11. sastanak Upravnog odbora Udruge vinara Zadarske županijeDamir Maričić
StoryEditor
Odbačena ostavka predsjednika

Ispravljena greška oko nagrada Vinfesta Benkovac 2024.

Vinari su se osvrnuli i na prvi takav ovdašnji projekt izlaska sa zajedničkom Zadarskom maraštinom, koji je trebao zaživjeti ove godine, sa zajedničkom markicom/oznakom koja se stječe prema propisanim uvjetima i Pravilniku. To se ove godine nije dogodilo, moguće i zbog lanjske loše berbe koja je posebo pogodila bijela vina, ali je dogovoren rok 31. svibnja 2025., do kada se očekuje određen broj maraština koje će ispuniti očekivane uvjete ocjenama i rješenjima za puštanjem u promet

Održan je 11. sastanak Upravnog odbora Udruge vinara Zadarske županije, pod predsjedanjem Radoslava Bobanovića. Na poduljem dnevnom redu, isticali su se osvrt na Vinfest Benkovac 2024., ispravljanje greške kod nagrađivanja, kao i ponuđena ostavka predsjednika Udruge.

Uručen dio nagrada Vinfesta

Već je objavljeno da, zbog grešaka koje su se dogodile pri ovogodišnjem ocjenjivanju vina na Vinfestu, dio nagrada i pehara nije otišao u prave ruke. Stoga su na sjednici priznanja i pehari uručeni vinarima koji ih tada nisu primili.

Nagrade koje su ispravljene, uručene su:

1. ŠAMPION VINFESTA, nagrada “ŽELJKO KATUŠA”

– CABERNET SAUVIGNON, OPG ŠIME ŠKAULJ, 89 bodova

2. ŠAMPION CRNIH VINA NA TRŽIŠTU:

– CABERNET SAUVIGNON, OPG ŠIME ŠKAULJ, 89 bodova

3. ŠAMPION BIJELIH VINA NA TRŽIŠTU:

– DEGARRA MARAŠTINA,MARAŠTINA, DEGARRA VINARIJA, 86 bodova

4. ŠAMPION CRNIH VINA U POSTUPKU PROIZVODNJE:

– MERLOT, VUČEMILOVIĆ STJEPAN, 88 bodova

U nastavku sastanka, raspravljalo se o izmjenama Pravilnika za ocjenjivanje vina na Vinfestu, što će biti posebno objavljeno kada se njihov prijedlog izmjena usuglasi s Gradom Benkovcem i Turističkom zajednicom, kao suorganizatorima. Povod su upravo prethodno spomenute greške i način nihova izbjegavanja, u čemu se posebno konzultira Grad Benkovac oko članka 8. Pravilnika, posebno u dijelu uvođenja informatičke aplikacije pri ocjenjivanju i to kod svakog ocjenivača, a što bi tražilo i određena ulaganja. Sugerirao se ispravak još nekoliko članaka kojim bi se izbjegle ove godine vidljive greške.

Martinje, Nadin, Maraština i Sabatina

Sljedeće što je raspravljeno je nastavak obilježavanja Martinja koje je uvedeno lani, a vinari ga žele održati i ovu godinu. Lani su vinarije koje za to imaju uvjete, odnosno kušaonice, taj dan (11.11.) imale prigodne menije uz tri karakteristična vina. Za sad je dogovoreno da se svaka vinarija koja to želi, prijavi Udruzi do 30.10.2024., kako bi objava potencijalnim gostima mogla ići u medije od 1.11.2024. Dogovoreno je da svaka vinarija napravi svoj meni, a preporuka je da u tom meniju bude paket od tri vina.

Upravni odbor podržava nastojanje da se održi manifestacija Nadinska degustacija mladih ulja i vina, čije je održavanje dovedeno u pitanje, a zbog čega je izraženo žaljenje kao i nada da će se u udruženju vinogradara i vinara Nadina naći rješenje.

Na tragu degustacije mladih vina dgovoren je kontakt s organizatorom Zadar Wine Festivala Ivanom Stiblikom oko organizacije manifestacije u kojoj bi takvo što bilo ponuđeno u Zadru.

image

Na sastanku su priznanja i pehari uručeni vinarima koji ih greškom nisu primili na Vinfestu

Damir Maričić

Najavljeno je skoro održavanje Skupštine Udruge vinara Zadarske županije, a svi članovi dobili su obavijest o neispunjenim financijskim obvezama, kao i o preuzimanju kataloga.

- Zbog ovih zbivanja, iako osobno nemam udjela u greškama oko Vinfesta, i činjenicu da su informacije oko grešaka u svezi toga javnosti prenijete mimo mene, a potom slabog odaziva i interesa članstva, posebno na svečanost početka berbe, skupilo se u meni nezadovoljstvo koje me ponukalo da ponudim ostavku na mjesto predsjednika, pa neka netko drugi, koji je za to spreman, preuzme vođenje Udruge. Ostavka mi nije prihvaćena, a zbog diskusija članova i sam sam spreman nastaviti trud oko ove naše organizacije, rekao je Radoslav Bobanović.

Projekt Zadarske maraštine

Vinari su se osvrnuli i na prvi takav ovdašnji projekt izlaska sa zajedničkom Zadarskom maraštinom, koji je trebao zaživjeti ove godine, sa zajedničkom markicom/oznakom koja se stječe prema propisanim uvjetima i Pravilniku. To se ove godine nije dogodilo, moguće i zbog lanjske loše berbe koja je posebo pogodila bijela vina, ali je dogovoren rok 31. svibnja 2025., do kada se očekuje određen broj maraština koje će ispuniti očekivane uvjete ocjenama i rješenjima za puštanjem u promet. Granica da bi neka Maraština dobila oznaku /markicu je da od panela kušača u Zavodu dobije najmanje 78 bodova.

Kako je pred vinarima Dalmacije, odnosno cijele Hrvatske, pa i nekoliko ostalih zemalja - Sabatina, najveća vinska smotra i ocjenjivanje u Hrvatskoj, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, članovi odbora ukratko su informirani o velikom broju poslanih uzoraka iz Zadarske županije, a što je već tradicija, te se s pažnjom očekuju skori rezultati, u kojima su ovdašnji vinari već navikli vidjeti se među šampionima, uz mnoštvo najviših, odnosno zlatnih priznanja.

28.10.2024., 14:31h
28. listopad 2024 14:33