Youtube
StoryEditor
VIDEOTEKA ZADARSKOG TJEDNIKA

SUSRETI S IZNIMNIM LJUDIMA (1979.) Uspjela ekranizacija knjige kojoj je žanr veoma teško odrediti

Zanimljivo je napomenuti da se u filmu pojavljuje niz glumaca iz prostora nekadašnje države, pa tako i samu glavnu ulogu Gurdjijeva tumači Dragan Maksimović, a kao dječaka, Mikica Dimitrijević, Solovjeva igra Fahro Konjhodžić, a u ulozi perzijskog derviša se pojavljuje Fabijan Šovagović

Rijetki su primjeri da ljubitelji neke knjige budu zadovoljni kako se njihovo omiljeno štivo prenijelo na filmsko platno. Stoga je posebno vrijedno ustvrditi da su “Susreti s iznimnim ljudima” (Meetings with Remarkable Men) britanskog redatelja Petera Brooka veoma uspjeli pokušaj filmske inačice istoimene knjige Georgija Ivanoviča Gurdjijeva (1866. – 1949.).

Učenje Četvrtog puta

Ovo priznanje vrijedi još puno više ako znamo da je zadaća koju je pred sebe stavio Brook bila i više nego zahtjevna. “Susreti s iznimnim ljudima”, knjiga je koju je zbilja veoma teško žanrovski odrediti; niz, kako joj i sam naslov govori, susreta i interakcija, koji su nikako ili veoma labavo povezani i koje je autor, mistik i filozof G. I. Gurdjijev imao s različitim ljudima koji su utjecali na njegov duhovni i svekoliki razvoj još od najranijeg djetinjstva do rane zrelosti.

Mistično-magički rad Gurdjijeva, općenito poznat pod nazivom Četvrti put, skup je duhovnih i ezoteričkih učenja u kojima se izlažu različite metode ‘rada na sebi’ s ciljem usavršavanja pojedinca, a posredno i društva, budući da Gurdjijev nije vjerovao ni u kakve pokušaje društvenih reformi, ako se ljudi prvo nisu sami pripremili za osobne promjene.

 

Putovanja po Aziji i Africi

Sniman 1976. – 1978. na lokacijama u Afganistanu i Egiptu, film započinje prizorom okupljanja “ashiokha”, tradicijskih kavkaskih barda, kojima je pripadao i Gurdjijevljev otac i prvim susretom, tada još dječaka Georgija s onim što će njegov kasniji i najpoznatiji učenik Petar D. Uspenski nazvati jednostavno “čudesnim”. Nadalje se u filmu prati životni put glavnog junaka, maestralno kombinirajući i što je još važnije, vjerno prenoseći, epizode iz njegove istoimene knjige u filmsku radnju.

“Priča o G. I. Gurdjijevu i njegovim putovanjima i potragom za prosvjetljenjem i unutarnjim rastom. Počinje s djetinjstvom, a zatim film prati njegova putovanja kroz središnju Aziju gdje otkriva nove razine duhovnosti pomoću glazbe, plesova i iskustvma tIk do smrti”, navodi se u kratkom sadržaju koji je priložen uz film i može se reći da je time dan točan opis onoga što očekuje gledatelja u 108 minuta ovog filmskog ostvarenja.

Zanimljivo je napomenuti da se u filmu pojavljuje niz glumaca iz prostora nekadašnje države pa tako i samu glavnu ulogu Gurdjijeva tumači Dragan Maksimović, a kao dječaka, Mikica Dimitrijević, Solovjeva igra Fahro Konjhodžić, a u ulozi perzijskog derviša se pojavljuje Fabijan Šovagović.

Sveti plesovi

Posebnu vrijednost filmu daje originalni prikaz “svetih plesova”, discipline na kojoj je Gurdjijev radio čitavog života i koje izvode stvarne skupine njegovih učenika i učenica prema pravilima koja im je ostavio njihov učitelj. Gurdjijev je autor nekoliko plesnih predstava.

“Što je to što tražiš?”, pita tako Abram Jelov svog prijatelja Georgija.

“Želim znati zašto sam ovdje,” odgovara mu Gurdjijev i u ovom kratkom dijalogu dana je najtočnija poanta ovog iznimnog filma koji svakako vrijedi pogledati.

image

susreti s iznimnim ljudima

Wikipedia

Osnovni podatci

Režija: Peter Brook

Scenarij: Jeanne de Salzmann

Producent: Stuart Lyons

Montaža: John Jympson

Glazba: Laurence Rosenthal

Glavne uloge: Dragan Maksimović, Terence stamp, Natasha Parry, Andrew Keir

Trajanje: 89 minuta

Zemlja: Velika Britanija

05.07.2024., 08:11h
08. srpanj 2024 10:48