sjednicu Skupštine, hoće li rebalans proći... Sve to oduzima vrijeme, a mi svoje obveze moramo izvršavati”- Marko Buljat.

Dom za starije i nemoćne Zadar, saznajemo od ravnatelja Marka Buljata, podignuo je cijene usluga.

- Upravno vijeće podignulo je cijene prvog rujna, a primjena kreće od prvog listopada. Mi ni do sada nismo imali problem sa strujom, plaćali smo je i do sada kao kućanstvo, a ne industrijsku cijenu struje. U skladu s tim, Vladina kategorizacija nama ništa ne znači. Nama je problem isključivo plin i jednim dijelom cijena prehrane. Prošle godine koristili smo plina u protuvrijednosti od 700 000 kuna, a sad smo potpisali ugovor od 3, 5 milijuna kuna, to je bila najjeftinija ponuda, druge dvije su bile puno skuplje, tumači Buljat razloge poskupljenja.

Cijene se mogu revidirati

Na plin, nastavlja Buljat, griju i hlade čitavi Dom te kuhinja radi na plin. S obzirom da se navedena Vladina mjera zasad odnosi na struju, Dom na Sfingi i njegovi korisnici u nezavidnoj su situaciji.

image

Marko Buljat, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Zadar

Luka Jeličić

- U onome trenutku, ako mi ikad postanemo kućanstvo kad je u pitanju plin, sazvat ćemo Upravno vijeće pa neka Vijeće revidira cijene. To je jedna stvar, ali valja naglasiti i da smo se nadali da ćemo dobiti sredstva od Županije kroz rebalans proračuna. Međutim, rebalans proračuna nije prošao. Sad čekamo sljedeću sjednicu Skupštine, hoće li rebalans proći... Sve to oduzima vrijeme, a mi svoje obveze moramo izvršavati, isplaćivati plaće radnicima, moramo plaćati dobavljačima..., nabraja Buljat i naglašava kako Upravno vijeće nije podignulo cijene kako bi radnicima bilo bolje, već da bi uopće mogli poslovati, odnosno poslovati pozitivno ili bar biti na pozitivnoj nuli.

”Za sada, nemamo nikakve službene informacije ni obavijesti o poskupljenju. Kod nas su, u odnosu na silna druga poskupljenja, cijene povoljne”- Vesna Dujić.

Povećanje cijena određeno je kategorijama, najviše je poskupljenje za jednokrevetne sobe nepokretnih osoba.

- Teško je odrediti prosječni iznos poskupljenja u postotcima, u nekim je kategorijama to 15 %, u nekim 20 %, u nekim manje od toga, dodaje Buljat.

Uskladili su cijene, kaže ravnatelj, s cijenama ostalih domova na nacionalnoj razini.

- U nekim je domovima cijena koju smo mi tek sad predložili na snazi već pola godine, uspoređuje Buljat i ponovno naglašava da će, ukoliko se korigira cijena plina, sazvati Upravno vijeće radi revidiranja cijena usluga za korisnike.

Poskupljenje od 15 do 20 posto

Čitatelji su se požalili da nisu dobili pisanu obavijest, nego tek telefonski poziv.

- Cijene, izražene i u kunama i u eurima, postavljene su na oglasnu ploču. A socijalna radnica je nazvala i obavještavala one koji to nisu vidjeli, odgovara Buljat.

11.10.2022., 12:54h
DORIS BABIĆ
18. listopad 2024 12:18