Pletena zavjesaOsobni album
StoryEditor
Moja škrinja s blagom

Priča o Sandri Sršen, modernoj heklarici

Prijelomni trenutak se dogodio za vrijeme pandemije i nastalih zdravstvenih problema, zbog kojih sam ostala godinu i pol dana kod kuće. U miru svoga doma osjetila sam ponovno stečenu slobodu i mogla sam plesti, heklati, šivati koliko god sam htjela. Pomisao da se vratim u staro poslovno okruženje mi je postala nezamisliva

Što ćeš biti kada odrasteš? Često su nam postavljali takvo pitanje u djetinjstvu, a odgovori su bili klasični dječji - frizerka, pjevačica, slikar, doktor, mehaničar. Putujući kroz život i pod utjecajem okoline, roditelja, društvenih zbivanja, većina nas je odabirala konformistički isplativa zanimanja. Zaboravili smo i potisnuli sve ono u čemu smo istinski uživali, maštali i pristajali na tzv. sigurnost, ostajući zarobljeni u vlastitim umnim ograničenjima. Pojedinci cijeli životni radni vijek rade posao koji ne vole, a neki se ipak ohrabre stjecajem životnih okolnosti i krenu ostvarivati svoje snove.

Od službenice u banci do kreativne poduzetnice

Sandra Sršen je, radeći sedamnaest godina u jednom korporativnom okruženju, odlučila napraviti životni zaokret i krenuti u samostalni posao izrade heklanih dječjih igračaka, dekoracija za dom, odjeće i personaliziranih predmeta.

- Radila sam u banci odgovorno i požrtvovno, iako sam bila svjesna zarobljenosti sustava koji je gušio moju kreativnost i slobodu, zbog zadanih strogih uvjeta poslovanja. Nezadovoljstvo je jačalo, stres se pojačavao i to me dovelo do teških zdravstvenih problema. Cijeli taj period rada u banci, održavala sam iskru života u sebi heklanjem i pletenjem, što mi je predstavljalo bijeg i odmak od svakodnevnice. Prijelomni trenutak se dogodio za vrijeme pandemije i nastalih zdravstvenih problema, zbog kojih sam ostala godinu i pol kod kuće. U miru svoga doma osjetila sam ponovno stečenu slobodu i mogla sam plesti, heklati, šivati koliko god sam htjela. Pomisao da se vratim u staro poslovno okruženje mi je postala nezamisliva. Kad poslušaš svoj unutarnji glas, doneseš odluku, poklopi se niz povoljnih okolnosti i tako sam napravila životni zaokret i krenula u ostvarivanje onoga što želim istinski raditi, objašnjava Sandra

image

Sandra Sršen u pletenoj haljini

image

Pletene ručne torbe

Djetinjstvo s iglama i koncima

Djeca nemaju ograničenja i sve im je igra, u koju ulaze punim srcem i beskonačnom maštom. Već u djetinjstvu pokazuju afinitet prema nekim budućim zanimanjima ili hobijima. Sandra u najranijoj dobi usvaja znanje pletenja i šivanja.

-Šivati sam počela u ranom djetinjstvu, naime, moja teta je bila krojačica, pa sam koristila svaku priliku da od restlova sašijem haljinice za lutke, zatim postepeno učim plesti i kukičati tabletiće, jastuke, stolnjake. Tako da sam, već u trećem razredu osnovne škole, isplela sebi pulover, a kao slobodnu aktivnost sam izabrala sekciju vezilje. U petom osnovne isplela sam čarape na pet igala, koje su bile izložene na izložbi. Kasnije, u odrasloj dobi, svoju kreativnost sam primjenjivala na svojim kćerkicama, šivajući im haljinice, heklajući džempere, kape, tako da su ih prolaznici pitali, a koja vrijedna baka šije i plete za vas, a one su odgovorile-ta baka je naša mama, sa smijehom priča Sandra.

image

Pleteni medvjedić

image

Košarica za pohranu

Početak na društvenim mrežama

Sandri je svaka narudžba poseban izazov i bez obzira što uvažava smjernice i želje klijenata, sugerira i slobodni prostor da unese dašak vlastite kreativnosti.

-Svoje kreacije sam počela objavljivati preko društvenih mreža pod imenom MySilba. Objava mojih radova izaziva veliki interes klijentica za kupnju mojih proizvoda. Dobivam sve više narudžbi i po želji izrađujem pletene predmete- dječje igračke, personalizirane dekice, papučice, kao poklone za babinje ili krštenja, rođendane i razne druge predmete poput prekrivača, zavjesa, haljina. Svaki detalj u procesu izrade radim s velikom pažnjom i užitkom, koristeći kvalitetne materijale, što garantira dugotrajnu izdržljivost i ostaje lijepa uspomena. Iako se heklani predmeti percipiraju starinskim, modificiram ih na moderan način, tako da se mogu uklopiti u bilo koji stil uređenja. Poseban mi je gušt kad s punim povjerenjem od svojih klijenta dobijem potpunu slobodu u kreiranju. Također, imam veliku podršku mojih, sad već odraslih kćerki, kao i partnera, koji mi daju dodatni vjetar u leđa i poticaj u stvaranju unikatnih proizvoda. Inače ljeta provodim na Silbi gdje izlažem svoje proizvode u suvenirnici koju sam nazvala, Bagul, što je silbenjski naziv za škrinju, jer je Silba bila poznata po kapetanima koji su svojim obiteljima donosili, iz različitih zemalja, porculan, posteljinu, zavjese, odjeću i dopremali u tim škrinjama. Taj prostor i moje rukotvorine u njoj su moja škrinja s blagom, s ponosnom ističe Sandra.

21.07.2024., 12:23h
07. rujan 2024 23:39