Miran Kurspahić, TV EyeTomislav Grzunov
StoryEditor
INTERVJU S POVODOM

Glazbena odiseja Mirana Kurspahića: Od dječjih pjesmica i kazališnih dasaka do rock ‘n’ roll frontmana

Moj afinitet prema glazbi proizašao je od mog starijeg brata Mislava, koji se glazbom bavi još od svojih ranih tinejdžerskih godina. Budući da je on šest godina stariji, imao sam direktan kontakt s glazbenim svijetom od najranijeg djetinjstva preko njega. Pratio sam ga na probama i koncertima te sam odmalena bio izložen glazbi

Svi imamo neki trenutak u životu kada otkrijemo ono što nas istinski ispunjava. Za mnoge je to glazba, medij koji nas povezuje s emocijama, ljudima i iskustvima. No, rijetki su oni koji svoju strast otkriju kasnije u životu, u jednom potpuno neočekivanom trenutku. Upravo to se dogodilo našem sugovorniku kazališnom redatelju i glumcu Miranu Kurspahiću, čija je ljubav prema glazbi izrasla iz spontanog kreativnog procesa, prelazeći granice obične izvedbe i ulazeći u sferu stvaranja. Miran nam u intervjuu otkriva kako je njegovo umjetničko putovanje, koje je započelo na daskama kazališta, našlo novi smjer u svijetu melodija i ritmova.

Kako i kada ste prvi put zakoračili u svijet glazbe? Što Vas je najviše privuklo u toj umjetničkoj formi?

- Od malena pjevam, kao što to čini velik dio djece. Moj afinitet prema glazbi proizašao je od mog starijeg brata Mislava, koji se glazbom bavi još od svojih ranih tinejdžerskih godina. Budući da je on šest godina stariji, imao sam direktan kontakt s glazbenim svijetom od najranijeg djetinjstva preko njega. Pratio sam ga na probama i koncertima te sam odmalena bio izložen glazbi. Moja prava glazbena aktivnost započela je tek krajem tridesetih, početkom četrdesetih, tijekom rada na jednoj predstavi. Tada sam prvi put bio u situaciji da ne samo izvodim glazbu, nego i stvaram, što se i dogodilo dok sam pripremao jednu od svojih predstava. Taj proces koji je uključivao pisanje tekstova, komponiranje glazbe i izvedbu, me konačno uvelo u jednu novu dimenziju glazbe krajem mojih tridesetih.

Na koji način gluma utječe na Vaše glazbeno izražavanje?

- Moje glumačko, voditeljsko i redateljsko iskustvo izrazito utječu na moje glazbene izvedbe, posebno na interakciju s publikom. Zahvaljujući ekstrovertiranoj prirodi, uživam u ulozi frontmana, osobito u aktiviranju publike i maksimiziranju glazbenog doživljaja koji bend pruža. Ključno je adekvatno prenositi energiju i poticati publiku na ples i komunikaciju, što često radim s dozom humora. Bez kvalitetne glazbe, međutim, teško bih postigao željeni učinak. Smatram da TV EYE nudi izvrstan spoj snažne glazbe i duhovitih provokacija koje redovito rezultiraju odličnom zabavom.

image

Miran Kurspahić, TV Eye

Tomislav Grzunov

Postoji li neki umjetnički rad ili izvedba koja Vas je posebno inspirirala ili oblikovala kao umjetnika?

- Teško mi je izdvojiti pojedinca ili specifičan rad. Inspiraciju pronalazim u raznim oblicima - od slika i nastupa rock zvijezda do umjetničkih instalacija. Moja znatiželja je nepresušna i ona je glavni pokretač mog kreativnog stvaralaštva.

Kako vidite razvoj Vaše karijere u sljedećih pet godina? Gluma ili glazba?

- U sljedećih pet godina teško je predvidjeti što će biti s našim planetom, s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju. Nadam se da ću nastaviti stvarati u području režije, glazbe i glume. Prije svega, cijenim kreativni proces stvaranja nečega iz ničega, što me najviše motivira i veseli.

Postoje li neka specifična područja koja želite istraživati ili se razvijati?

- Trenutno me intrigiraju dva područja, koncept slobodne volje i njezina iluzornost, te umjetna inteligencija i njezin utjecaj na budućnost društva, prvenstveno iz filozofskog, znanstvenog ugla.

Kakav Vam je bio nastup pred zadarskom publikom na nedavnom Rock&Off festivalu?

- Nastup u Zadru bio je izvanredan. Ovo nam je bio drugi put. Providurova palača, iako ne tipičan prostor za rock koncerte, ispostavila se kao odlična lokacija s obzirom na brojnost i reakciju publike. Naš nastup je bio uspješan, a zadarska publika se izvrsno zabavljala, što mi je osobno pružilo veliko zadovoljstvo. Atmosfera je bila “wunderbar”.

29.09.2024., 14:09h
Zrinka burazer
29. rujan 2024 15:54