Elena Rapan, vlasnica obrta Hora, ističe se kao strastvena zagovornica homeopatije i holističke medicine proširene Bachovim cvjetnim esencijama. Njezina predanost holističkoj medicini nije samo posao, već način života koji pacijentima pruža svestran pristup dobrobiti tijela i uma.
Njezino stručno područje proširuje se na testiranje intolerancije na hranu koristeći elektroakupunkturne uređaje koji otkrivaju individualne potrebe pacijenata. S vremenom je oplemenila svoju ponudu umjetnošću pripreme sirovih slastica, putem kojih ne samo da zadovoljava i najveće sladokusce, već i promiče svijest o važnosti pravilne prehrane za cjelokupno zdravlje.
Ravnoteža uma, emocija i tijela
Još kao tinejdžerka razvila je strast prema temama o zdravlju i vitalnosti.
- Vrlo rano sam krenula u potragu za svojom idealnom prehranom. Prije svoje 20. godine postala sam vegetarijanka, ne iz etičkih uvjerenja, već mi se stvorila averzija na sirovo meso koje kasnije nisam mogla jesti kad bi se termički obradilo. Ne smatram da je to optimalan izbor, ali moj je organizam iz nekog razloga donio takvu odluku, započinje Elena.
Putem svojih postupaka i pristupa holističkoj medicini nastoji stvoriti unutarnji balans koji pruža osjećaj sigurnosti i kontrolu nad vlastitim dobrostanjem.
- Zdravlje uključuje ravnotežu uma, emocija i tijela. Zato sam instinktivno odabrala postati homeopat. Upravo homeopatija resetira sva tri aspekta, vraća vitalnu silu u potpuni kapacitet. Iznimno mi je važno i stanje fizičkog tijela - da je vitalno i snažno. Zato godinama vježbam - zumba, pilates, vježbe snage, a trenutno sam zaljubljena u Pole dance. Kad stižem, vikendima, osvajam vrhove Velebita, dugo pješačim, bicikliram, a u moru uživam svaki dan šest mjeseci u godini, ističe Elena.
Od posta do raw veganstva
U ranim tinejdžerskim godinama upustila se u svijet eksperimentiranja u kuhinji, a vrlo je brzo počela i pripremati ukusne obroke za svoju obitelj.
- Jako sam voljela raditi s kremastim kolačima, dizano tijesto mi nije bilo osobit izazov, iako danas guštam u procesu izrade sourdough kruha, koji je zahtjevan i dug. Krajem 90-ih sam u veliku, debelu bilježnicu počela prepisivati recepte i lijepiti razne isječke. I danas je koristim i nadopunjavam. Ljubav prema kužinavanju nikad nije jenjala, rezultirala je otvaranjem bloga Ćakula o spizi. Danas je taj profil zatrpan fotografijama sirovih slastica. Jako volim mediteransku hranu i nastojim taj koncept implementirati i kroz sirovu prehranu, naglašava Elena.
Tijekom razdoblja lockdowna, pronašla je dovoljno slobodnog vremena kako bi se posvetila postu na vodi što ju je dovelo do toga da je postala veganka koja jede isključivo sirovu hranu.
- Idealni uvjeti za taj pothvat je da možete biti doma i odmarati dok se odvija proces detoksikacije. Krenula sam i izdržala šest dana u komadu. Tražeći informacije i savjete kako odraditi post, a da ne stresirate tijelo nailazila sam na priče sirovih vegana. To je skupina ljudi koja više od ostalih konzumira detoks programe. Ušla sam u taj svijet i zakoračila u raw plant based metodu prehrane. Dvije godine jela sam samo sirovo voće i povrće, uz malo orašastih plodova. Bilo je to zanimljivo putovanje na kojem sam testirala svoju samodisciplinu. Htjela sam vlastito iskustvo, željela sam saznati je li to dugoročno održivo. Nije, barem u našem klimatskom području, objašnjava Elena.
Tajna toga vrlo je jednostavna, a podsjeća nas na snagu pronalaska rješenja u onome što nam je već poznato i dostupno.
- Idealna je prehrana ona s organskim namirnicama iz svog podneblja u periodu kada im je sezona. Samo pratimo cikluse prirode i po njima usklađujemo svoj obrok. Smiješno je da kupujemo avokado, chia sjemenke i papaju dok izbjegavamo npr. srdelu, maslinovo ulje ili sirovo pašno mlijeko, ističe Elena.
Izrada sirovih kolača
Tražeći ravnotežu između ukusa i nutritivne vrijednosti, Elena je uspješno spojila zadovoljstvo slatkim okusima sa svojim holističkim pristupom prehrani.
- Tražila sam recepte po Internetu i kad sam shvatila tehniku sirovih torti, krenula sam u izradu. Nikad nisam napravila ni jednu po tuđem receptu, čak ni u početcima. Kao pravi vodenjak jako sam maštovita, barem u ovom segmentu. Odmah sam eksperimentirala i nakon prvih probnih torti znala sam da je to ono što želim raditi. Momentalno sam u obrtnicu dodala stavku izrade sirovih kolača, objavila na mrežama da primam narudžbe za prodaju. I krenuo je boom, prisjeća se Elena.
Nastoji unaprijediti kvalitetu svojih sirovih slastica dosljednom upotrebom organskih sastojaka kad god je to moguće.
- Koristim prirodne boje kao plavu i zelenu spirulinu, kurkumu, prah cikle, kao i organske arome vanilije, i nerafinirana ulja. Nastojim zadržati kvalitetu i reputaciju koju sam stekla i nikad ne “fušarim”. Za neke slojeve koristim dehidrator na 42 stupnja jer je to temperatura na kojoj je namirnica i dalje u kategoriji sirove. Ako stavim u kremu rum ili prženi lješnjak onda to napomenem jer to nije 100 % sirovo. U ovom poslu nema varanja, ljudi brzo primijete da su izigrani, a tako gubite klijente zauvijek, kaže Elena.
Koristi voće dostupno na našim plantažama
Njena je mašta često popraćena inovativnošću, njezina kreativnost teče slobodno, često izlazeći iz zadanih okvira.
- Torte me ograničavaju jer se moram prilagoditi narudžbi. Monoporcije radim tjedno, iz glave, uvijek i iznova neke nove kombinacije. Tu se kreativno izražavam, pripremam slojeve po nekoliko dana dok ih ne spojim u cjelinu kugle, tarta, dijamanta, fingersa, kupole, kocke, objašnjava Elena.
Najviše uživa u vlastitoj sirovoj čokoladi, preferirajući je nad kremastim opcijama.
- Radim je sa samo tri sastojka u bazi, a nadograđujem s detaljima jestivog cvijeća, sušenog voća, orašastih plodova, kaže Elena.
Iako je spremna ispunjavati specifične zahtjeve klijenata, ne odstupa od svojih visokih standarda i kreativnih vrijednosti.
- Morate imati taj touch za okuse, ne ide sve sa svačim, ja ga imam urođeno i neću prihvatiti narudžbu u kojoj neću postići simfoniju okusa. Jako sam tvrdoglava i kritična u ovom poslu, vrlo sitničava i osjetim note koje drugi ni ne primijete i to me frustrira i bode u oči. Izbjegavam raditi s tropskim voćem kao što su ananas, papaja, mango, već forsiram voće dostupno na našim plantažama, objašnjava Elena.
Mediteran u slasticama
Njezina kulinarska umjetnost postiže poseban šarm dodavanjem okusa i aroma koji odražavaju bogatstvo i ljepotu mediteranskog podneblja.
- Prokrijumčarim u njih maslinovo ulje, papar, lavandu, ružmarin, cvijet soli. Koristim smokvu, rogač, neprskanu limunovu i narančinu koricu, to su mi najdraže note. Imam veliki problem s obuzdavanjem kreativnosti, ne mogu se striktno držati recepture. Svaku tortu radim iz glave, tako da nikad nije identična kao prethodna s istim okusima. Neprestano mi naviru ideje i stvaram nove kombinacije, rijetko se vraćajući na stare recepte. Možda bih trebala biti ustaljena, imati šprancu, kolače i torte po svom imenu i određeni broj okusa koji imam u ponudi, ali ne mogu. Volim inovacije, šarenilo, slobodu izričaja, ističe Elena.
Slijedi zlatno pravilo zadržavanja visoke kvalitete u svom radu. U slučaju pogreške ne oklijeva ispričati se i uložiti dodatne napore kako bi nadoknadila eventualnu štetu.
- Bacila sam dosta krema jer nisam bila zadovoljna i nisam ispunila svoje visoke kriterije. Najčešća greška se dogodi zbog loše skladištene sirovine u trgovini. Kokosovo ulje mi je trn u oku, zna poprimiti gorak okus i upropastiti cijeli proizvod, kaže Elena.
Njezine sirove slastice nisu isključivo vezane uz vegansku struju koja postaje sveprisutna.
- Prikladne su za sve koji iz zdravstvenih razloga ili nekih osobnih uvjerenja izbjegavaju mliječne proizvode, jaja, gluten, aditive, rafinirana ulja i šećere, margarin... Sve su to namirnice koje nećete naći u sirovim slasticama. Rekla bih da je ova grana slastičarstva hedonistička, skup i kvalitetan proizvod bogate teksture i arome, pun nutrijenata. Nakon porcije ovakve slastice nemate grižnju savjesti, vjerujte mi, zaključuje Elena.