4241
StoryEditor
Recept dana

Inšavor (saur) od srdela

Srdele očistiti od ljusaka i utrobe, zatim pobrašniti i ispržiti u većol količini maslinovoga ulja. Kad su pržene, izvaditi ih i ocijediti, a na ulju zažutiti isječenu kapulu pa joj dodati usitnjeni luk, peršin, lovorove listove i svježe grančice ružmarina. Preliti s kvasinom koju ste razrijedili s nešto vode i zatim oko 5 minuta na laganoj vatri kuhati. Pustiti da se ohladi i onda s time preliti srdele. Po potrebi dodati još maslinovoga ulja da sve bude skroz prekriveno i marinirati barem 12 sati prije serviranja.

Ovo je tradicionalni recept i način kojim su se još od davnih vremena svuda uz jadransku obalu čuvale srdele i druga, pretežito plava riba da dulje potraje. Ovaj recept je, naravno, samo jedna od mogućih inačica jer nemoguće bi bilo i pobrojiti sve načine na koje se pripremalo ovo zdravo, ukusno, a isto tako i jednostavno, da ne zaboravimo kazati i jeftino jelo. Postoje, primjerice, recepti koji uopće ne uključuju kapulu, a postoje i varijante koje rabe različite vrste aromatičnog bilja za začin, ili ovima koje su u receptu nabrojene i koje su najčešće, prirodaju još, vlasac, timijan, motar, mažuran i slično.

Također treba reći da bi ovo bilo jedno od jednostavnih i brzih jela koje bi trebalo imati veću primjenu u ugostiteljskoj ponudi, pogotovo ako se zna da ga nude u - Beču!

Vrijeme pripreme:
60 min.

SASTOJCI

SVJEŽIH SRDELA 1000 G.,

2 DL MALSINOVOG ULJA,

KVASINE 1 DL,

200 G. KAPULE,

70 G. PERŠINA,

60 G. BIJELOG LUKA,

5 LOVOROVIH LISTOVA,

2 GRANČICE RUŽMARINA

07.09.2024., 11:32h
16. rujan 2024 21:18