Tanja PavićMarina Knežević
StoryEditor
TANJA PAVIĆ, MEDICINSKA PEDIKERKA

Važno je na vrijeme prepoznati gljivično oboljenje nokta jer je liječenje dugotrajno

Naučite razliku između estetske i medicinske pedikure, saznajte kako možete unaprijediti brigu o svojim stopalima i osigurati im dugotrajnu funkcionalnost

Ljeto je pred vratima i sve više nosimo laganiju i otvoreniju obuću, a ako nismo dovoljno brinuli o njezi stopala tijekom zimskih mjeseci, sad je pravo vrijeme za to. Ako Vas muče problemi s uraslim noktima ili zadebljalom kožom na stopalima, najbolji izbor je upravo medicinska pedikura.

Kako bismo saznali više o pravilnoj pedikuri i njezi stopala, razgovarali smo s medicinskom pedikerkom Tanjom Pavić, koja je praksu nakon završene srednje škole završila kod prve pedikerke u Zadru. Otkrila nam je korisne savjete, tehnike i rutine koje pomažu u održavanju zdravlja stopala te podijelila svoje stručno znanje i iskustvo.

Estetska i medicinska pedikura

- Klasična ili estetska pedikura uključuje kupku, pregled stopala, uklanjanje zadebljanja kože, oblikovanje noktiju te uređivanje stopala, njegu stopala odgovarajućom kremom te masažu i lakiranje noktiju. Ova vrsta pedikure idealna je za osobe koje imaju ispucalu kožu stopala te žele dobiti glatka i njegovana stopala, započinje Pavić.

S druge strane, medicinska pedikura preporučuje se klijenticama i klijentima koji imaju problema sa zadebljanom kožom te urasle nokte i moguće kurje oko.

- Medicinska pedikura sastoji se od kupke, pregleda stopala, uklanjanje zadebljanja kože, vađenja uraslih noktiju i kurjih očiju, oblikovanje noktiju te uređivanje stopala, njegu stopala propisanim uvjetima (krema, kapi za sprječavanje uraslih noktiju, antibiotska krema za gljivice) te masažu stopala, kaže Pavić.

Medicinska intervencija

O njezi stopala možemo brinuti i sami, ali i njegovana stopala ipak moraju doći u vješte ruke stručnjaka.

- Medicinska pedikura pomaže ljudima koji imaju takvih problemima sa stopalima da im u konačnici onemogućavaju normalno funkcioniranje. Najbitnije je na vrijeme detektirati određeno stanje jer se u ranoj fazi može relativno brzo otkloniti problem, ističe Pavić.

Neki problemi zahtijevaju specijaliziranu medicinsku intervenciju koju može pružiti samo liječnik.

- U takvim slučajevima, savjetujem klijentu da se obrati odgovarajućem medicinskom stručnjaku radi daljnje obrade i liječenja. Mogu dobro procijeniti ukoliko je potrebna medicinska pomoć kirurga, dermatologa ili nekog drugog stručnjaka, navodi Pavić.

Postupak obrade stopala

Anamneza i nalazi - potreban je detaljan pregled stopala i palpacija.

Kupka za stopala- koristi se za čišćenje i omekšavanje kože stopala, traje oko 5 minuta.

Uklanjanje tvrde kože (hiperkeratoza) - tvrda se koža uklanja skalpelom, a ukoliko je potrebno koriste se dodatna sredstva za omekšavanje.

Skraćivanje noktiju - skraćivanje se izvodi pažljivo i u skladu s ispravnim dizajnom noktiju.

Zaključno - sanacija raznih problema na stopalu.

Posljedice sintetske obuće

Do 20. stoljeća gljivična oboljenja na stopalima nisu bila poznata, a s obzirom na današnju sve češću pojavu gljivičnih oboljenja, postala je neophodna i veća svijest o pravilnoj njezi stopala i prevenciji. Jedan od problema današnjeg vremena je sintetska obuća i odjeća (čarape) koji izazivaju sve češća oboljenja od gljivičnih infekcija.

Važno je na vrijeme prepoznati i intervenirati jer je liječenje dugotrajno.

- Vrlo često bih nakon procjene stanja poslala klijenta da napravi gljivični test, ali u nekim slučajevima test ne bi pokazao pravo stanje gljivičnog oboljenja, budući da se ne testira tkivo ispod nokta već na površini nokta, pa na osnovu toga izostane pravovremeno liječenje, objašnjava Pavić.

Nakon nekog vremena uočava se promjena na noktima i takvo stanje je ozbiljno jer zahtijeva dugotrajno liječenje naglašava Pavić.

Klasična obrada

Osamdesetih godina Francuska je uvela aparaturnu pedikuru što je isključilo klasični kirurški način obrade, a rezultat toga je manjak stručnih ljudi u cijeloj Europi.

- Da bi se kvalitetno riješio problem mehaničkog prignječenja ili nekog drugog oboljenja ispod nokta, potrebna je upotreba skalpela, a to se jednostavno ne može riješiti aparaturom. Svakako bi za medicinsku pedikuru trebalo ponovno u srednje škole uvesti klasični stari način obrade nokta, ističe Pavić te zaključuje koliko je za cjelopukno zdravlje nokta važna kirurška klasična obrada:

- Postoje razni tečajevi s kojima se eventualno može naučiti estetska pedikura, ali ne može se putem tečajeva naučiti obrada infekcija, kurjeg oka, uraslog nokta i sve što zahtijeva upotrebu skalpela.

05.06.2024., 15:22h
08. rujan 2024 03:44