Zt
StoryEditor
NIKAD RANIJA BERBA

2024. bit će godina vina za pamćenje koja će se tražiti godinama

Godina je imala niz prednosti kao godina gotovo bez bolesti, u kojoj se prikupio izniman šećer, pa će vina biti alkoholno moćna, visokih ekstrakata, dakle rekli bi iznimnog grožđa. No, upozorila bih i na probleme. Ovo dovodi visoke parametre šećera u fermentaciji, dakle zahtjevnu fermentaciju, pa niske kiseline. Imamo i previše polifenola u bijelim sortama, pa valja računati na manu vina zvanu pinking, a on je moguć zbog jakog UV zračenja

Diljem Hrvatske ali i Europe uvelike se govori o berbi grožđa, u mnogim krajevima zbog klimatskih prilika o najranijoj berbi ikad. Sušu i iznimno visoke često rekordne temperature bilježimo i ovdje pa smo krenuli vidjeti što je s ovdašnjom berbom. Naravno da treba napomenuti da ovdje na relativno malom prostoru županije imamo iznimne razlike u tlima počevši od kamenitog tla Korlata, vinograda Bože Bačića nad Asserijom ili PZ MasVina na mljevenim vapnencima, preko specifičnosti Nadinskog blata, uobičajenih polja s crvenicom do lesa odnosno kako se ovdje kaže pržina Smilčića, Privlake i sl. I u godini smo kada je teško raditi usporedbe s katastrofalnom lanjskom godinom šteta i boleština, kada je urod bio opao za 40%. Početno je reći da je berba ne tek počela već i ponegdje i poodmakla.

Upozorenje na opasnosti od ekstrema

Nikolina Paleka enologinja je i voditeljica ovdašnje Uprave za stručnu podršku i razvoj poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede a kaže nam:

- Berba je počela u kamenim tlima iznenađujuće rano. Kad usporedim realnu statistiku za zadnje tri godine ova godine s vremenom se poklapa s 2022 također sušnom s ranom berbom. Mnoge su sorte i tada vrlo brzo pristizale za berbu gotovo identično. Ali ove je godine berba ranija za dva tjedna u odnosu na 2023. Odradila sam 20 berbi pa mogu reći da krene nekad i ranije nego sada, a znale su se poklopiti godine kad se slože Merlot, Syrah i Cabernet gotovo istovremeno. Naravno da to ovisi o mikrolokaciji kao i vodi i ampelo tehnici, odnosno kako su radili. I s navodnjavanjem se loze gotovo potpaljuju. Budućnost ovakve sušne godine nam kaže da bez vode od toga nema ništa. Godina je imala niz prednosti kao godina gotovo bez bolesti, u kojoj se prikupio izniman šećer, pa će vina biti alkoholno moćna, visokih ekstrakata, rekli bismo iznimnog grožđa. No, upozorila bih i na probleme. Ovo dovodi do visokih parametara šećera u fermentaciji, dakle zahtjevnu fermentaciju, pa niske kiseline. Imamo i previše polifenola u bijelim sortama, pa valja računati na manu vina zvanu pinking, a on je moguć zbog jakog UV zračenja. Kod povećanih šećera, mislim ne na glukozu već visoku fruktozu, fermentacija će biti otežana. Dakle, ističem i ovu drugu stranu ovogodišnje berbe. Ona će u količinama biti viša nego lani, koliko god je lanjska bila manja nego prethodne. Ipak, radmani iskorištenja će biti manji zbog suše. Vina će biti bogata ekstraktom, visoko alkoholna, bez bolesti. No, valja upozoriti i na moguće probleme. Lani smo imali jedan ekstrem s bolestima i padom uroda, sada drugi, i napomena je da se valja značajno posavjetovati s enolozima i poslušati struku, jer i ova, načelno vinogradarima iznimna godina, može nositi svoje probleme, ističe Nikolina Paleka, voditeljica uprave za stručnu podršku i razvoj Ministarstva poljoprivrede.

Kako u berbe pod 35 stupnjeva i UV zračenjem?

- Što reći kad se istovremeno kupanjem u moru traži kakvo takvo osvježenje, a valja brati. Vidimo da je u 10 sati, a o sredini dana da ne govorim, brati gotovo nemoguće. Dakle, ostaje rano jutro, ali je ono prekratko. A što reći ljudima, da beru noću, komentira Paleka pojave koje ne posustaju.

image
Zt

“Lani smo imali jedan ekstrem s bolestima i padom uroda, sada drugi, i napomena je da se valja značajno posavjetovati s enolozima i poslušati struku, jer i ova, načelno vinogradarima iznimna godina, može nositi svoje probleme

Nikolina Paleka

U Zadarskoj županiji najranija masovna berba ikad

Među članovima Udruženja vinara Zadarske županije, berba grožđa je u punom jeku.

- Berba? Mi beremo već više od 10 dana, odnosno od 9. kolovoza. Najranije ili ne? Ma mi smo lani, recimo, Muškat žuti za suhu izvedbu brali već 3. kolovoza, ali ovo je generalno najranija masovna berba ikad, ističe Radoslav Bobanović, predsjednik Udruženja.

Kad kažete masovna berba, onda vjerojatno mislite na to da se sustiglo više sorti?

- Sastavilo nam se gotovo sve, tako da s berbom od tog 9. kolovoza ne stajemo i jedva stižemo. Uz Muškat, tu je i uobičajeno rani Chardonnay, ali se sastavio i Syrah, Merlot, pa i Crljenak, odnosno gotovo sve introducirane i dio naših sorti. Nisu još recimo Plavina, Babić, donekle Cabernet Sauvignon, iako je i on tu skoro. Naravno, mi smo u kamenjaru, a i puno ovisi o navodnjavanju.

Kakva će biti ovogodišnja berba po količini i kakvoći?

- Neki kažu da će ovo biti godina za pamćenje i najbolja za vino. Mi, kad su količine u pitanju, očekujemo jednu dobru berbu, istina zbog toliko suše bit će nešto manje zrna i cijeđe, ali dobra urodna godina, pogotovo mnogima koji su lani zbog nepogoda imali ogromne manjkove. Mi smo ih teškim radom i mukom lani uspjeli svesti na nekih 5%, dok ove godine očekujemo nekih 5% više. A grožđe je po svemu vrhunsko. Dakle očekivano urodna godina uz bolje parametre za vina, zaključuje Bobanović.

image
Damir Maričić
image
Velimir BrkiĆ

“Mi beremo već više od 10 dana, odnosno od 9. kolovoza. Najranije ili ne? Ma mi smo lani, recimo, Muškat žuti za suhu izvedbu brali već 3. kolovoza, ali ovo je generalno najranija masovna berba ikad

Radoslav Bobanović

Optimizam vinogradara i vinara

Sve u svemu, među vinogradarima i vinarima vlada optimizam. Nakon lanjske godine, kada je od nepogoda i bolesti valjalo teškom mukom spašavati urod, ove je godine stanje puno bolje. I za razliku od lanjske godine, kada je nakon svog tog truda trebalo i mnogo truda i znanja za izvući kvalitetu vina iz tadašnjeg grožđa, ove godine bi ta kvaliteta trebala biti za pamćenje, odnosno ljubiteljima vina na preporuku da zabilježe ovu godinu i ubuduće traže vino iz ove berbe. No nije na odmet upamtiti riječi Nikoline Paleke koja upozorava i na tegobe koje prate i ovakve berićetne godine i traže od vinara u podrumarskom radu veliku koncentraciju i poštovanje struke.

01.09.2024., 16:27h
:
Damir Maričić
16. rujan 2024 11:22