Z T
StoryEditor
DRUŠTVO OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE

Uslugu osobne asistencije trenutačno koristi 17 osoba

Trenutno osiguravamo asistenciju za 17 osoba oboljelih od MS-a na području Zadarske Županije. Korisnika imamo u Ninu, Zapužanima kraj Benkovca i u Zadru, kaže Dinka Rubić Dorontić, voditeljica ureda i organizator zajednice Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije...

Mnoge osobe oboljele od multiple skleroze, bolesti s tisuću lica, ovise o pomoći drugih, te im je pomoć osobnih asistenata neophoda u svakodnevnom životu. Osobni asistenti za oboljele s teškim oblikom ove bolesti, predstavljaju doslovno ruku spasa jer im pružaju svu potrebnu pomoć koja uključuje pomoć pri obavljanju higijene, presvlačenje, pomoć pri hranjenju, pripremanje obroka, davanje lijekova, pomoć pri kućanskim poslovima, obavljanje kupovine, pospremanje, pa sve do odlazaka liječniku, obavljanja administrativnih poslova i sl.

Završio ESF projekt

Društvo oboljelih od Multiple skleroze Zadarske županije provodi uslugu osobne asistencije još od 2008. godine, omogućavajući tako oboljelima veću kvalitetu života.

Mnoge osobe oboljele od multiple skleroze, bolesti s tisuću lica, ovise o pomoći drugih, te im je pomoć osobnih asistenata neophoda u svakodnevnom životu. Osobni asistenti za oboljele s teškim oblikom ove bolesti, predstavljaju doslovno ruku spasa...

- Trenutno osiguravamo asistenciju za 17 osoba oboljelih od MS-a na području Zadarske županije. Korisnika imamo u Ninu, Zapužanima kraj Benkovca i u Zadru, kaže Dinka Rubić Dorontić, voditeljica ureda i organizator zajednice Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije. Europski (ESF) projekt je, doznajemo dalje, završio 30. lipnja 2022. i trenutno se usluga financira preko Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Korisnici ove usluge su osobe s najvećom vrstom i stupnjem invaliditeta.

Lista čekanja

- Rad i pomoć osobnog asistenta osobama s invaliditetom vrlo je važna jer im pomaže da budu samostalniji, mobilniji i društveno aktivniji. Pomoć se sastoji od osnovnih zadataka poput pomoći kod održavanja higijene, kućanskih poslova i prehrane, do uključivanja naših korisnika u socijalne aktivnosti, druženja i sl., kaže dalje Dinka Rubić Dorontić, te navodi da se trenutačno nalaze u prijelaznom razdoblju što se tiče ESF-a iako postoje najave o raspisivanju novog ESF projekta u siječnju 2023.

image

Dinka Rubić

Z T

- Mi se nadamo da to znači još više korisnika i asistenata, jer u Društvu, nažalost, postoji potreba i lista čekanja za članove kojima je nužno potreban asistent. U prvom kvartalu 2023. godine očekuje se dugo najavljivani Zakon o osobnoj asistenciji, ali još uvijek ne znamo hoće li neki korisnici dobiti više sati asistencije, jer u nekim slučajevima četiri sata asistencije nisu dostatna, a i cijena sata asistentima se nije promijenila u zadnjih 14 godina, ističe dalje Dinka Rubić Dorontić, te navodi da u Društvu radi i osoba oboljela od multiple skleroze koja iz “prve ruke” pomaže oboljelima u terapiji, ostvarivanju prava i dobivanju potrebnih informacija.

Rad i pomoć osobnog asistenta osobama s invaliditetom vrlo je važna jer im pomaže da budu samostalniji, mobilniji i društveno aktivniji...

Na raspolaganju samo 4 sata dnevno

Osobni asistenti su na raspolaganju korisnicima četiri sata dnevno samo radnim danima, dakle pomoć ne uključuje vikende niti blagdane, pa su osobe s invaliditetom ostalo vrijeme i dalje prepuštene na brizi obitelji ili, ukoliko je riječ o samcima, sami sebi. Plaća osobnih asistenata iznosi 2.000 kuna plus putni troškovi. Riječ je o osobama koje su prošle edukaciju u organizaciji Saveza osoba s invaliditetom, a koja se oslanja uglavnom na teorijska saznanja, nakon čega se svakom korisniku i njegovu asistentu pristupa individualno i to nakon što započne njihova suradnja.

Osim u Zadru, korisnici usluge osobnog asistenta su u Ninu i Zapužanima kraj Benkovca...

Navedimo još da Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije djeluje od 2004. godine i jedna je od najaktivnijih udruga na zadarskom području, te brojnim programima, projektima i aktivnostima svojim članovima pruža pomoć i podršku u svim aspektima svakodnevnoga života.

Trenutačno ima 120 članova, ali su pretpostavke da oboljelih od multiple skleroze na području Zadarske županije ima 3 puta više...

image
Z T
28.11.2022., 22:35h
19. rujan 2024 23:28