Veliki red ulagača u fotonaponsku elektranu
StoryEditor
ZELENA ENERGIJA

PROBLEMI IZGRADNJE SUNČANE ELEKTRANE U POLIČNIKU Ulaganje od 250 milijuna kuna koči državna administracija...

Riječ je o sunčanoj elektrani snage do 25 MW i ulaganjima oko 250 milijuna kuna ili 33,2 milijuna eura. Problem je koncesija ili izvlaštenje šumskog zemljišta usprkos 30-ak mogućih investitora, kazao je za Zadarski tjednik, Davor Lončar, načelnik Poličnika...

U Općini Poličnik u tijeku je javna rasprava o Studiju zaštite okoliša, o ekološkoj prihvatljivosti sunčane, fotonaponske elektrane koja bi se trebala graditi u ovdašnjoj Poslonoj zoni Grabi.

- Riječ je o sunčanoj elektrani snage do 25 MW i ulaganjima oko 250 milijuna kuna ili 33,2 milijuna eura, kazao je Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik s 27 godina staža.

Posljednjih godinu, dvije, dodaje on, dobili su 30-ak pisma namjere za izgradnju sunčane elektrane...

- Međutim, investitori će nam pobjeći, kao i mnogi dosad, jer nam je problem s proširenjem Poslovne zone Grabi za 25 hektara gdje bi se gradila sunčana elektrana. Naime, zemljište je državno vlasništvo, rekao je Lončar.

Trenutačno su na lokaciji zahvata na 25 hektara prostora od interesa za obuhvat gradnje fotonaponske elektrane zatečene neobradive površine, obrasle niskim raslinjem i grmolikim drvećem...

Izvlaštenje zemljišta kao suho zlato

image

Davor Lončr, načelnik Poličnika

- Kucamo na stotinu vrata s pripremljenom dokumentacijom ali zasad nema sluha mjerodavnih. Još od 2014. godine donosimo DPU-e. Ima li ovo uopće smisla, za izvlaštenje 25 hektara zemljišta za sunčanu elektranu u Poslovnoj zoni Grabi treba platiti, vjerovali ili ne, čak 3.068.000 kuna ili 407.000 eura. Je li uopće moguće da toliko košta šumsko izvlaštenje koje bi trebalo biti na korist hrvatskog gospodarska i boljitak života svih općinskih žitelja, pita se Lončar, nakon što je upozorio na probleme lokalne samouprave pri formiranju ili proširenju poslovnih zona.

Poslovne zone gotovo 100 posto formiraju toliko kritizirane jedinice lokane samouprave...

- Bez lokalnih jedinica ne bi bilo niti jedne poslovne zone. Trebalo bi razmišljati da se omogući JLS-ima izvlaštenje i da se to integrira u zakon. Za poslovnu zonu ne možete nikoga izvlastiti. To je pat pozicija, veliki problem u formiranju, proširenju i funkcioniranju zona. Otići će nam svi investitori. Gube država, gradovi, općine, županije, jada se Lončar.

Dugoročno, održivo i zdravo gospodarstvo

Kucamo na stotinu vrata s pripremljenom dokumentacijom ali zasad nema sluha mjerodavnih. Još od 2014. godine donosimo DPU-e. Ima li ovo uopće smisla, za izvlaštenje 25 hektara zemljišta za sunčanu elektranu u Poslovnoj zoni Grabi treba platiti, vjerovali ili ne, čak 3.068.000 kuna ili 407.000 eura. Je li uopće moguće da toliko košta šumsko izvlaštenje koje bi trebalo biti na korist hrvatskog gospodarska i boljitak života svih općinskih žitelja, pita se Lončar, nakon što je upozorio na probleme lokalne samouprave pri formiranju ili proširenju poslovnih zona...

U prostornim planovima lokalnih jedinica Zadarske županije predviđeno je više fotonaponskih elektrana, međutim problem je koncesija, darivanje ili izvlaštenje šumskog zemljišta u državnom vlasništvu kako bi se u konačnici i izgradile. To je problem koji se nastavlja iz godine u godinu, a ključan je za dugoročno, održivo i zdravo gospodarstvo.

- Samom intervencijom u zakon o izvlaštenju mislim da bi uvelike pomogli ne samo JLS-ima nego i gospodarstvu da se dalje kvalitetno razvija. Da bi formirali zonu, u nju morate dovesti cestu, kanalizaciju, vodovod, struju. Morate uložiti desetke milijuna kuna, istaknuo je Lončar.

Energija proizvedena u sunčanoj elektrani predavala bi se u javnu elektrodistribucijsku mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije sunčane elektrane je 35.000.000 kWh.

Bez emisija u okoliš

- HEP oko 400 metara jugozapadno od zone gradi transformatorsku stanicu 110/20(10) kV Poličnik i priključne vodove 110 kV. Ova trafostanica koja se gradi za opskrbu strujom od Benkovca do Nina mogla bi primiti svu električnu struju proizvedenu u sunčanoj elektrani, navodi Lončar.

Fotonaponski sustav u normalnom radu biti će u potpuno automatiziranome modu rada. Uvjeti rada elektronički će se nadgledati na daljinu.

image

HEP-ova trafostanica 11/20(10) kV u izgradnji

- Rad postrojenja je očekivano bez emisija u okoliš i ne zahtijeva nikakve dodatne sirovine (prirodne resurse) ili radne materijale. Također, u radu neće biti nastanka otpadnih proizvoda. U tom pogledu za rad nije potreban niti transport materijala, objašnjava Lončar. kojeg još ne napušta entuzijazam i radni elan iako ima tri desetljeća rada u Općini Poličnik, od početka 1993.

Naklonost lokalnog stanovništva

Tehnički gledano, fotonaponski sustav je generator.

- Proizvodnja električne energije započinje čim je dostupno dnevno svjetlo, tj. čak i u difuznim vremenskim uvjetima bez izravne sunčeve svjetlosti, dok se u mraku ne stvara električna energija, reći će Lončar.

Unatoč administrativnim problemima, ovaj projekt je brzo pridobio naklonost lokalnog stanovništva zbog činjenice da bi njihova općina mogla postati jedna od prvih koja proizvodi višak zelene energije...

- Čim uspijemo riješiti pitanje vlasništva zemljišta raspisat ćemo javni natječaj za investitora gradnje sunčane elektrane. Samo da nam zasad 30-ak mogućih investitora ne pronađu neku drugu lokaciju ili državu i ne pobjegnu nam. Ne daj Bože, poručio je Davor Lončar.

image

Općina Poličnik

OpĆina PoliČnik
19.02.2023., 19:49h
VELIMIR BRKIĆ
17. svibanj 2024 13:15