Zbog svojih hidratantnih i antioksidativnih svojstava, šipak je čest sastojak u kozmetičkim proizvodimaPixabay
StoryEditor
MOĆNI NAR

Teško se čisti, ali je izvrstan za zdravlje

Šipkov sok sadrži veće razine antioksidansa od većine ostalih voćnih sokova. Sadrži i tri puta više antioksidansa od crvenog vina i zelenog čaja. Antioksidansi u soku od šipka mogu pomoći u uklanjanju slobodnih radikala, štite stanice od oštećenja i smanjuju upale. Sok jednog šipka sadrži više od 40 posto ljudske dnevne potrebe za vitaminom C

Šipak, mogranj ili nar (Punica granatum) je grm ili malo drvo koje uspijeva u toplijim krajevima. Polulistopadna je biljka, za vrijeme blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za vrijeme oštrijih, izgubiti sve listove. Stanište šipka je osunčano s visokim temperaturama, tlo vodopropusno, jer ne voli mnogo vlage. Plod veličine jabuke je žućkasto-crvene boje, a kora je kožasta i ne jede se. Unutar ploda nalaze se jestive, slatke i sočne sjemenke koje imaju po jednu ovalnu košticu.

Supermoći šipka

Šipkov sok sadrži veće razine antioksidansa od većine ostalih voćnih sokova. Sadrži i tri puta više antioksidansa od crvenog vina i zelenog čaja. Antioksidansi u soku od šipka mogu pomoći u uklanjanju slobodnih radikala, štite stanice od oštećenja i smanjuju upale. Sok jednog šipka sadrži više od 40 posto ljudske dnevne potrebe za vitaminom C.

Šipkov sok nedavno je bio glavna vijest kada su istraživači otkrili da može pomoći zaustaviti rast stanica raka prostate, iako su rezultati preliminarni.

Smatra se da visoka koncentracija antioksidansa u šipku zaustavlja napredak Alzheimerove bolesti i štiti pamćenje.

Sok od šipka smanjuje upalu u crijevima i poboljšava probavu, pa je u prehrani koristan osobama s Crohnovom bolešću, ulceroznim kolitisom i drugim upalnim bolestima crijeva. Iako postoje sukobljena uvjerenja i istraživanja o tome pogoršava li sok od šipka simptome proljeva, većina liječnika preporučuje ga izbjegavati dok se ne osjećate bolje i simptomi se ne smire. Šipkov sok može pomoći smanjiti upalu u cijelom tijelu i spriječiti oksidativni stres i oštećenja.

Flavonoli u soku od šipka mogu pomoći blokiranju upale koja pridonosi osteoartritisu i oštećenju hrskavice.

Sok od šipka smatra se najboljim sokom za zdravlje srca, jer poboljšava protok krvi i spriječava arterije da postanu krute i zadebljane. Ali, šipak može negativno reagirati na lijekove za krvni tlak i kolesterol, pa je, prije konzumacije, obvezno posavjetovati se s liječnikom.

Zbog vitamina C i E i drugih hranjivih sastojaka koji pojačavaju imunološki sustav, konzumacija šipka djeluje na organizam antibakterijski i antivirusno.

Prema nedavnoj studiji, pijenje 2,5 dcl soka od šipka dnevno može poboljšati učenje i pamćenje. Koncentracija antioksidanata i sposobnost utjecaja na oksidativni stres, može pomoći kod plodnosti.

Sok od šipka tradicionalno se koristio kao lijek za dijabetes na Bliskom Istoku i u Indiji, pa može pomoći u smanjenju otpornosti na inzulin i snižavanju šećera u krvi.

image

Sjemenke šipka se dodaju u jogurt, zobene pahuljice ili smoothieje za dodatnu nutritivnu vrijednost

Pixabay
image

Prema nedavnoj studiji, pijenje 2,5 dcl soka od šipka dnevno može poboljšati učenje i pamćenje

Pixabay

Šipak u kuhinji

Šipak je izvrstan dodatak raznim jelima. Može se koristiti u salatama, jer daje svježinu i hrskavost. Sok od šipka je popularan napitak bogat antioksidansima, a može se koristiti i kao baza za marinade i preljeve. Sjemenke šipka se dodaju u jogurt, zobene pahuljice ili smoothieje za dodatnu nutritivnu vrijednost. Također se koristi u pripremi slastica, poput kolača i sorbeta, gdje njegova slatko-kisela nota dolazi do izražaja.

Sastojak u kozmetici

Zbog svojih hidratantnih i antioksidativnih svojstava, šipak je čest sastojak u kozmetičkim proizvodima. Ulje šipka koristi se u kremama i serumima za lice, a pomaže u borbi protiv starenja kože i smanjenju bora. Ekstrakti šipka nalaze se u losionima i gelovima za tijelo, jer pružaju hidrataciju i zaštitu od slobodnih radikala. Maske za lice sa šipkom pomažu u revitalizaciji kože, čineći je glatkom i sjajnom. Koristi se i u proizvodima za njegu kose, za jačanje i hidrataciju vlasišta.

Zimski cheesecake od šipka

Sastojci:

1 kg nemasnog svježeg sira

20 dag šećera

4 jaja

2 vrećice pudinga od vanilije

180 ml ulja

20 dag sirnog namaza

4 žlice kakaa

12 žlica sirupa od šipka

3 listića želatine

Priprema:

Nemasni svježi sir, šećer, jaja, puding, ulje i sirni namaz dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu podijelite u dva dijela. Jednom dijelu dodajte 4 žlice sirupa od šipka, a drugom kakao. Dobro izmiješajte obje smjese, te ih zatim naizmjenično lijevajte u lim. Pecite oko 50 minuta na 180 º. Želatinu potopite u hladnu vodu dok se ne omekša. Ocijedite je i dodajte sirupu od šipka kojeg ste prethodno razrijedili s 15 ml vode i zagrijali. Miješajte dok se sok ne učvrsti. Prelijte preko kolača i ostavite barem 2 sata u hladnjaku prije posluživanja.

image

Šipak u salatama daje svježinu i hrskavost

Pixabay

Mediteranska salata sa šipkom

Sastojci:

4-5 šalica (600-700 g) manjih rajčica (ili kombinacija cherry i običnih rajčica)

1 crvena paprika

1 veći šipak, cca 1 puna šalica sjemenki šipka

1/4 šalice maslina

2 srednja režnja češnjaka

1 žlica javorovog ili agavinog sirupa

3-4 žlice maslinovog ulja

2-3 žlice soka od limuna

1 žlica origana, bosiljka ili drugog začinskog bilja po želji

sol, papar po želji

Priprema:

Rajčice, papriku, luk narezati na manje komadiće, pomiješati u velikoj zdjeli i ostaviti sa strane. Dodati sjemenke šipka.

Dressing za salatu:

Dodati usitnjeni češnjak, limunov sok, javorov/agavin sirup, maslinovo ulje, začine i dobro promiješati. Preliti preko salate i lagano promiješati. (ZT)

27.10.2024., 09:18h
28. listopad 2024 02:42