Nakon što su lani po prvi put organizirano “zagrizli” i krenuli put najveće smotre maslinovih ulja na svijetu s ovogodišnjim nastupom hrvatski uljari potvrdili su da su mali, ali veliki, odnosno vrh svjetske kvalitete maslinovih ulja s 84 zlata i devet srebrnih odličja, a uljari Zadarske županije daju tome lavovski obol sa 16 zlatnih ulja. Dodajmo tome da su ovdašnja mahom organska (ekološka) ulja.
Na najvećoj uljarskoj smotri na svijetu, Međunarodnom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku (New York International Olive Oil Competition) među 1.244 uzorka ulja iz 28 zemalja svijeta hrvatski uljari blistaju na drugom mjestu s brojem osvojenih nagrada nadmašivši mnoge uljarske veleslile i ostavivši pred sobom tek Italiju.
Dosad je podijeljeno 466 zlatnih i 172 srebrene medalje, od čega je Hrvatska uzela 84 zlata i 9 srebrnih medalja, odnosno 93 nagrade od ocjenjivanih 123 uzorka. Više zlata ima Italija (122) s dvostruko više poslanih uzoraka, a ukupno zasad više nagrada ima i Španjolska (inače najveći proizvođač na svijetu ispred Italije), ali su Španjolci uzeli 76 zlata, spram naših 84. Hrvatska je inače prva ako gledamo postotak nagrađenih ulja u odnosu na broj dostavljenih uzoraka jer je 73 % ovdašnjih ulja nagrađeno, dakle gotovo tri četvrtine, dok su drugi koji su najbolje prošli na oko 70 %, a mnogi daleko ispod. Iza nas su dakle ostale mnoge uljarske velesile od spomenute Španjolske, Grčke, Turske, Tunisa, Francuske, Portugala, SAD-a,...
Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara i uljara Zadarske županije kaže da to možda i nije sve, ali je najvjerojatnije najveći dio.
Hrvatska uljarska 2022./23. i promjene u nagrađivanju u New Yorku
O našoj uljarskoj 2022./23. s kojom smo i sami prezadovoljni navode najkraće:
- Pravodobna kiša omogućila je osušenim maslinicima da povrate svoje nakupljene ulja, što je rezultiralo prinosom od 4400 tona u 2022./23. Međutim, neki maslinari su zabrinuti za kvalitetu, kako ove godine, tako i dugoročno, za nenavodnjavane nasade. Uz proizvodnju, blago je porastao izvoz, dok je potrošnja pala.
No, najkraći sažetak je ružniji po nas jer stoji:
Hrvatska maslinarska žetva u brojkama 2022./2023
4.400 tona - proizvodnja
300 tona - ekstra EU izvoz
8.000 tona - potrošnja
S Ivicom Vlatkovićem osvrćemo se na prethodni rezultat nagrađivanja:
- Potvrđujemo kao mala zemlja da radimo ulja za vrh svijeta, da smo u potpunosti posvećeni izvrsnosti i da takva ulja proizvodimo. Iako smo postigli puno u vinarstvu, pršutarstvu, sirarstvu..., mislim da nijedna djelatnost nije u novije vrijeme napravila takav iskorak koliko maslinarstvo. Biti u nadmetanju s Italijom i Španjolskom koji uz Grčku proizvode preko 80 % svog ulja na svijetu, štoviše nadmašiti ih i ostaviti pred sobom tek Italiju, ali niti nju kad uzmemo postotak nagrađenih od dostavljenih ulja na ovu smotru. Ovo je fantastičan uspjeh, ovo je finale svjetskog prvenstva, kazuje nam Vlatković, a i pojašnjava promjene u ocjenjivanju zbog kojih rezultati stižu sukcesovno već tjednima:
- Zbog primjedbi o kušavanju i ocjenjivanju preko 1.000 ulja u sedam ili deset dana sada se selektira sjeverna i južna hemisfera. Potom monosortna i višesortna ulja, pa konvnencionalna i organska proizvodnja, potom ulja blagog, srednjeg i pikantnog okusa i sve postupno ocjenjuje, dakle sve još nije gotovo. No, mislim da je najveći dio naših ulja već ocijenjen i da bi ovo bio krajnji rezultat ili vrlo blizu toga. Ponavljam - rezultat za svjetsko finale u kojem ćemo gledati uzimamo li broncu (po broju nagrada), odnosno srebro (po broju zlatnih nagrada) ili čak i zlato (ako uzmemo broj nagrađenih ulja u odnosu na broj poslanih uzoraka).
Ulja Zadarska županije u hrvatskom uspjehu
Ulja navodimo redom objava na portalu njujorške smotre i ponavljamo - riječ je o zlatima. Ograđujemo se ako nisu sva nevedena jer je pregled iznimno složen, a i svi rezultati nisu još objavljeni, dakle ukupan rezultat može biti samo bolji od navedenog.
1. Olea Viola, OPG Celini Tomislava Čudine iz Pakoštana
Olea Viola je intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje zelene voćnosti, srednje pikantnosti i blage gorčine.
2. Kota Od Bovana
Kota je ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Nadina. Tlo nikada nije korišteno u poljoprivredne svrhe, pa tako nikada nije tretirano kemijskim ili mineralnim gnojivima. Sadnice maslina predstavljaju autohtone sorte maslina hrvatskog područja Dalmacije, uglavnom oblicu i lastovku, koje daju autentičnost i autentični dalmatinski okus maslinovom ulju Kota.
3. Priska - OPG Pedic
Priska EVOO proizvodi se od ručno branih plodova prerađenih isti dan. Masline su pažljivo odabrane i hladno prešane. Dobiveno ulje ima izvrstan pikantan i voćni okus.
OPG Pedić je mala obiteljska tvrtka koja posjeduje maslinike u mjestu Pridraga, u blizini grada Zadra i Novigradskog i Karinskog mora.
4. Stanko i Dinko Sikirić
Stanko i Dinko Sikirić je visokokvalitetno hrvatsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.
OPG-u Stanko i Dinko Sikirić su proizvođači visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Hrvatske.
5. 2 Storije - OPG Plastić Denis
2 Storije je visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno od mješavine organskih maslina Oblica, Leccino i Coratina. OPG Plastić Denis temelji se na organskom uzgoju i tradicionalnoj proizvodnji. U srcu Dalmacije na 155 metara nadmorske visine, proizvode dobro izbalansirano zeleno zlato intenzivne boje i bogate teksture
6. Eden Leccino Blend - OPG Rajner i Sinovi
Naša Eden Oblica napravljena je od pažljivo odabranih organskih Leccino maslina. Nakon berbe masline se odmah hladno prešaju kako bi sačuvale svoje jedinstvene okuse i mirise kojima ih je darovao terroir Stankovaca u Dalmaciji.
OPG Rajner I Sinovi je obiteljsko poduzeće sa sjedištem u selu Stankovci u Dalmaciji. Naš cilj je oduvijek bio proizvoditi organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete.
7. Eden Oblica Blend - OPG Rajner i Sinovi
8. Grgur - Grupa Nida
Ovo višesortno maslinovo ulje dobiveno je kupažom autohtonih sorti, pretežno oblice, s leccinom. Proizvodimo svoje sadnice i od prvog dana slijedimo ekološke principe. Naša stabla rastu u bioraznolikoj okolini zajedno sa smokvama i grmovima smilja. Naš maslinik od 12.000 stabala nalazi se u blizini grada Nina, na ukupno 41 hektaru. Ovdje proizvodimo ekstra djevičansko maslinovo ulje Grgur čiju punoću okusa i raskoš jamči dobitna kombinacija dalmatinske zemlje, sunca, soli i vjetra s obronaka Velebita.
9. Fortica Chemlali-Ascolana mješavina - OPG Ivica Vlatković
Fortica Chemlali-Ascolana Blend je ekstra djevičansko maslinovo ulje s okusima Mediterana. Okus ulja je pikantan i ugodno gorak, podsjeća na bademe i kardunu, s notama rajčice i komorača. Svjež je, voćni i njime dominiraju arome badema i začinskog bilja.
10. Fortica Coratina - OPG Ivica Vlatković
Ovo Fortica monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno je od naših stabala maslina Coratina. Stabla se gnoje isključivo organskim gnojivom. Voda se isporučuje preko sustava mikronavodnjavanja koji se postavlja na krošnje stabala. Masline su ubrane u studenom i isti dan prerađene na sobnoj temperaturi. Ulje se čuva ispod sobne temperature u posebnim bocama od tamnog stakla. OPG Ivica Vlatković ima 500 stabala i 50 sorti maslina, od čega je približno 50 posto domaćih, a ostalih 50 posto stranih. Stabla se navodnjavaju prirodnom izvorskom vodom.
11. Perica Oblica - OPG Perica Tomislav, Velim
Perica oblica bere se iz maslinika koji se nalaze na mirnim, sunčanim brežuljcima Dalmacije. Ovo vrhunsko ulje je ograničeno u količini; plodovi se uglavnom beru ručno i prerađuju unutar osam sati od berbe. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Perica ima lijepu bistru zlatnožutu boju sa zelenim odsjajem i mirisom svježe pokošene trave i zelenih badema. Na paleti je blago viskozan, skladnog pikantnog i gorkastog okusa. OPG Perica je mlada obiteljska tvrtka sa 30-ak sorti maslina od kojih je pola domaćih, a pola stranih. Neka stabla stara su i više od 120 godina, naslijedili smo ih od djedova, a mi ćemo se potruditi da ih prenesemo na sljedeće generacije.
12. Otres organska mješavina - Otresa
Otres Organic Blend je visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno od pažljivo odabranih maslina. Otres uzgaja masline i proizvodi maslinovo ulje od 2010. godine, nastavljajući obiteljsku tradiciju započetu 1870-ih. Imamo 1300 stabala 12 različitih lokalnih i međunarodnih sorti u našim organskim maslinicima u Ostrovici, Zadarska županija, Hrvatska.
13. Pudarica - OPG Šoša
Pudarica je visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje Coratina proizvedeno od pažljivo odabranih i hladno prešanih maslina. OPG Šoša je malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i posluje od 2003. godine. Osnove naše djelatnosti su maslinarstvo i proizvodnja maslinovog ulja, uzgoj vinove loze i vina, te voćarstvo u nekoliko dijelova Zadra i okolice, uključujući i otok Ugljan. Nevjerojatno smo ponosni na naše maslinovo ulje koje proizvodimo od maslina različitih sorti - Oblica, Leccino, Coratina, Pendolino, Frantoio i Picholine.
14. Nai 3.3 - OPG Nives Morović
Dugi otok je otok očaravajuće ljepote sa stoljetnim maslinicima. Kad padne snijeg na otoku, berba maslina je posebno bogata. Snijeg je rijedak na ovom otoku, u prosjeku traje 3,3 dana. Ime Nai znači ‘snijeg’ na starodalmatinskom, izumrlom jeziku s ovih prostora Jadrana. Nai 3.3 simbolizira naš trud maslinara da stvorimo vrhunsko maslinovo ulje i u godinama kada nema snijega. Jer na snijeg ne možete računati. OPG Nives Morović obiteljski nastavlja višestoljetnu tradiciju uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja na dalmatinskom otoku, od 1607. godine. Počeli smo se natjecati prošle godine i osvojili smo nekoliko nagrada.
15. - Brig - OPG Demo
Ovaj visokokvalitetni EVOO proizveden je od maslina Oblica, Leccino, Asceolana, Frantoio, Istarska Bjelica i Buza. Masline se beru ručno i prerađuju isti dan odmah nakon berbe hladnom prešom. Nakon što ulje odleži u bačvama 30 dana, punimo ga u boce i pripremamo za skladištenje i prodaju. Ulje je iznimne kvalitete i ima voćni okus s uravnoteženom gorčinom i pikantnošću.
Naš maslinik nalazi se u selu Grgurice na plodnoj ravnici Ravnih Kotara u blizini Zadra i Posedarja, podno Velebita. Čist zrak, blaga klima i morska sol daju tlu posebna svojstva idealna za uzgoj maslina. Naš otac je 2006. godine kao svoj umirovljenički hobi posadio prve masline, koje smo u sljedećih 10 godina povećali na oko 460 stabala. U 2021. godini proizvodnja je dobila “HR-EKO” Certifikat -03 EU-Agriculture” za ekološku proizvodnju.
16. Dalma Premium - OPG Lalin
Dalma Premium je višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje umjerene gorčine i blage pikantnosti.
OPG Lalin uzgojem maslina i proizvodnjom maslinovog ulja bavi se od 1990. godine. U početku je to bio samo hobi, a prije 10 godina prerastao je u posao. Naše OPG ima 300 stabala maslina, od čega je 70 posto maslina Oblica. Leccino i Levantinka čine po 15 posto. Godišnje proizvodimo oko 2000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a kontinuirano smo nagrađivani na regionalnim natjecanjima.
Maslinari zaslužuju veću pažnju i trebaju biti dio turističkog brendiranja Hrvatske
Uz izniman ponos na ostvarene rezultate, Ivica Vlatković ističe organizaciju započetu tvrdoglavošću Tomislava Duvnjaka, a koji je gotovo natjerao dalmatinske uljare da nakon prethodno iznimno organiziranih istarskih krenu put svijeta.
- I mi smo osnivajući Udrugu u Zadarskoj županiji održali na desetke edukacija, odrađivali prakse pa i bolesnim kolegama maslinarima obrezivali masline. U edukaciji i praksi smo svakodenevno i nastojimo napredovati i dalje. Mislim da je nužno ovo što smo danas postigli u svijetu maslinovog ulja uzeti za turistički brend i činjenicu. Ne mislim na lokalne ili županijske razine, već do razine Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice gdje naprosto treba kazati da ljudi dolaze u zemlju najboljih maslinovih ulja na svijetu. Svjedoci smo mnoštva gastro manifestacija u kojima pored naših gastro proizvoda i vino zauzima mjesto, a ulje kao da ne spominjemo, a upravo je maslinovo ulje jedan od temeljnih zaštitnih znakova, štoviše najzdravijih i najistaknutijih sastojaka mediteranske prehrane. Nadam se da će se to i na ovoj našoj razini (recimo Tuna, Sushi & Wine,) pa do razine Hrvatske promovirati, posebno ističe Vlatković, a složili smo se i oko toga da neće biti sreće, dok to isto ne prihvate i ovdašnji ugostitelji pa dočekaju goste na stolu s barem dva ili tri maslinova ulja (blago, srednje i pikantno, naznačivši gostima barem s dvije riječi što im nude), a ne da ga se najčešće mora tražiti, a i onda se dobije u bezimenoj flašici bez deklaracije...