Svatko tko se voli baviti ribolovom, bio on profesionalac, sportski ili rekreativni ribolovac, treba znati, da je za svaki ribolov važan pravilan izbor ješke-mamca. Kod izbora ješke treba voditi računa, u svakom slučaju, o području ribolova, morskim strujama i vjetru, a pogotovo o ribljoj vrsti kao ulovu za kojeg smo se pripremili i opredijelili.
Kvalitetna oprema je super, ali ješka...
Kvalitetna ribolovna oprema i ribolovni alati, bili oni i najbolji, nisu učinkoviti ako izbor ješke nije dobar. Svako podneblje i ribolovno područje ima svoje posebnosti, a razne vrste riba hrane se onim što im to područje i obitavalište nudi.
Spomenuti ću jedan primjer kojeg sam doživio na ribolovnom natjecanju “Zlatni ribon” u Rovinju, gdje se lovio samo arbun (ribon) i koji je mjeren i vrednovan. Na tom natjecanju mi Zadrani, za ješku smo donijeli dagnju, lignju, velikog crva i male morske crviće. Mislili smo da je naš odabir dobar, ali pokazalo se da nam je ulov bio skroman prema ulovu ribolovaca Istarske i Primorsko goranske županije. Sjeverni Jadran, pa prema tome i more oko Rovinja, vrlo je bogato ribama, naročito arbunima-ribonima, kako ih zovu Rovinjani, ali taj “ribon” nije mnogo “nasjedao” na naše ješke. Takvo podneblje i lovno područje ima svoju ješku, koju arbuni-riboni obožavaju, a to je rak samac u kućici volka - škatar. Oni koji su lovili tom ješkom, ostvarili su bogate ulove i našli se visoko na ljestvici natjecanja. Mi smo se, na kraju, morali zadovoljiti onime što smo postigli. Međutim, propitkivanjem smo saznali, koja je tajna njihovog dobrog ulova. Za sva slijedeća natjecanja na “Zlatnom ribonu”, na kojima smo sudejlovali, pobrinuli smo se da koristimo pravu ješku, pa su nam i rezultati bili mnogo uspješniji.
Bila nam je to škola, koja je ukazala da svako podneblje ima svoje posebnosti i da riba svakog podneblja ima svoje posebne “gušte”.
Vrste ješke i njihova kvaliteta
Kad govorimo o ribolovu u našim krajevima, koristimo uglavnom ješke koje su nam pri ruci i koje možemo uvijek nabaviti. Izvjesno je da ćemo ješku birati prema načinu ribolova, ovisno lovimo li s obale ili iz brodice. Vrlo je važno i poznavati lokalitet ribolova. Najviše se koristi srdela, koja je uvijek dostupna i u ribolovu daje dobre rezultate. To je ješka koja se u ribolovu koristi od pamtivijeka. Grabežljivci, iz mnogih ribljih porodica, vrlo rado napadaju takvu ješku, zbog sočnog mesa i privlačnog mirisa s mnogo krvi. Mana ove ješke je to što je vrlo mekana mesa i lako se skida s udice. Ipak je najuspješnija. Srdela se, najvećim dijelom, koristi svježa. Može se i posoliti kako bi se postigla veća čvrstoća. Napadaju je ugori, tabinje, škrpine, ribe s morskog dna. Dobar je mamac i za zubaca, podlanicu, kantara, ušatu, kanjca, ali i sve ostale ribe. Srdela je ješka za svako vrijeme i za svaki riboloov. Srdeli možemo dodati još i papalinu i inćun. Papalina je manja od srdele, čvršćeg mesa i bolje stoji na udici.
U ribolovu se mnogo koristi i gavun kojeg vole svi grabežljivci, od podlanice, brancina do zubaca, ali i ostale vrste manjih riba. Kada koristimo gavun kao ješku, potrebno je znati da treba očistiti krljušti, jer je njihovo meso tada mekše i ribe ga rado grizu. Dok su krljušti, ribe ga teško grizu i brzo odustaju od zagriza. Očišćen, postaje pravi zalogaj.
Dagnja je najčešća ješka. Uvijek je prisutna i meso joj je vrlo ukusno, mekano i odiše posebnim mirisom. Mana joj je što je vrlo mekana i brzo i lako je skidaju manji primjerci, pa oni veći teško dolaze do nje. Mnogi je ribolovci, da bi je očvrsnuli, posole jer onda bolje stoji na udici. Mnogi koriste rastezljivi konac kojim je omotaju i pričvrste na udicu.
Crvi se režu na trake ili kolutiće
Veliki morski crv je vrlo značajna ješka s kojom se lovi na poseban način, uglavnom trapulom. Velikog morskog crva naročito obožava podlanica, a posebno fratar, ali i sva ostala bijela riba. Reže se na kolutiće ili na trake, počevši od repa prema glavi. Zna narasti i do 1,5 metar. Odlična je ješka zbog masnog mesa s mnogo krvi, čiji miris privlači svaku ribu. Teško se dolazi do njega, a kada ga se kupuje, zna biti skup mamac.
Bibi je po uspješnosti sličan velikom morskom crvu, a njegove se lovne mogućnosti cijene čak i više od velikog crva. Koristi se u ribolovu na sve predatore, od zubaca, podlanice, kantara i drugih ribljih vrsta. Može se koristiti talijanski i francuski bibi. Dok je “francuz” uspješan u ljetnim vremenima, talijanski je uspješan cijele godine. Francuski bibi može se nabaviti u komadima u kutijama, dok se “talijanac” kupuje u kilogramima. Ova se ješka može naći u trgovinama ribolovnom opremom.
Koreanac, amerikan, mali morski crvić su isto tako odlična ješka za sve vrste riba. Koreanac dolazi iz uzgoja i može biti dug i do 25 cm. Sličan mu je amerikan, koji može narasti do 50 cm, a kad ga se nareže na kolutiće i nadjene na udicu, ispušta mnogo krvi koja mami ribu. Najbolje ga je koristiti za hladnijih dana. Mali morski crvić obično se vadi u plićacima, za vrijeme oseke, i vrlo je uspješan mamac za sve male primjerke.
Lignju i sipu treba omekšati
Lignja je najučestalija ješka ribolovaca, bilo svježa ili smrznuta i do nje lako dolaze brojni ribolovci. Svježa lignja je dosta žilava i ribolovci je, prije nadijevanja na udicu, dobro istuku batom kako bi je omekšali. Najbolje je ostaviti duboko zamrznutu, jer već nakon jednog dana u zamrzivaču postaje vrlo mekana. Treba znati i da je meso lignje pokriveno vrlo tvrdom kožicom i zato, prije nadijevanja na udicu, potrebno je tu kožicu odstraniti oštrim nožićem ili alatom. Ista priprema važi i za sipu.
Kunjka, ogrc, prilipak su također ješke koje se koriste u ribolovu. Kunjka ili mušula ima svoj poseban miris, a i njezino meso je vrlo žilavo. Da bismo ga omekšali, potrebno ju je očistiti i staviti u zamrzivač 24 sata. Nakon toga postaje vrlo mekana i primamljiva ješka. Voli ju naročito podlanica. Ogrc i prilipak traže istu “terapiju”. Ogrcu se treba skinuti rožnata pločica, pa se i on koristi za ješku, ako nema druge.
Rak samac (škatar), kosmej, kozice su dostupni mamci i vrlo uspješne ješke. Treba ih potražiti, uloviti i onda koristiti za dobar ulov riba koje vole te oblike rakova i račića.
Naravno da ima još mnogo vrsta ješki, kako prirodnih tako i umjetnih, ali će svaki ribolovac, prema svom ribolovnom afinitetu, koristiti onu koja mu odgovara i s kojom će imati najviše uspjeha. Uspješan ribolov ne ovisi samo o dobroj ješki, nego i o inovativnosti samog ribolovca, kada, kako i na koji način je koristiti.