32161
StoryEditor
Dan sjećanja

U škabrnjskoj koloni sjećanja rekordnih 25.000 ljudi

Ukupno je Škabrnja imala 86 žrtava, 55 civilnih te 25 vojnih, šest Škabrnjana poginulo je nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, a tome treba dodati i 12 poginulih u Škabrnji iz drugih mjesta

Hrvatska se sjeća žrtve Vukovara i Škabrnje, jednog od najtužnijih dana u svojoj povijesti. Ravnokotarska Škabrnja dostojanstveno obilježava tragediju koja se, uz ogromne žrtve, pretvorila u trijumf.

Poginulim i ubijenim braniteljima i mještanima Škabrnje došli su se pokloniti rekordnih, preko 25 tisuće ljudi iz svih krajeva Hrvatske i dijaspore, branitelji okupljeni u udruge, Udruga civilnih žrtava, predstavnici lokalne vlasti te visoka državna, vojna i policijska izaslanstva.

Izaslanstvo predsjednika RH predvodio je Orsat Miljenić, Hrvatskog sabora Ante Sanader, Vlade RH Oleg Butković s ministrima Šimom Erlićem, Ivanom Malenicom, Radoslavom Fuchsom i drugima.

Obilježavanje Dana sjećanja, 32. godišnjice masakra, stradanja ravnokotarskog sela heroja započelo je na Ambaru, mjestu najvećih škabrnjskih žrtava. Voditelji su bili Stipana Banić i Mihovil Mijo Brkić. Nastupili su učenici i školski zbor OŠ Vladimir Nazor - Škabrnja voditeljice Marte Smolić i policijska klapa sv. Mihovil, dok je zajednička klapa Munita i Bibinje pjevala kod spomenika masovnih žrtava i na groblju sv. Luka. već nekoliko godina bez političkih govora.

Još sinoć je duž glavne škabrnjske ulice 18. studeni 1991., od Ambara do centra, zapaljeno točno 98 svijeća, za sve poginule u Škabrnji.

Stravičan je to podsjetnik na zločine za koje do danas gotovo nitko nije osuđen. Toga kobnog jutra 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija, potpomognuti pješaštvom tzv. kninskoga korpusa na čelu s Ratkom Mladićem, slomili su otpor hrvatskih branitelja u Škabrnji te ubili i masakrirali 31 nedužnog civila i 13 pripadnika HV-a.

Ukupno je Škabrnja imala 86 žrtava, 55 civilnih te 25 vojnih, šest Škabrnjana poginulo je nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, a tome treba dodati i 12 poginulih u Škabrnji iz drugih mjesta.

Središnja komemoracija održana je na Ambaru uz kratak kulturno-umjetnički program. Velebna kolona sjećanja potom je išla do centralnog trga i župne crkve. Zajednički vijenac kod spomen-obilježja masovne grobnice kod škabrnjske škole položilo je izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Sveta misa za sve stradalnike u Domovinskom ratu održava se u crkvi Uznesenja BDM - Velike Gospe. U zajedništvu sa župnikom Don Ivanom i subraćom svećenika predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablići sa subraćom biskupima.

Kolona sjećanja "Korak po korak" do spomen-obilježja na groblju sv. Luka započela je točno u podne. Kod glavnog križa i spomen-obilježja za sve poginule u Domovinskome ratu na mjesnome groblju sv. Luke, brojna izaslanstva uz visoke državne počasti položili su vijence i zapalili svijeće. Pročitana su i imena svih poginulih branitelja i civila.

18.11.2023., 13:53h
17. svibanj 2024 09:43