zračna luka zadarZračna Luka Zadar
StoryEditor
SEZONA OBEĆAVA

I Zadar i županija rastu, uvelike na krilima Zračne luke Zadar

Zračna luka Zadar putnicima “ne hrani” samo Zadarsku županiju, već i dobar dio Hrvatske, pa i susjedne BiH. Uostalom, od lani s ovom zračnom lukom “nema šale”, jer nakon desetljeća u kojima se prvenstveno izvještavalo o trima zračnim lukama Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, od lani je riječ o “velikoj četvorki”, s obzirom na to da je zadarska Zračna luka lani premašila promet od milijun putnika

Ohrabrujuće i rastuće turističke brojke u Zadarskoj županiji, koje su “preživjele” i težak lipanj, možda je najbolje početi onima sa Zračne luke Zadar. Ondje je u lipnju, s 1276 operacija zrakoplova, što je uvećanje od 20,95% u odnosu na isto razdoblje lani, prevezeno 273.099 putnika, što predstavlja rast od 29,46%. Naravno da se dobar dio toga prelio na turističke brojke u samom Zadru, odnosno cijeloj Zadarskoj županiji.

Rast iz zraka ublažio lipanjske padove

Zračna luka Zadar putnicima “ne hrani” samo Zadarsku županiju, već i dobar dio Hrvatske, pa i susjedne BiH. Uostalom, od lani s ovom zračnom lukom “nema šale”, jer nakon desetljeća u kojima se prvenstveno izvještavalo o trima zračnim lukama Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, od lani je riječ o “velikoj četvorki”, s obzirom na to da je zadarska Zračna luka lani premašila promet od milijun putnika. Sa 575.000 putnika u prvih šest mjeseci ove godine, ako se isti trend nastavi nakon lanjskih 1,23 milijuna putnika, ni 1,5 milijuna putnika nije nedohvatljivo.

Naravno da ostajemo dominantno cestovna destinacija, ali prilog iz zraka je drastično uvećan, pa nije isključiti i skore zimske ili cjelogodišnje linije.

Uglavnom Zadru kao “kolovođi” dosadašnjeg turističkog prometa, koji je do lipnja bio rekorder rasta u zemlji s nevjerojatnih 24%, ni očekivani pad u lipnju nije narušio rast. A županija je s gotovo 3,2 milijuna noćenja u polugodištu rasla do sad oko tri posto. Podaci se upravo sređuju i ugodno iznenađuju. Naime, ako pogledamo raspored blagdana, rani Uskrs donio je rast u ožujku, ali pad, gotovo svima u zemlji, osim Zadarskoj županiji, u travnju, pa rast u svibnju, jer praznici su Duhova i Tijelova u mnogim nam susjednim zemljama spojeni sa školskim raspustom. Naime, spomenuti blagdani, koji su ove godine pali u svibnju, obično su u potpunosti u lipnju, pa je to rezultiralo lipanjskim padom.

Zadarska županija je “pobIjedila” lipanj, dok za Hrvatsku još čekamo

Lani je, tijekom prvih šest mjeseci, u Hrvatskoj ostvareno više od 6,7 milijuna dolazaka i preko 27,3 milijuna noćenja, tada uz snažan rast od 16 % u dolascima i 10 % u noćenjima. Štoviše, uz 4 % rasta u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019., za Hrvatsku nam tek ostaje vidjeti je li pad lipnja neutraliziran šestomjesečnim rezultatom, dakle rastom do lipnja.

Zadarska županija i Zadar ostaju “pozitivci” lipnju usprkos

U prvih šest mjeseci, na području Turističke zajednice Zadarske županije, bilježi se 645 tisuća gostiju, uz rast od od 11 posto. Prema još preliminarnim podacima, jer unosi još traju, ostvareno je 3.180.000 noćenja, odnosno tri posto više nego lani. Dakle, prethodni su mjeseci spašavali lipanj. Uz to, profesionalce svakako raduje, a i nama kao stanovnicima daje nadu, da se promet uvećava u manje turističkim (nagužvanim) mjesecima, odnosno u vremenima kada smo u turizmu neupitno “održivi”.

Gledano po vrstama smještaja rast su, prema riječima direktorice TZ Zadarske županije Mihaele Kadije, predvodili hoteli i kampovi, ali je s obzirom na strukturu smještaja ipak dominantan broj noćenja ostvaren u tzv. objektima u domaćinstvu, dakle apartmanima, 891.000. Kampovi, sa 647.000 noćenja, ovdašnja su umnogome elitna ponuda, a hoteli, makar uz najveći rast, bilježe 487.000 noćenja. U ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, a pod čime su hosteli, turistička naselja te apartmani organizirani kroz trgovačka društva i sl., bilo je dosad 248.000 noćenja. Ovdašnji najelitniji sadržaj - nautika bilježi u charteru 231.000 noćenja. I ostaje vikendaških tzv. nekomercijalnih 668.000 noćenja.

Njemačko tržište najjače unatoč padu

Broj noćenja je prvenstveno rezultat lipnja, jer je do njega u županiji bilo svega 1,3 milijuna noćenja, ali su, kad je rast u pitanju, ovi rezultati posljedica rasta do lipnja. Naime, u lipnju je broj turista bio veći za oko 5 posto u odnosu na lani, broj noćenja otprilike na istoj razini, odnosno blago niži od lanjskog.

I u Zadru je slično, jer rekordni rast do lipnja u zemlji nije pomeo nešto slabiji lipanj. Direktorica TZ-a grada Zadra Iva Bencun tih oko dva posto povećanja u dolascima, ali i minus od jedan posto u noćenjima, osim uz raspored praznika i blagdana vezuje i uz europsko nogometno prvenstvo, jer je pad poglavito s njemačkog tržišta, koje usprkos tome i dalje ostaje najjače.

11.07.2024., 11:48h

DAMIR MARIČIĆ
08. rujan 2024 02:14