<p>Nakon ljetne kiše povrće treba okopati, oplijeviti i prihraniti</p>
Nakon ljetne kiše povrće treba okopati, oplijeviti i prihranitiShutterstock/photork
StoryEditor
U POVRTNJAKU

Koje se povrće sije i sadi u mjesecu srpnju?

U ovom mjesecu se, bez obzira na visoke temperaturne vrijednosti nastavlja sjetva i sadnja za dozrijevanje u rujnu i listopadu

Sjetva povrtnih kultura nastavlja se i u srpnju, da bi se ostvarilo dozrijevanje plodova u rujnu i listopadu.

Navodnjavanje i prihrana su ključni

Srpanj je onaj mjesec u kojem intenzivno navodnjavamo i prihranjujemo povrtne kulture te ih štitimo od bolesti i štetnika. Također, nakon obranih kultura tlo se prekopava i po mogućnosti malčira kako bi se spriječilo isušivanje vlage iz njega.

Nakon ljetne kiše povrće treba okopati, oplijeviti i prihraniti.

No, u ovom mjesecu se, bez obzira na visoke temperaturne vrijednosti, nastavlja sjetva i sadnja za dozrijevanje u rujnu i listopadu.

Vrste povrća za sjetvu i sadnju u srpnju

Krastavci posijani do polovice srpnja dospijet će za svježe korištenje i zimnicu. Ova kultura zahtijeva puno vlage pa ih redovito, bez iznimke zalijevajte te zaštitite malčem. Najbolje je krastavce sijati na mjesto na kojem je prije bio rastao grašak. Redovito ih prihranjujte. Poput krastavca, i tikvice su također pogodne za sjetvu u srpnju. Imaju iste zahtjeve za navodnjavanjem, zaštitom i prihranom kao i krastavci.

Korjenasto povrće poput mrkve, peršina, cikle i rotkve također je prikladno za sjetvu u srpnju. Pritom odaberite rane sorte koje imaju kraće vrijeme vegetacije te koje su otporne na visoke srpanjske temperature. Tlo za sjetvu treba biti rahlo i dobro drenirano. Redovito ih zalijevajte, osobito u ranim fazama rasta, a u slučaju toplinskih valova postavite mrežu za zasjenjivanje te malčirajte tlo.

Ovoga se mjeseca siju, ali i sade kupusnjače kao što su kupus, kelj, cvjetača, korabica. Prije sjetve i sadnje tlo treba obogatiti kompostom ili stajnjakom, a redovito ih treba prihranjivati dušičnim gnojivom te nešto manje kalijem i fosforom. U nedostatku kiše, obilno zalijevajte i malčirajte. Kontrolirajte štetnike jer ih u ovo vrijeme napada kupusni moljac, a zatim i muha, lisne uši, leptiri kupusari, tripsi te puževi.

Pažljivo sa salatama

Iako većina salata ne voli visoke temperature, ipak možete posijati radič, endiviju, lollo rosso, mizunu. Pritom koristite mreže za zajenjivanje ili ih posijte u sjeni većih biljaka kako biste ih, dok su vrlo mlade, zaštitili od jakog sunca. Svakako ih redovito i obilno zalijevajte.

Mahune posijane do sredine srpnja davat će obilan urod sve do prvih mrazeva. Prije sjetve ih namočite u vodu, a kasnije redovito zalijevajte i okopavajte. Kada narastu oko 15 cm, zagrnite ih zemljom te malčirajte. Ako su prilikom cvatnje temperature jako visoke, zasjenite ih jer će inače odbaciti cvijet.

MAJA CELING CELIĆ, AGROKLUB

08.07.2024., 15:56h
06. listopad 2024 14:34