Ivana Mamić, Laura Smoljan i Eva GernerAndrea Kršlović
StoryEditor
EVA GERNER, IVANA MAMIĆ I LAURA SMOLJAN

VESELI OBLAČIĆ Mjesto za opuštanje, podršku i udobnost trudnica, mama i beba...

Naš cilj je informirati i educirati žene, da znaju koja su njihova prava i kako komunicirati s osobljem, ali i da se znaju izboriti za sebe, ističe Gerner..

Veseli oblačić centar je za trudnice, majke, bebe i očeve koji nudi širok raspon usluga, a već naziv studija budi osjećaj radosti i lakoće te vrlo dobro predočava prostor koji je ispunjen pozitivnom energijom, toplom i inspirativnom atmosferom. Primalja Eva Gerner osnovala je Veseli oblačić 2015. godine, iako još od 2009. godine vodi vježbe s trudnicama, a od 2019. godine timu se pridružila doula Ivana Mamić. Kada je priča o Veselom oblačiću započinjala, u Zadru nisu postojale vježbe za trudnice, kao ni baby masaže, stoga je Eva, rodom iz Češke, htjela pružiti isto takvo znanje te pristup i u Hrvatskoj.

Proširivanje ponude...

image

Bebe uživaju u sretnoj igri dok su mame na postnatalnim vježbama

Osobni Album

Zahvaljujući suradnicima imaju mogućnost proširivanja svoje ponude, što im omogućuje da budu što stručniji u pristupu svojih brojnih ponuđenih usluga: od klasične masaže, do baby masaže, masaža za trudnice, tretmana abdomena, radionica pripreme za porod i postpartum, prenatalnih i postnatalnih vježbi, savjetovanja i posudbe nosiljki za bebe, vježbi za djecu od 1. do 3. godine.

Ovaj centar sjajan je izbor za sve buduće mame, ali i one kojima je nedavno podarena ta uloga, zbog brojnih korisnih edukacija i vježbi koje će im biti od neizmjerne pomoći da ostanu zdrave i fizički spremne, ali i psihološki pripremljene, na sve izazove koji dolaze uz period trudnoće i nakon porođaja.

image

Prenatalne vježbe kao priprema za porod

Osobni Album

- Naš cilj je informirati i educirati žene, da znaju koja su njihova prava i kako komunicirati s osobljem, ali i da se znaju izboriti za sebe. Potičemo žene da naprave porođajni plan i da s osobljem bolnice prođu taj porođajni plan te da ga se drže ukoliko ne postoje rizici. Bonding je također iznimno važan i za mamu i za bebu, da beba po porođaju provede sat vremena na majčinim prsima. Na taj se način smanjuje rizik za postporođajnu depresiju, a i beba je mirnija i bolje doji, istaknula je Eva Gerner.

Prenatalne vježbe...

image

Baby masaža za zdravstvene i emocionalne benefite

Osobni Album

Tijekom trudnoće idealno je dva do tri puta tjedno dolaziti na vježbe. Iako su vježbe grupnoga karaktera, skupine su male i obuhvaćaju najviše šest trudnica, kako bi se osigurao individualni pristup svakoj trudnici. U trudnoći može vježbati svaka žena nakon navršenih 12 tjedana uredne trudnoće, uz odobrenje ginekologa. Ispričale su nam kako nekada čak i ginekolozi upute trudnice na vježbanje, što im je iznimno drago jer je i medicinsko osoblje prepoznalo njihov rad i viziju da žele raditi paralelno s njima, a ne protiv njih. Trudnice smiju vježbati sve do poroda, iako ih većina posustane u zadnjem mjesecu trudnoće...

image

Pozitivne afirmacije za period trudnoće i poroda

Andrea Kršlović

- Na prenatalnim vježbama prvenstveno pokušavamo usvojiti optimalnu strategiju disanja, što je trudnicama bitno za trudnoću, ali i nakon poroda, za što brži oporavak trupa. Obraćamo pozornost na pravilnu posturu tijela tijekom stajanja, ležanja i sjedenja. Veliki je fokus i na fleksibilnosti kukova, a pripremamo i mišiće zdjeličnoga dna za porod kroz vježbe disanja. Ne radimo Kegela kako bi neki pomislili na prvu, već vježbamo cijelo tijelo s trakama, bučicama, utezima, loptama – i to se sve odnosi na cjelokupnu psihičku i fizičku pripremu za porod. Ponekad se žene nađu u grupi s drugim ženama, a da trenutno nemaju nikoga bliskog tko je trudan, tako da se međusobno povežu i ujedno stvaraju lijepa prijateljstva, ispričala nam je Ivana Mamić.

Priprema za porod uz doulu

image

Spa oaza u zoni za masažu i opuštanje

Andrea Kršlović

U pripremi za porod, žene se često ne boje u tolikoj mjeri boli, koliko poteškoća koje proizlaze iz loših iskustava i negativnih priča s poroda koje kruže u velikome broju. Često se događa da žene budu zabrinute zbog nedostatka prava glasa kao pacijenta u bolnici, ali usprkos tomu, u Oblačiću ulažu trud kako bi ženama ukazale na to da mogu biti aktivne sudionice u procesu poroda. Kao tim pokušavaju ih uvesti u cijelu pozadinsku priču o porodu; o tome kako sve izgleda od samoga prijema u bolnicu pa nadalje, tako da su u konačnici informirane, ali i samopouzdane.

Ivana je kao doula dostupna svim ženama koje vježbaju kod nje putem poruke ili poziva, ako im zatreba podrška u pripremi za porod, a opisala nam je i što sve radi ukoliko je angažiraju kao doulu.

“Brojne su prednosti baby masaže: brži psihomotorički razvoj, smanjeni grčići, bolji kontakt putem dodira s majkom te produbljena povezanost s roditeljima kroz taj ritual.”- Eva Gerner...

- U vrijeme pred porod dolazim kući, nekada je samo potrebno da sam tamo, da se žena osjeća sigurnom i da zna da može računati na mene. Ponekad je potrebno da je hrabrim, masiram, provodim određene tehnike ukoliko primijetim da su trudovi nepravilniji nego što bi trebali biti. Često se radi o tome da se beba nije skroz dobro namjestila pa radimo vježbe otvaranja zdjelica gornjega otvora, da bi se beba bolje namjestila. Žena uvijek sama odlučuje kada želi otići u bolnicu, iako ja mogu nježno sugerirati da mislim da je vrijeme za to. Tada ili ja odem s ženom u bolnicu, ili partneri budu pratnja. A vrlo sam često i partnerima pomoć jer oni ne znaju što bi točno radili na porodu, ali kada nauče svoju ulogu, onda im to ipak puno znači. Jako je bitno da muškarac tijekom poroda svojoj ženi pruži ljubav, sigurnost, oksitocin. Atmosfera koja je potrebna za napraviti bebu identična je onoj koja je potrebna za roditi bebu, naglasila je Ivana.

Tehnike disanja

Razgovarali smo o mnoštvu tehnika disanja tijekom poroda, a u aktivnoj fazi poroda, kada su žene većinom još kod kuće, preporuka je da dišu u trbuh te je vrlo važno da imaju opuštenu čeljust i grlo jer je to ključno za opuštenost čitavoga tijela, posebice cerviksa. Također je preporučljivo da puštaju glas iz dubine duše jer to može pomoći u opuštanju mišića. Što se tiče kretanja, trebaju pronaći položaj koji im najviše odgovara te provoditi čim više vremena na zahodu jer se tamo cerviks prirodno najviše opušta. Kada žene dođu u bolnicu, primalja im daje upute za disanje, a tada se već radi o ubrzanome disanju koje je potrebno kako bi se lakše izdržale kontrakcije maternice. Naglasile su kako je ovo potpuno drugačije disanje od onoga koje žene uče na prenatalnim treninzima, tada se baziraju na pravilno disanje.

- Uvijek dajem upute ženama da kažu partnerima ako ne znaju što bi radili na porodu, da samo prate kako žena diše za vrijeme trudova, istaknula je Ivana.

Baby masaže...

S baby masažama može se krenuti već od prvih dana, primalja Eva može doći u kućnu posjetu čim bebe budu otpuštene iz bolnice, ali joj se u praksi pokazalo najboljim da masaže krenu na bebama s navršenih 2 mjeseca. Bebe se najčešće masira prirodnim uljima, a kao najpopularnije se izdvaja bademovo ulje. Međutim, u ponudi imaju i specijalno osmišljen prirodni pripravak ulja, koji je izradila aromaterapeutkinja, a osmišljen je posebno za bebe i miriše na lavandu.

- Demonstriram masažu na lutki, a roditelji sami masiraju svoju bebu te kasnije dobiju upute kao podsjetnik za masažu kod kuće. Tečaj traje otprilike tri tjedna, a nalazimo se dva puta tjedno. Brojne su prednosti baby masaže: brži psihomotorički razvoj, smanjeni grčići, bolji kontakt putem dodira s majkom te produbljena povezanost s roditeljima kroz taj ritual. Mame na ovome tečaju dobiju mnoštvo raznih informacija, koje nisu vezane samo uz baby masažu, već govorim i o prehrani beba, barefoot obući, prvoj pomoći, osnovama babyhandlinga. To bude jedan sveobuhvatan pristup o njezi novorođenčeta, pojasnila nam je Eva.

Kućni porodi su siva zona, ali su sve češći

Na kućnim porodima bebe često dolaze na svijet bez plača. Rađaju se u tišini, najčešće u bazenu, okružene majčinim mirisom, glasom i otkucajima srca. Takva mirna atmosfera utječe na bebinu opuštenost i nastavlja se kroz njezin život. Iako su kućni porodi u Republici Hrvatskoj siva zona, postoje nade za promjenu takvoga stanja jer su kolegice iz Zagreba preuzele inicijativu i aktivno se zalažu za promjene u zakonskoj regulativi.

Atmosfera koja je potrebna za napraviti bebu identična je onoj koja je potrebna za roditi bebu, naglasila je Ivana...

..

- Idealno bi bilo da u Zadru postoji kuća za porode, upravo iz razloga jer se stalno spominje sigurnost kućnih poroda. U Zadru ima sve više kućnih poroda, za vrijeme korone dogodio se boom. Uvjeti za to su iznimno uredna trudnoća i potpuna informiranost žene o svim opcijama, pa i o mogućnostima transfera u bolnicu ukoliko primalja tako odluči. Bitno je napomenuti da tijekom kućnoga poroda primalja povremeno prati bebinu vitalnost pomoću CTG-a i dopplera. Primaljski timovi najčešće jesu iz inozemstva, ali sada već postoje i u Hrvatskoj. Mi u timu za kućne porode imamo angažiranu i patronažnu sestru, tako da žena na raspolaganju ima doslovno sve što joj može zatrebati. Nabavili smo i svoj bazen za porođaje početkom godine i već su dvije bebe ugledalo svjetlo dana u tom bazenu, ponosno je kazala Ivana.

Savjeti za postpartum period

Vezano uz postnatalnu njegu, savjetuju majkama da angažiraju pomoć oko kućanskih poslova i pripremanja hrane, kako bi se mogle opustiti i uživati u povezivanju s bebom tijekom tog osjetljivog perioda. Preporučaju majkama da leže i odmaraju najmanje dva tjedna kako bi pripazile na zacjeljivanje rane unutar tijela. Što se tiče vježbanja, preporuke su da se krene najranije tri mjeseca nakon poroda, ali na vrlo nježan način, kako bi se poštovao proces oporavka tijela nakon trudnoće i poroda. Bebe su i više nego dobrodošle na trening sa svojim mamama, a mogu koristiti brojne igračke koje će ih zabaviti dok mame vježbaju. Jedna od stručnih suradnica studija je i Laura Smoljan koja vodi Studio I. Žene počniju s blagim postnatalnim vježbama kod Ivane, a poslije mogu prijeći i kod Laure na intenzivnije treninge...

TRI SAVJETA ZA NOVE MAJKE

Eva: Sve će biti u redu.

Ivana: Vjeruj u svoje tijelo i budi nježna prema sebi.

Laura: Pošalji muža na pripremu za postpartum.

Trudnoća i majčinstvo nevjerojatno su predivni periodi u životu žene, no s njima dolaze i brojni izazovi. Osnaživanje majke u postpartumu uključuje i edukaciju o dojenju jer podrška u tome dijelu može biti ključna za uspješno dojenje. U Zadru trenutno postoje dvije savjetnice za dojenje koje su na raspolaganju ukoliko dođe do potrebe. Izuzetno je pohvalno, ali i ohrabrujuće, što u našem gradu postoji ovakav centar za edukaciju trudnica i majki, gdje žene mogu pronaći podršku, savjete i vježbe koji će im pomoći da se lakše nose sa svim promjenama koje ti periodi donose. Tomu svjedoče i brojne zahvalne klijentice koje ističu kako im je usluga koju su dobile izuzetno pomogla u očuvanja zdravlja i psihičke ravnoteže u tako važnom i ranjivom životnom razdoblju.

image

U ponudi su i brojne igračke za bebe

Andrea Kršlović
03.05.2023., 13:28h
16. svibanj 2024 11:35