Željko Vrsaljko i Mirjana Vrsaljko, alfe i omege CvitarijadeVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
jedinstveni festival etnocvitaraša

Danas jubilarna 15. Cvitarijada od Nadina do Knina

U novom društvenom domu u Nadinu, u petak 1. prosinca 2023. s početkom u 17 sati nastupit će 20 cvitaraša

U Nadinu, najekološkijem mjestu u Republici Hrvatskoj održat će se jubilarna 15. Cvitarijada od Nina do Knina - Nadin 2023., jedinstveni festival etnocvitaraša u Hrvatskoj.

- Radi se o festivalu u izvođenju etno skladbi na usnoj harmonici, na ovom prostoru poznatijoj pod nazivom cvitare ili cvintare, objašnjava poznati vinar Željko Vrsaljko, predsjednik KUD-a Nadin, orginizatora Cvitarijade.

Umjesto u velikom šatoru kod škole po prvi puta u novom društvenom domu izmjenjivat će se cvitaraši mladi i stari, muški i ženski, svi od reda samouki amateri, svaki od njih unoseći s puno ljubavi i entuzijazma svoj duh u izvedbu.

image

Danica Smolić-Ročak, najstarija cvitaritašica Hrvatske

VELIMIR BRKIĆ

Najsviraniji glazbeni instrument u svijetu

- Interes za manifestaciju je velik jer ljudi vole tradicionalno kulturno nasljeđe, vole doći na ovakva okupljanja gdje se druže zajedno s cvitarašima, folkolrašima i posjetiteljima, navodi Vrsaljko.

Cvitarijada u Nadinu predhodi Degustaciji mladih vina i maslinovog ulja koja se održava noć potom.

- Usna harmonika, cvitare, cvintare ili organić se svira najviše na svijetu, a zasigurno preko 90 i više posto to su zapravo samouki cvitaraši. Nema tipki kako je to uobičajeno kod nekih drugih instrumenata kao primjerice melodika. Umjesto toga ustima, jezikom i zrakom iz pluća stvaramo tonove, objašnjava Vrsaljko.

Nekad se u selu družilo drukčije nego danas. Nedjeljom i velikim blagdanima nakon mise momci i cure bi se okupili ispred crkve i uz cvitare ili cvintare bi zaigrali kolo.

- Fenomen cvitara pojašnjava činjenica kako su cvitare bile popularne jer su bile jeftinije, dostupnije, poručio je Željko Vrsaljko.

Spektakl uz svirku, pjesmu, kolanje i domaću spizu

I ovog petka, 1. prosinca 20213., s početkom u 17 sati očekuje se veliki broj cvitaraša, ali i KUD-ova, koji upotpunjuju cjelokupni program Cvitarijade.

- Nastavlja se tradicija započeta 2007. godine. Tada je krenulo sramlježivo i oprezno, a danas je to manifestacija koja okuplja brojne cvitaraše željne dokazivanja ali brojne posjetitelje, naglasila je Mirjana Vrsaljko, tajnica KUD-a Sv. Ante.

Pritom poziva sve ljude dobre volje da se okupe u Nadinu i uživaju uz brojne cvitaraše te folkloraše.

- Ovo je jedinstvena, tradicionalna prigoda da se druži, svira, pjeva i kola, da se “do mile volje” kušavaju odlične domaće delicije i vrhunska nadinska vina, pozvala je Mirjana, prva dama Cvitarijade.

Cvitarijadu već tradicionalno vodi vješti, izuzetno duhoviti i popularni animator Mihovil Mijo Brkić s Radio Benkovca.

- “Moj dragane povedi me mladu do u Nadin na Cvintarijadu...”, jedni su od deseteraca pjesme koju tradicionalno izvodi popularni narodni guslar Dane Jurić iz Dubravice kraj Skradina. Dođite, počujte i uživajte, razdragano će Mijo Brkić.

01.12.2023., 08:55h
VELIMIR BRKIĆ
15. svibanj 2024 07:07